Bucataria frantuzeasca si traditiile culinare ale francezilor sunt deosebit de variate. Exista atat de multe retete delicioase, incat ne-ar lua o vesnicie sa le enumeram pe toate. Astfel, am ales sa facem un ghid cu 5 dintre cele mai placute experiente culinare pe care le poti incerca in Franta.
Micul dejun – Le petit déjeuner
Micul dejun are un loc special in inima francezilor. Incepe ziua ca un localnic: serveste un croissant alaturi de o ciocolata calda. Pentru o experienta si mai autentica, bucura-te de aceste bunatati la o café brasserie in timp ce rasfoiesti ziarul local.
Produsele de patiserie sunt o forma de arta in Franta. Ele trebuie sa fie usoare, subtiri, crocante la exterior si moi in interior. Pe langa croissantul traditional, exista si alte cateva optiuni numai bune de incercat la micul dejun: pain au chocolat, pain au raison si chausson aux pommes. Bineinteles, daca nu esti un fan al produselor dulci, poti savura oricand o bagheta clasica cu unt sarat si cateva felii de rosii.
Platoul de branzeturi si mezeluri
Bagheta frantuzeasca este probabil cel mai iconic produs. Cu painea delicioasa poti combina o felie de branza, cateva mezeluri savuroase si un pahar de vin bun. Sa fie aceasta gustarea perfecta? Saucisson, jambon sec, chorizo, fromage de chèvre, bleu, comté? Un simplu gand si deja salivam. Poti comanda un platou de fromage & charcuterie din orice brasserie traditionala, sau poti cumpara totul dintr-un supermarket.
Escargot
Poate ca nu este un preparat pe care doresti neaparat sa-l incerci. Escargot este, in realitate, destul de uimitor si poate fi pregatit in felurite moduri. Melcii sunt de obicei fierti in unt si usturoi, supa de pui sau vin. Dupa fierbere, carnea de melc este pusa la loc in cochilie. Nu-ti face griji, vei primi furculite speciale ce te vor ajuta sa scoti carnea din cochilie. Acesta este unul dintre cele mai clasice si sofisticate alimente pe care trebuie sa le incerci!
Foie gras
Pentru o adevarata delicatesa, incearca aceasta specialitate! Foie gras este in esenta ficat de gasca sau rata care a fost ingrasat intentionat. Aroma este adesea descrisa ca fiind bogata, dulce si delicata. Pentru oricine cauta sa incerce o mancare rafinata, foie gras este alegerea potrivita!
Crème brûlée
Daca gasesti mancare frantuzeasca delicioasa peste tot, gasirea unui crème brûlée cu adevarat corect preparat este o provocare! Un desert pe cat de clasic, pe atat de gustos, crème brûlée este regele cremelor! Acesta trebuie sa fie neted si bogat, cu un invelis de caramel crocant. De-ndata ce spargi crusta de deasupra, lingurita se va scufunda intr-o crema deosebit de fina si aromata.