*Srsa foto: Salvador Aznar / Shutterstock.com
Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife are loc in luna februarie si este al doilea ca importanta de pe planeta dupa cel de la Rio de Janeiro din Brazilia. Anual atrage mii de turisti care imbina distractia oferita de acesta cu numeroasele obiective turistice si atmosfera idilica de pe insula.
Localnicii si nu numai, indiferent de varsta sau statut social, imbraca costume cat mai colorate si zambesc unii altora, iar umorul este ca la el acasa timp de doua saptamani. Nu exista un dress code, dimpotriva, poti face orice combinatie vestimentara doresti pentru ca nimeni nu te va judeca.
In 1987 a intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai mare adunare de oameni, stransi intr-o piata in aer liber. Se intampla la un concert, cu ocazia carnavalului, la care au venit peste 200.000 de oameni.
De cand se organizeaza carnavalul
Nu putem spune cu precizie cand a avut loc prima editia, dar stim ca nu a existat o continuitate, fiind interzis in cel putin doua perioade, chiar daca a fost tolerata existenta lui sub alte denumiri cum ar fi cea de „vacanta de iarna”.
Cele doua perioade de interdictie au fost intre 1923 si 1935, in timpul lui Miguel Primo de Rrivera, si intre 1940 si 1960, in timpul dictaturii lui Franco. Exista scrieri din secolul VIII care vorbesc de activitati specifice acestuia, care se tineau in Santa Cruz, insa exista motive suficiente pentru a se crede ca acestea se organizau cu mult inainte.
Stabilirea datelor in care vor avea loc editiile viitoare se face dupa niste criterii exacte si deja putem anticipa momentele, pe urmatorii 50 de ani, in care carnavalul se va tine.
Evenimente principale
*Sursa foto: Salvador Aznar / Shutterstock.com
Incepand cu 1987 au fost organizate editii tematice. Prima tema aleasa a fost „Roma”, fiind urmata de „Evul Mediu”.
Cel mai important eveniment al carnavalului este alegerea reginei, pe un podium ce depaseste 1000 de metri. Din 1975 s-a hotarat sa se aleaga si regina juniorilor, iar din 1984 si cea a seniorilor. Acestea nu sunt singurele competitii, iar paradele de pe strazi atrag atentia televiziunilor si ale presei, in general, la fel de mult.
El Entierro de la Sardina are loc cu aproximativ trei zile inainte de parada finala a carnavalului, insa este un obicei care are loc aproape in toata Spania si America Latina. Mii de oameni se aduna pentru a vedea cum se ingroapa un peste mort (de regula e vorba de o macheta). Aparent banal, acest fapt are o simbolistica aparte. Oamenii isi ingroapa trecutul, al carui simbol e sardina, in speranta crearii unui viitor mai bun.
Inainte de a fi ingropata, sardina este insotita de vaduve care o jelesc. Dupa o lunga perioada de festivitati, acestia isi indreapta privirea spre inceperea perioadei de post religios, dar nu uita sa se mai distreze cateva ore. Focul de artificii de la finalul acestui ceremonial este unul spectaculos.
Un alt ceremonial, care nu are insa traditia celui mentionat deja este Uciderea Serpilor. Obiceiul a fost adus de imigrantii ajunsi in Puerto de la Cruz la sfarsitul secolului XIX. Originea lui pare a fi din Cuba si simbolizeaza oprimarea sclaviei. Sarpele este imaginea dominatiei si rautatii proprietarilor de sclavi.
Un alt eveniment interesant este Maratonul Tocurilor Inalte, mai putin promovat in afara insulei, dar care starneste entuziasm in randul participantilor. Acesta are loc in Plaza del Charco.
Parada de deschidere a carnavalului se numeste cabalgata, iar cea de inchidere poarta numele de coso apoteosis. Pana in 1906, La Grand Cosa Apoteosis se remarca si prin aruncarea unor bile, formate din carpe si coji de oua, la balcoanele celor care priveau parada. Practica a fost interzisa, din motive de sanatate, si inlocuita cu serpentine si confetii.
Pentru detalii privind ofertele catre Tenerife, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.
De asemenea, avem oferte foarte bune la bilete de avion catre Tenerife.