*Sursa foto: KasperKay / Shutterstock
Defileul Samaria este unul dintre principalele obiective turistice ale insulei Creta. Fiecare turist care a fost in Creta trebuie sa fi auzit de acest defileu spectaculos si, probabil, l-a si vizitat. Localnicii il numesc “Farangas” sau “Defileul cel Mare”, fiind grandios prin frumusetea si admiratia pe care o starneste in randul turistilor. Samaria este, cu siguranta, cel mai distinctiv defileu din insula Creta, fiind, totodata, cel mai mare dintre defileele acestei regiuni grecesti.
Defileul Samaria se gaseste in vestul Cretei, in Muntii Albi. Acesta a fost estimat ca fiind cel mai lung defileu din Europa, avand o lungime de aproximativ 18 kilometri. Defileul isi incepe traseul din Xyloskalo (la altitudinea de 1227 metri deasupra nivelului marii) pe platoul Omalos si se intinde pana in satul Agia Roumeli, pe coasta de sud a Cretei.
Defileul Samaria se bucura de fauna diversificata si vegetatie imbelsugata.
Parcul National Samaria este extrem de bogat in animale si plante. In acest defileu, vizitatorii vor gasi specii unice protejate de lege.
Se spune ca exista in jur de 450 de specii de plante in defileul Samaria, dintre care nicio floare nu are voie sa fie indepartata din aceasta zona, conform legii. Aceasta nu este o lege inutila, ci este singura modalitate de a proteja ecosistemul delicat al Samariei, astfel incat vizitatorii sa se poata bucura de frumusetea naturala a acestuia si in anii urmatori.
In Samaria poti admira paduri imense de pini si chiparosi, aceasta fiind o imagine sugestiva a Cretei din trecut, cand insula era acoperita in mare parte de paduri renumite pentru lemnul lor ideal pentru construirea de nave puternice.
In interiorul defileului, turistii daca au noroc pot intalni chiar si cativa locuitori renumiti, caprele salbatice din Creta, pe care localnici le numesc “agrimia”. Caprele salbatice cretane sunt endemice in aceasta insula, ele gasindu-se, in mare parte, in satul Samaria, unde se apropie destul de mult de casele de la marginea satului.
Nu ezita sa treci si prin satul Samaria!
Samaria este un sat vechi ai carui locuitori au fost mutati in anul 1962, cand intregul defileu a fost declarat parc national. Vechile case inca mai exista si acestea servesc drept locuinte pentru paznici. Satul Samaria ofera turistilor o privire de ansamblu in trecutul arhitectural si traditional al Cretei, pe care ii va fascina pe deplin prin unicitatea si farmecul caselor sale.
Acest sat se gaseste la jumatatea traseului defileului si ofera vizitatorilor ocazia perfecta de a face un popas, pentru a lua o mica gustare sau, pur si simplu, pentru a admira autenticitatea rurala. Un pic mai jos de sat este situata biserica Osia Maria (Fecioara Maria), constructie ce dainuieste pe aceste meleaguri inca din secolul al XIV-lea. Denumirea defileului, Samaria, deriva tocmai din numele acestei biserici.
Planuiesti sa faci o drumetie in defileul Samaria? Iata cateva sfaturi:
*Sursa foto: KasperKay / Shutterstock
Traseul montan din acest defileu este foarte bine semnalizat pe toata lungimea sa si este considerat a fi cea mai umblata carare din intreaga Grecie (al doilea este traseul de pe muntele Olimp). Este imposibil sa te ratacesti in aceasta zona, deoarece aici exista un flux de oameni in miscare ce pare sa nu se mai termine. In plus, daca ti se termina rezerva de apa sau vei avea nevoie la toaleta, nu ar trebui sa iti faci griji. In defileul Samaria vei gasi izvoare de apa potabila si toalete in mai multe puncte diferite.
Samaria nu reprezinta o simpla plimbare pentru cei obisnuiti cu mersul pe jos. Desigur, oricine poate sa parcurga acest traseu, atata timp cat nu are probleme medicale grave. Cu toate acestea, trebuie sa te pregatesti de un drum extenuant si de o eventuala febra musculara in zilele urmatoare.
O pereche de incaltaminte buna pentru drumetii este o necesitate, la fel ca si palaria si lotiunea pentru protectie a pielii impotriva razelor ultraviolete.
Partea cea mai obositoare a traseului sunt ultimii 3 kilometri din Parcul National. Aici vei gasi adesea salvamontisti care se asigura ca toata lumea este in regula si ca nimeni nu are parte de vreun accident nefericit.
In plus, peisajul de la iesirea din defileu este uscat si arid, fara locuri cu umbra. Daca incepi aceasta plimbare dis-de-dimineata, vei ajunge in acest punct in jurul dupa-amiezii devreme, cand caldura zilei este cea mai evidenta. Acest lucru iti va ingreuna, probabil, drumetia si te va obosi.
Cu toate acestea, ai rabdare! Mai ai doar o ora de mers si vei ajunge la Agia Roumeli cu a sa plaja primitoare.
Ce poti face la Agia Roumeli?
La Agia Roumeli poti lua feribotul, fie pentru a ajunge la Loutro si Hora Sfakion, fie pentru a avea merge la Soughia si la Paleochora.
Din pacate, Agia Roumeli, ca si alte statiuni turistice aglomerate, este plina de “kamakia”, adica de acei oameni enervant de persistenti care incearca sa te convinga sa alegi taverna lor. Doar ignora-i. Sau, daca iti este foame si doresti sa te racoresti cu un cocktail, poti sa alegi una dintre tavernele care prezinta meniul cel mai atractiv pentru tine.
Daca nu te grabesti sa ajungi inapoi la hotel sau acasa, poti ramane in acest sat de vacanta, intr-unul dintre locurile sale de cazare, macar pentru o noapte. Trebuie sa stii ca Agia Roumeli se transforma total atunci cand pleaca ultimul feribot. Dintr-o data, totul este linistit si, astfel, vei putea sa descoperi adevarata frumusete a locului. Bucura-te de un apus de soare pe plaja, ia masa la una dintre taverne si stai la povesti cu localnicii pentru a cunoaste cat mai multe despre acest loc mirific. De asemenea, nu te grabi dimineata sa parasesti localitatea. Fa o mica plimbare pana la cetatea care se gaseste deasupra Agiei Roumeli si bucura-te de o vedere magica.
Vrei sa parcurgi rapid defileul Samaria?
*Sursa foto: KasperKay / Shutterstock
Plimbarea prin defileul Samaria dureaza 4-8 ore, in functie de ritm. Sase ore reprezinta timpul normal de parcurgere al traseului, mai ales daca opresti din cand in cand pentru a face fotografii si pentru a te bucura de peisajul natural uimitor.
Cu toate acestea, in cazul in care simti ca nu poti sa faci o plimbare atat de lunga, exista, de asemenea, “calea lenesa”, asa cum o numesc anumite agentii de turism. Aceasta este o cale mult mai scurta de la Agia Roumeli pana la “Portile de Fier” (Siderportes), cel mai ingust punct al defileului.
La Portile de Fier, defileul este atat de ingust, incat aproape ca poti atinge ambele parti, acestea avand aici o inaltime de 350 metri.
Acest scurt traseu este, cu siguranta, o modalitate usoara de a vizita defileul Samariei, insa rapeste din magia pe care aceasta experienta o are de oferit.
Cand poti sa vizitezi defileul Samaria?
Intrarea in acest defileu costa destul de putin, biletul putand fi folosit de la mijlocul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii octombrie. Nu exista o data fixa la care se deschide traseul pentru turisti; acest lucru depinde de starea vremii.
O ploaie torentiala poate obliga oamenii care se ocupa de acest defileu sa interzica intrarea in chei, pentru a evita accidentele cauzate de caderile de pietre sau de inundatiile ce pot aparea in partea de jos a defileului.
Ar trebui sa fii constient, de asemenea, de faptul ca atunci cand exista vant puternic, barcile mici care pleaca spre si dinspre Agia Roumeli nu vor putea fi conduse, fiind nevoie sa se astepte pana cand conditiile meteo se imbunatatesc. Acest lucru se intampla, de obicei, toamna.
Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21. Aici poti gasi ofertele Dertour pentru insula Creta.