Bali este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români și de turiștii din întreaga lume, dornici să se bucure de vacanțe exotice, chiar și atunci când acasă este iarnă. Cei care nu sunt pasionați de vremea rece sau care vor să combine aventura sporturilor de iarnă din țara lor cu experiența unui sejur estival, în perioada sărbătorilor, pot alege această destinație unică de vacanță.

Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni, cum te poți proteja de acestea și ce vaccinuri este recomandat să faci înainte de a pleca într-un circuit în care să descoperi Indonezia, pentru a te bucura de o vacanță lipsită de peripeții!

Afecțiuni frecvent întâlnite în Indonezia

Indonezia este o destinație de vacanță ideală pentru iubitorii plajelor, a nisipului fin și a experiențelor culturale inedite. Cu toate acestea, trebuie să știi că apele teritoriale și miile de insule dintre Oceanul Pacific și cel Indian sunt zone in care exista riscul apariției și dezvoltării diverselor afecțiuni.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să eviți vacanțele petrecute în paradisuri exotice precum Bali, ci că trebuie să fii informat corespunzător și să efectuezi vaccinurile necesare, pentru a evita riscul contaminării.

Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni în această regiune:

  • Malaria – Aceasta este o boală infecțioasă de tip parazitar, cauzată de țânțarii Anopheles. Riscul de contaminare cu aceasta este crescut în insulele localizate la est de Lombok și în Irian Jaya, fiind scăzut în marile orașe și în destinații turistice populare, precum Bali.
    • Virusul Zika – Aceasta este o altă afecțiune transmisă de țânțarii purtători, prin înțepătură. Aceasta este transmisă în mod sporadic, afectând în mod deosebit femeile însărcinate.
    • Encefalita japoneză – Există un risc epidemic crescut, în cazul acesteia, în sezonul umed.
    • Chikungunya – O infecție virală care poate fi transmisă oamenilor de țânțarii Aedes purtători.
    • Gripa aviară – Această afecțiune se transmite prin contact direct cu animalele,  pe cale aeriană și prin nerespectarea regulilor de igienă.
    • Hepatita A, B și E – Aceasta este mai rar întâlnită în orașele sau destinațiile turistice principale precum Bali, însă riscul este sporit atunci când nu se respectă regulile de igienă alimentară.
    • Febra tifoidă – Riscul de contaminare cu această afecțiune este sporit în special atunci când nu se respectă regulile de igienă.
  • Rabia – Această afecțiune este cauzată de mușcăturile animalelor purtătoare, riscul de contaminare fiind redus atunci când eviți contactul direct cu animalele.
  • Febra Dengue – Această infecție virală este frecvent întâlnită, riscul de contaminare fiind sporit în orice perioadă a anului, pe tot teritoriul Indoneziei, inclusiv în locațiile exotice precum Bali.

Vaccinuri pe care să le faci înainte de a pleca în Bali

Din categoria vaccinurilor pe care trebuie să le faci înainte de a pleca în Bali sau în orice altă locație din Indonezia, fac parte următoarele:

  • Vaccinul împotriva febrei tifoide;
  • Vaccinul DTP recomandat pentru prevenția poliomelitei, a difteriei și a tetanosului;
  • Vaccinul pentru Hepatita A și B.

Acestea sunt cele trei vaccinuri considerate necesare pentru astfel de călătorii, la care se adaugă o serie de măsuri de prevenție pe care este bine să le consideri:

  • Administrarea unui tratament de profilaxie, pe bază de antibiotice, pentru prevenirea infestării cu malarie, chiar dacă riscul de contaminare este scăzut;
  • Acum există și un vaccin împotriva Febrei Dengue, pe care cei care doresc să evite orice risc îl pot efectua. Calendarul de vaccinare, în cazul acestuia, presupune realizarea a trei injecții, care pot fi administrate într-un interval de șase luni;
  • Adaugă în bagaj substanțe eficiente pentru protecție împotriva țânțarilor, pe care este recomandat să le utilizezi din momentul în care dai startul călătoriei, înainte de a intra pe teritoriul indonezian.

Aceste recomandări sunt extrem de importante întrucât, din păcate, nu există tratamente antivirale pe care să te poți baza în cazul infestării cu orice afecțiune infecțioasă cauzată de înțepăturile țânțarilor purtători.

În plus, este recomandat să pui în bagaj haine lejere, lungi, care să acopere cât mai mult din suprafața corpului tău, pentru a-l proteja de insecte.

Ținând cont de aceste informații, vei elimina riscul contaminării cu diverse afecțiuni și te vei putea bucura de un sejur de neuitat în Bali, paradisul vacanțelor exotice.