Sursa foto: Matej Kastelic/Shutterstock.com

In primii ani ai istoriei egiptene, trupurile faraonilor trecuti in lumea de dincolo erau tinute in piramide,  structuri masive din piatra construite la marginea desertului, in apropiere de Nil. Piramidele erau atat morminte regale, cat si temple religioase, unde spiritul – sau “ka”- faraonului mort avea sa fie venerat.

Piramidele de la Giza, pe malul vestic al Nilului, la sud de Cairo, au fost construite din blocuri imense din calcar si granit, fiecare bloc cantarind mai mult de doua tone. Este inca un mister modul in care aceste pietre gigantice au fost ridicate in constructia piramidelor, mai ales ca in acea perioada, acum 4000 de ani, nu existau masinarii si metode ingineresti care sa transporte astfel de greutati. Se spune ca forta umana a contribuit cel mai mult la realizarea acestor contructii incredibile. Exista insa mult mai multe mistere ce se invart in jurul piramidelor de la Giza.

Dintre toate acestea, Piramida lui Keops, denumita si Marea Piramida, a starnit cel mai mult interes in randul istoricilor, matematicienilor si arheologilor.

Una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, singura care inca sta in picioare, Marea Piramida a fost construita intre anii 2700 – 2500 i. Hr. Timp de 43 de secole, pana in anul 1889 cand s-a construit Turnul Eiffel din Paris, aceasta avea sa fie cea mai inalta constructie din intreaga lume, masurand 139 de metri in inaltime.

Iata 5 lucruri fascinante despre Piramida lui Keops:

  1. Marea Piramida a fost construita pentru Faraonul Keops, cunoscut si sub numele de Khufu (al doilea faraon al dinastiei a IV-a), fiul lui Sneferu si al lui Hetepheres I. Acesta a urcat la tron in jurul varstei de 20 de ani si a fost faraon timp de 23 de ani. In prezent se cunosc foarte putine informatii despre Keops, acestea fiind dezvaluite cateva secole dupa moartea sa, in Istoriile lui Herodot. Singura statuie a sa care a fost gasita are in jur de 8 centimetri.
  2. In constructia piramidei s-au folosit in jur de 2,3 milioane de blocuri de piatra. Acestea au fost luate de la cariera de piatra de la Aswan, situata la circa 845 de kilometri departare de locul in care s-a ridicat piramida. Fiecare bloc cantareste in medie 2,5 tone, iar piramida in sine cantareste 6,5 milioane de tone.
  3. Conceputa ca mormant, Marea Piramida contine trei camere (Camera Regelui, Camera Reginei si Marea Galerie) create cu scopul de a gazdui trupul lui Keops si al sotiei sale, precum si comorile lor pe care le-au luat cu ei in viata de apoi. Intrarea se afla in fateta de nord. Camera mortuara a faraonului se gaseste fix in inima piramidei si poate fi accesata strabatand Marea Galerie si un coridor ascensional. La inceputul acestei galerii exista si un pasaj care duce catre Camera Reginei. Camera Regelui contine un sarcofag realizat din granit rosu, la fel ca peretii incaperii. Este extrem de interesant modul in care a fost incaperea construita, pietrele camerei potrivindu-se atat de bine incat nu se poate introduce intre ele nici macar un card. Orientat conform directiilor busolei, sarcofagul este cu doar un centimetru mai mic decat intrarea in camera, motiv pentru care se presupune ca acesta a fost introdus aici inca din timpul constructiei piramidei.
  4. Nu se mai gaseste aproape nimic in Camera Regelui. Cu exceptia sarcofagului, s-a furat tot din aceasta incapere, inclusiv trupul si comorile faraonului. In plus, carcasa alba de calcar care candva acoperea exteriorul a fost luata si folosita de diferiti conducatori si regi in alte proiecte de constructie.
  5. Piramida lui Keops desluseste o multime de date si teorii matematice si astronomice.

Aceasta minune a lumii antice continua si in ziua de azi sa ii uimeasca pe matematicieni si fizicieni. Iata cateva dintre teoriile care s-au descoperit aici: Fiecare fatada a piramidei este orientata cu precizie spre cate un punct cardinal: Nord, Est, Vest si Sud.

Piramida este asezata exact pe paralela de 30 de grade, cea care separa in mod egal uscatul de ape.

Diagonalele prelungile ale Piramidei lui Keops traverseaza centrul fiecarui continent.

O latura a bazei piramidei are 365 de coti si aproape un sfert, exact cate zile are un an.


Daca te-am facut curios, te asteptam pe site-ul nostru sau in agentiile noastre din toata tara: https://agentii.dertour.ro/