*Sursa foto:  Kamira/Shutterstock.com

Cuba este un teritoriu care te va surprinde placut inca de la prima vizita. Nu numai pentru culoarea locala aparte, dar si pentru spiritul latin care face din Cuba o destinatie vibranta si din ce in ce mai cautata de turisti.

Atunci cand vorbim de Cuba, principala “tinta” a turistilor este capitala tarii, Havana. Strazile colorate si incarcate de istorie parca-ti soptesc la fiecare colt povesti de mult uitate. Masinile vechi par desprinse din filmele secolului trecut, iar localnicii par mai veseli ca oricand.

Cuba a reusit sa valorifice potentialul turistic enorm pe care il reprezinta regimul comunist si, de asemenea, nu a uitat care-i sunt elementele specifice. Astfel, Cuba a devenit cunoscuta ca “tara lui Che Guevara”, “tara romului” sau “tara trabucului”. Totusi Cuba si indeosebi Havana nu inseamna numai atat. Echipa Dertour iti recomanda  9 experiente unice pe care trebuie sa le incerci in urmatorul sejur in Havana pentru a simti adevaratul spirit cubanez:

1. Da o tura pe la muzeele din oras

Havana pastreaza cu mandrie orice particica din istoria nationala si o valorifica cu ajutorul muzeelor sau monumentelor. Odata ajuns in Havana, pentru a intelege mai bine contextul actual, este necesar sa arunci o privire pe la muzeele din oras, in special la cel dedicat revolutiei, la cel dedicat romului si la cel care vorbeste despre arte, curente si artisti ce s-au manifestat in spatiul cubanez si nu numai.

O astfel de incursiune in “inima” cubanezilor te va face sa intelegi mai bine modul lor de viata, atitudinea fata de toate lucrurile materiale si taria lor surprinzatoare de a ramane pozitivi in orice imprejurare.

2. Bucura-te de o plimbare speciala

In timpul vizitei in Havana este aproape imposibil sa nu observi masinile secolului trecut defiland pe strazile colorate ale Havanei. Pictate in tot felul de culori vibrante, masinile de epoca sunt un simbol al Havanei si trebuie neaparat sa dai o tura de oras la bordul unei astfel de frumuseti.

Pentru o suma relativ modica poti inchiria un “taxi particular” care sa apartina secolului trecut si cu putin noroc poti incerca si sa o conduci.

3. Incearca unul dintre cocktail-urile specifice

Despre Cuba stii deja acum ca este denimita “tara romului”, asa ca ar fi pacat sa pleci de pe aceste meleaguri fara sa degusti macar putin din savoarea specifica a bauturilor alcoolice din Cuba. Pentru a simti spiritul cubanez si mai bine, iti recomandam cu drag sa incerci orice cocktail are in componenta rom.

4. Admira apusul de pe Malecon

Malecon reprezinta o sosea dreapta de beton turnata intre teritoriul cubanez si valurile nestavilite ale marii ce lovesc cu putere malul. Aici pare a fi locul preferat al localnicilor pentru plimbari romantice, socializare si relaxare.

Daca vrei sa vezi ceva cu adevarat deosebit, te sfatuim sa te indrepti spre Malecon aproape de ora apusului. Soarele va sustine un spectacol de-a dreptul unic in care culorile si luminile se vor sincroniza armonios.

5. Descopera casele vechi din Vedado

Vedado este un cartier central, dedicat astazi in mare parte sectorului business, despre care se spune ca ar fi fost locul in care “spuma societatii” havaneze isi facea veacul. Din loc in loc vei gasi pe stradutele din Vedado case opulente ce te vor duce cu gandul la filmele americane filmare inainte de 2000. Aici se presupune ca ar fi locuit cei mai influenti oameni din Havana, inclusiv conducatorii mafiei.

6. Misca-te in pas de dans pe strazile Havanei

In centrul vechi al orasului vei gasi aproape la fiecare colt artisti locali care isi impartasesc bucuria si cantecele cu tine. Daca esti curajos, te poti alatura localnicilor care danseaza in apropierea artistului. Nu uita! In dans e vorba doar de pasiune si sincronizare! Incearca sa le deprinzi pe amandoua cat mai repede si totul va merge ca pe roate.

7. Afla de ce Cuba este numita “tara trabucului”

Chiar daca nu esti fumator, trabucul cubanez merita o incercare. Renumit in intreaga lume pentru caracterul unic, trabucul cubanez este unul dintre simbolurile locale. Fa o vizita fabricii si vezi cum se ruleaza una dintre cele mai faimoase tigarete din lume.

8. Potriveste-ti ceasul pentru ora 9 fix

Desi cubanezii nu sunt recunoscuti pentru punctualitatea lor, ba dimpotriva, la ora 9 fix seara toti sunt prezenti pentru spectacolul militar ce are lor in inima orasului. Numit “Canonazo de las nueve” spectacolul cubanez include defilari si diferite show-uri specifice.

9. Fa o vizita barului preferat al lui Hemingway 

El Floridita este cel mai faimos bar din Havana in randul turistilor, datorita bauturilor extraordinare ce se prepara aici. Scriitorul Ernest Hemingway a pornit o adevarata nebunie in randul vizitatorilor deoarece a declarat ca aici se prepara cel mai bun daiquiri. Daiquiri este o bautura alcoolica ce are la baza sa romul si a aparut in Cuba prin anii 1800.

Cam atat am avut noi sa iti spunem despre Havana, restul trebuie sa il descoperi de unul singur in viitoarea ta calatorie in Cuba. Profita de preturile excelente ale vacantelor din Cuba si rezerva-ti acum un loc.


Bucura-te de 14 zile de relaxare intr-o croaziera in Caraibe. Descopera Cuba, Jamaica, Mexic si Insulele Cayman intr-o expeditie de poveste la inceputul lunii decembrie. Afla mai multe detalii pe http://www.dertour.ro/croaziera