Ziua indragostitilor (2)Fiecare tara are propriile sarbatori pe care le intampina cu fastul cuvenit, in functie de cum o percepe populatia. Nu ne referim aici la cele doua mari sarbatori crestinesti legate de Nasterea sau Invierea Domnului, ci la cele destinate celebrarii anumitor sfinti. Dintre toate, cea a Sf. Valentin a reusit, de-a lungul timpului, sa depaseasca bariere sociale, religioase si culturale in multe state din intreaga lume. Astazi, Sfantul Valentin – sau Ziua Indragostitilor – se sarbatoreste cu fast in multe tari, desi nu peste tot este declarata sarbatoare oficiala. Desi esenta este aceeasi peste tot in lume, exista traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare care difera de la caz la caz. Vreti sa stiti cum se sarbatoreste Sf. Valentin prin alte tari?

STATELE UNITE ALE AMERICII

Sf. Valentin (Valentine’s Day) se bucura de cea mai mare popularitate in Statele Unite. Adusa de catre colonistii englezi in secolul XIX, sarbatoarea a evoluat de la simpla carte postala daruita persoanei dragi, la bijuterii si cadouri scumpe. Esther Howland din Worcester, Massachusetts, a fost cea care a realizat, in 1847, primele produse de serie destinate Sf. Valentin: felicitari embosate si decorate cu dantela. Prin a doua jumatate a secolului XX, cartile postale erau insotite de carti, apoi de bomboane de ciocolata si flori (in special trandafiri rosii). Epoca moderna a depasit pragul cadourilor simbolice si a ridicat stacheta, astfel ca bijuteriile fine si diamantele daruite sub semnul iubirii nu mai mirau pe nimeni.

Astazi, Valentine’s Day este declarata sarbatoare oficiala (zi nelucratoare) in Statele Unite, astfel ca locuitorii au la dispozitie o zi intreaga pentru a-si exprima iubirea si recunostinta fata de persoanele dragi. Cat despre cadouri…doar cerul este limita! La nivel national se organizeaza targuri si festivaluri cu cateva zile inainte de Valentine’s Day, petreceri private in case sau restaurante, se ofera cadouri, inimioare de plus, baloane in forma de inima, flori, bomboane si ciocolata. Inclusiv copiii participa la aceasta sarbatoare: in scoli sau gradinite se organizeaza piese de teatru sau spectacole de dans. Credeti ca distantele sunt o problema? Nicidecum, doar de aceea s-au inventat felicitarile electronice sau comertul online. Pe 14 februarie, toata America e in sarbatoare: ,,Happy Valentine’s Day!”.

FRANTA

Ziua Indragostitilor este sarbatorita cu bucurie si entuziasm si in Franta, chiar daca nu la aceeasi intensitate ca dincolo de ocean. Desi nu se stie exact cand a fost sarbatorit pentru prima data Sf. Valentin (Saint Valentin) in Franta, se spune ca primele semne au aparut in perioada Evului Mediu si erau legate de faptul ca pasarile incepeau sa se imperecheze in a doua jumatate a lunii februarie. Astfel, oamenii au considerat de bun augur sa isi trimita si ei dovezi de dragoste de Ziua Indragostitilor si au apelat la scrisori. Charles, Duce de Orleans, a fost primul tanar francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Indragostitilor – asa-numita ,,Valentine”. Charles o scrisese in timp ce era inchis in Turnul Londrei, ca prizonier capturat in timpul bataliei de la Agincourt (1415).

Numai ca nu toti cei care doreau sa trimita scrisori aveau talent la scris, drept pentru care indragostitii secolelor XIV-XV apelau la darul poetilor si al scriitorilor. Asa a aparut si s-a impamantenit in mintea oamenilor imaginea romantica a zilei de Sf. Valentin, sarbatorita cu foarte multe flori si cadouri care constau, in special, in carti postale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante si ciocolata.

MAREA BRITANIE

Farmecul Zilei Indragostitilor ajunge pe 14 februarie si in Marea Britanie, unde – la fel ca in multe alte tari – oamenii isi exprima dragostea pentru persoana iubita daruind in special flori, ciocolata si cadouri alese cu grija. Totusi, aici exista o traditie interesanta: in ziua de Sf. Valentin copiii obisnuiesc sa cante cateva melodii speciale si sunt rasplatiti cu bomboane, fructe sau bani. In anumite regiuni ale Angliei se coc delicioasele chifle Valentine (cu chimen, stafide sau prune), special pentru aceasta ocazie.

O alta traditie populara de Ziua Indragostitilor este cea a publicarii sonetelor de dragoste in reviste si tabloide, asa cum faceau pe vremuri marii poeti.

Interesant este ca, in secolul XV, tinerele obisnuiau sa se trezeasca in ziua de Sf. Valentin inainte de rasaritul soarelui, pentru a sta la fereastra – exista convingerea ca primul barbat pe care il vor vedea trecand prin fata casei lor va fi ,,Valentinul” cu care se vor casatori in acel an. Insasi Ophelia, personajul marelui dramaturg William Shakespeare din opera ,,Hamlet” (1603) apelase la acest obicei.

Vreti sa stiti la ce alte trucuri apelau fetele nemaritate pentru a atrage cat mai repede sortitul? Mancau oua cu sare – pentru a dezlega drumurile si puneau patru frunze de dafin la colturile pernelor, in ajunul Zilei Indragostitilor. Altele scriau numele iubitilor pe hartie si impachetau in ele bile de lut, pe care le aruncau apoi in apa; se spunea ca primul nume care se ridica la suprafata avea sa fie al viitorului sot.Ziua indragostitilor (1) ITALIA

Pornita de la ideea unui festival de primavara sarbatorit in aer liber, in care tinerii se adunau in gradini sau langa un copac batran, unde ascultau muzica si rosteau poezii, sarbatoarea Sf. Valentin a cunoscut perioade interesante in Italia. Obiceiul a disparut de-a lungul timpului si nu a mai fost sarbatorit timp de cateva secole.

Mai tarziu, obiceiul fetelor de a se trezi inainte de rasarit de Ziua Indragostitilor si de a se uita pe fereastra convinse fiind ca primul barbat pe care-l vor vedea se va casatori cu ele in acel an (traditie existenta si in Marea Britanie) a aparut si in Italia si a fost urmat o vreme ,,cu strictete”.

Astazi, majoritatea italienilor spun ca Ziua Indragostitilor este o sarbatoare importata din Statele Unite, la fel ca Halloween si Ziua Mamei. Pentru multi dintre ei, cea mai mare sarbatoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi in care prietenii si membrii familiei nu obisnuiesc sa-si faca daruri. Dar asta nu inseamna ca nu exista cupluri de indragostiti care sa nu celebreze Valentine’s Day: indragostitii ies de obicei in oras, la restaurant sau la pizzerie. Pentru ei, sarbatoarea a capatat acelasi aer comercial ca in celelalte tari: cele mai obisnuite cadouri daruite cu aceasta ocazie sunt parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolata si bijuteriile si, nu in ultimul rand,  ,,Baci Perugina” – o mica aluna invelita in ciocolata, care contine o bucata de hartie cu un citat romantic scris in patru limbi. Deosebit, nu?

DANEMARCA

Mult mai conventionali, danezii au cateva traditii populare de Ziua Indragostitilor, pe care le-au pastrat din dorinta de a avea o viata plina de iubire si romantism. Una dintre ele este ,,felicitarea iubitului” – cel mai popular si mai romantic obicei intalnit in Danemarca de Ziua Indragostitilor. Pe vremuri, aceste felicitari erau transparente si, puse in fata unei lumini, reflectau imaginea unui indragostit. Astazi, orice felicitare colorata sau muzicala, inscriptionata cu mesaje de iubire fermecatoare poate fi considerata ,,felicitarea iubitului”. Un alt obicei este cel al ,,ghiocelului” – potrivit traditiei, de Ziua Indragostitilor danezii trimit ghiocei prietenelor si iubitelor lor. O alta traditie este denumita ,,Gaekkebrev”: demult, tinerii indragostiti obisnuiau sa scrie poezii de dragoste sau poezii amuzante (asa-numitele “gaekkebrev”). Expeditorul nu era obligat sa se semneze, dar fata care primea poezia trebuia sa ghiceasca numele expeditorului; daca reusea, in acelasi an, era rasplatita cu un ou de Pasti.

Cum se sarbatoreste Sf. Valentin in Danemarca? Se organizeaza concerte, spectacole si expozitii de arta, dar cel mai des se iese la restaurant. De asemenea, danezii profita de aceasta zi pentru o vizita la Little Mermaid, Den Lille Havfure (in Copenhaga) sau la faimosul parc de distractii Tivoli.

JAPONIA

Spre deosebire de culturile occidentale, in Japonia ,,rasfatatulʼʼ Zilei Indragostitilor este barbatul. Prin urmare, femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolata) barbatilor iubiti pentru a-si marturisi dragostea, a-si demonstra respectul sau a-si onora orice obligatie sociala. Obiceiul japonezilor de a oferi ciocolata in ziua de 14 februarie a aparut pentru prima data in 1936, cand cofetaria Morozoff Ltd. din orasul Kobe a sarbatorit in premiera in Japonia Ziua Indragostitilor, profitand de existenta englezilor in acel oras. In 1950 i s-a alaturat un alt cofetar, de data aceasta japonez, iar in anii ’70 a aparut un nou concept: acela de a darui tipuri diferite de ciocolata, care sa faca diferenta intre relatii, fara alte cuvinte. Prin urmare, femeile puteau darui ,,ciocolata fara obligatie” (sefilor, colegilor sau fratilor) care nu implica niciun angajament, ,,ciocolata din obligatie” – o ciocolata ieftina, pe care femeile o daruiau barbatilor pentru care nu aveau niciun sentiment, ci doar obligatia de a le multumi pentru ceva anume, si ,,ciocolata plina de sentimente” – destinata prietenilor, iubitilor si sotilor.

In anii ’80 a aparut si ,,dreptul la replica” al barbatilor: ziua de 14 martie a fost decretata ,,Ziua Alba”, cea in care barbatii care au primit ciocolata de Ziua Indragostitilor trebuie sa le raspunda femeilor respective cu un cadou. O regula nescrisa spune insa ca acel cadou daruit femeilor (bijuterii, haine) trebuie sa fie de cel putin doua-trei ori mai scump decat cel pe care l-au primit.Ziua indragostitilor (6)

FINLANDA si ESTONIA

In aceste doua tari, Valentine’s Day este mai degraba o sarbatoare a prieteniei decat una a iubirii. De altfel, ziua de 14 februarie este ,,Ziua Prietenilor”, zi in care oamenii obisnuiesc sa daruiasca felicitari si mici cadouri prietenilor. Strazile sunt decorate cu inimioare, insa sarbatoarea pune accent pe iubirea non-romantica, cea fata de prieteni si membii familiei.

Cu toate acestea, 14 februarie este o zi potrivita pentru incheierea logodnelor si in aceste doua tari.

GHANA

Locuitorii statului Ghana au adoptat multe traditii occidentale asemanatoare Valentine’s Day. Din 2007 insa, ziua de 14 februarie a fost declarata ,,Ziua Nationala a Ciocolatei”, Ghana fiind unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolata din lume. Decizia a apartinut Ministerului Turismului din Ghana, din dorinta de a promova contributia statului la productia mondiala de ciocolata si de a atrage turisti straini in Africa de Vest prin exponate de muzeu si meniuri speciale in restaurantele tematice.

FILIPINE

In Filipine, una dintre cele mai populare traditii de Ziua Indragostitilor este masa nuntii, care reuneste in spatii mari si deschise (organizate pe teritoriul intregii tari) sute de cupluri de indragostiti. Pentru acestia se organizeaza ceremonii publice de casatorie. In 2013, de exemplu, 4.000 de cupluri s-au casatorit de Ziua Indragostitilor.

ROMANIA

Pana in urma cu cativa ani, romanii considerau – ca si italienii – Ziua Indragostitilor ca fiind una de import, in conditiile in care Romania avea deja o sarbatoare traditionala a iubirii: Dragobetele. Sarbatorit pe 24 februarie, Dragobetele a aparut in folclorul romanesc inca de pe vremea dacilor.

Recent insa, Ziua Indragostitilor a inceput sa fie sarbatorita in randul tinerilor, care obisnuiesc sa ofere persoanei iubite diferite cadouri precum flori, bomboane de ciocolata si chiar figurine de plus.Ziua indragostitilor (4)