Hanul lui Manuc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucuresti, monument istoric, loc de petrecere a timpului liber, in restaurantele, cafenelele si magazinele pe care le gazduieste in zilele noastre. Prin eforturile mostenitorilor sai, in urmatorii ani, Hanul lui Manuc isi va recapata si rolul pe care l-a avut la infiintarea sa (loc de gazduire) prin reintrarea in circuitul turistic si hotelier cu cele 32 de camere ale sale.
Întemeietorul său, Manuc Bei (Manuc Mârzaian), s-a născut în 1769 la Rusciuc. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obține demnitățile de dragoman și bei. În anul 1808 este numit Bei al Moldovei.
Hanul Manuc este locul unde a fost semnat Tratatul de la București din 1812 în urma căruia a rezultat ocuparea teritoriului Principatului Moldovei dintre Prut și Nistru de către Imperiul Rus.
Pictorul francez Dieudonné Auguste Lancelot a vizitat pe la 1860 Bucureștiul și cu această ocazie a imortalizat imaginea unei zile obișnuite la Hanul Manuc. În însemnările sale, el nota:
„Oamenii cu nervii delicați, cu pielea subțire, vor face bine să nu intre în acest han, dar curioșii, doritorii de a cunoaște trecutul, vor avea ce să vadă. S-a păstrat neatinsă prima sa fizionomie, întunecată din nenorocire de necurățenie. Cele două rânduri de galerii care leagă între ele patru mari corpuri de case, scara cea mare care servește cele două caturi, foarte elegantă, sub un chioșc cu acoperiș țuguiat și cu căpriori ieșeți afară sunt împodobite cu stâlpi și cu balustrade de un gust frumos și cu finețe lucrate. Am putea zice că e un palat de lemn; ar merita să fie restaurat, ceea ce nu ar costa prea mult, și să i se dea o destinație mai bună.[…] Galeriile în care se deschid odăile servesc de loc de plimbare și de săli comune. Sub ochii tuturor, fiecare face ca la el acasă.[…]”
Restaurat ultima oară la începutul anilor ’90, hanul și-a păstrat arhitectura stil brâncovenesc, cu cele două etaje, cu arcadele mari, ornamentate, de lemn, și terasele care înconjoară curtea interioară. După ce treci prin mică piață dărăpănată de lângă ruinele Curții Vechi, intrarea în han îți da o impresie destul de ospitalieră, de spațiu protejat. Vara, curtea interioară plină de verdeață se așează sub umbrele, și restaurantele se mută afară, pe terasele de la etaj. Nu pierdeți ocazia să mergeți în cramă (amenajată într-un fost tunel) și în salonul Voievodal, folosit acum pentru protocol.
Restaurantul Hanu’ lui Manuc îmbie nu doar prin locație, dar și prin selecția de bucătărie tradițional românească. De la intrare și până la notă, întreaga experiență depășește cu mult așteptările, atât prin calitatea serviciilor, cât și prin ambianță și bun gust. Printre produsele exclusive enumerăm Cununa lui Manuc: un cotlet de miel servit cu orez cu scorțișoară care mergem de minune cu vinuri că Șarba lui Manuc sau Miriam Roze, produse în exclusivitate pentru restaurant de Crama Gîrboiu.
Restaurantul Hanu’ lui Manuc, are o localizare ideala, fiind un restaurant in Centrul Vechi al capitalei.
Tradiția mâncării românești gătită excelent, precum și istoria locului în care se află, îl recomandă și îi asigură o poziție foarte bună în preferințele turiștilor .