Cunoscut și sub numele de „orașul celor o mie de clopotnițe” sau „orașul celor o mie de turnuri”, Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa. Nu-i de mirare de ce peste șapte milioane de turiști de pe întreg mapamondul aleg anual această destinație de vacanță. Supranumit și „orașul de aur”, superba capitală mustește de obiective turistice istorice, culturale și arhitecturale păstrate cu sfințenie de-a lungul secolelor, care se ivesc la tot pasul. Stilul renascentist, cel baroc, cel gotic sau art nouveau-ul se împletesc de minune într-o horă de forme și culori, care creează o imagine superbă la fiecare pas pe care îl vei face în capitala Cehiei.
Dacă ajungi într-un city break în Praga, e foarte important să ai un plan bine pus la punct încă dinainte, ca să nu ratezi punctele esențiale ale orașului și să le poți trece pe lista ta de locuri vizitate pe cele mai notorii dintre ele. Fiind înconjurat de atât de multe obiective turistice și având la dispoziție doar câteva zile, s-ar putea să nu știi pe care dintre ele să le alegi, așa că îți vom veni în ajutor și ți le vom prezenta pe cele mai importante. Astfel, poți economisi mult timp, pe care mai apoi să îl petreci savurând o bere pragheză delicioasă sau să mănânci o porție de cârnați marinați în bere neagră, cu murături picante, adică unul dintre felurile de mâncare tradiționale de aici, pe care ai face bine să îl încerci. Iată ce ar trebui să vizitezi în scurta vacanță în Praga.
Castelul din Praga
Unul dintre cele mai mari obiective turistice, dacă nu cumva cel care ocupă primul loc în preferințele turiștilor care ajung în capitala Cehiei, este castelul din Praga. Ridicat în anul 970, acestea a fost, inițial, fortăreață, ca mai apoi să fie transformat, treptat, în ceea ce este astăzi. Oficial, Castelul din Praga servește ca reședință a președintelui Cehiei, fiind folosit de-a lungul timpului ca locuință de către regii Boemiei.
Măreția sa este completată de celelalte atracții din preajmă, cum sunt Catedrala Sfântul Vitus, Vechiul Castel Regal, Bazilica Sfântul Gheorghe și grădinile sale. Merită să admiri arhitectura acestui obiectiv splendid atât pe timpul zilei, cât și după apusul soarelui, când luminile care ajung pe pereții castelului îl transformă într-un spectacol pentru privitori.
Tot aici vei putea păși pe Strada de Aur, sau Golden Lane, locul unde, odinioară, a locuit însuși Franz Kafka. Alături de casa în care a trăit scriitorul, care poartă numărul 22, vei mai întâlni, pe străduța îngustă din preajma castelului, alte zece case istorice care au aparținut gărzilor castelului, alchimiștilor, bijutierilor sau artiștilor vremurilor, care se refereau la Praga ca fiind „acasă”. Te vei simți ca într-o poveste cu pitici, motivul fiind fațadele colorate ale clădirilor de aici. După ora 17:00 poți vizita locul gratuit.
Catedrala Sfântul Vitus (Katedrala St. Vita)
Dacă tot a venit vorba de Catedrala Sfântul Vitus, ar fi păcat să treacă neobservată. E important să știi că aceasta este cea mai mare, implicit cea mai importantă catedrală romano-catolică din Cehia. Lucrările pentru ridicarea ei au început în anul 1344 și au durat nu mai puțin de 525 de ani, timp în care s-au făcut modificări și îmbunătățiri sau chiar s-au construit părți noi, ceea ce au dus la mixarea mai multor stiluri arhitecturale. Poți observa cum stilul gotic se întrepătrunde perfect cu cel renascentist, iar cel baroc stă foarte bine lângă stilul neo-gotic. Interiorul catedralei este și el unul maiestuos, copleșindu-și vizitatorii cu impozanța sa și cu vitralii impresionante.
Biletul de intrare care îți va asigura accesul integral în catedrală costă 27 de euro, însă dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți vedea o parte din impunătorul lăcaș de cult gratuit. Merită să urmărești și schimbul de gărzi, care are loc în fiecare oră, la fix, în intervalul 6:00 – 23:00.
Podul lui Charles (Karlův Most)
Podul lui Charles, sau Charles Bridge, așa cum îl vei găsi în multe ghiduri turistice, este, probabil, cel mai autentic punct de atracție pentru vizitatorii Pragăi. Măsurând 520 de metri lungime, podul nu va putea fi observat vreodată gol, pentru că mii de turiști vor să calce pe el zilnic. Îi atrag cele 23 de puncte importante ale acestuia, constituite din statui superbe, printre care și cea a regelui Charles, în timpul domniei căruia a fost construit podul, la baza cărora artiștii stradali abia așteaptă să le ofere un suvenir unicat – o pictură sau un desen cu portretele lor „la minut”, ori să le cânte ceva romantic.
Istoria construirii acestui pod are în spate o superstiție cel puțin interesantă, pentru că piatra de temelie a acestuia a fost așezată la ora 5 și 31 de minute în dimineața zilei de 9 iulie 1357. Constructorii au vrut să ducă numerologia la un alt nivel, de aceea au optat pentru înșiruirea cifrelor 13579531, de care erau convinși că le va oferi o stabilitate și o existență mai lungă podului. În plus, meșterii de la vremea aceea au ținut morțiș ca picioarele podului să fie perfect aliniate cu mormântul Sfântului Vitus și locul exact unde apunea soarele la echinocțiu. O istorie mai interesantă decât cea a podului lui Charles nici că putea exista!
Centrul Vechi din Praga (Staré Město)
Probabil doar uitându-te la câteva fotografii cu acest loc minunat vei înțelege de ce milioane de turiști ajung anual aici pentru a degusta o bere făcută după o rețetă veche de sute de ani, pentru a se bucura de o cină delicioasă cu carne de rață sau de porc, preparate la foc mic în bere sau pur și simplu pentru a face fotografii de vacanță pe care toată lumea ar fi invidioasă. Însă acestea pot fi considerate doar detaliile care completează perfect lista motivelor pentru care centrul vechi al Pragăi atrage ca un magnet iubitorii de frumos.
Pasionații de călătorii vin în această parte a orașului și pentru a vizita Biserica Tyn sau Biserica Sfântul Nicolae ori pentru a admira Turnul cu Ceas Astronomic al Primăriei. Construit în secolul XV, ceasul funcționează fără cusur și astăzi, neavând nevoie de vreo reparație sau vreo calibrare de-a lungul timpului. În anul 2010, praghezii au sărbătorit 600 de ani de la inaugurarea Turnului cu ceas.
Piaţa Havelská
Dacă tot ești la câțiva pași de ea, îți recomandăm să îți rezervi câteva ore pentru cumpărături de suveniruri. Piaţa Havelská este locul de unde poți cumpăra piese de artă la prețuri foarte bune, dar și brelocuri, magneți sau alte mărunțișuri care să te facă să îți aduci aminte cu plăcere de experiența pe care ai avut-o în inima Pragăi.
Casa dansatoare (Tančící dům)
Un alt simbol al frumoasei Praga îl reprezintă Casa Dansatoare, cu o istorie ceva mai proaspătă ca a celorlalte obiective turistice de aici. Ridicată între anii 1992 și 1996, construcția, care ar face curios și un arhitect iscusit, te duce cu gândul la doi dansatori. Cunoscut și sub numele de Ginger și Fred, după celebrii dansatori Ginger Rogers și Fred Astair, a iscat mari controverse în primii ani ai existenței sale.
Localnicii se plângeau de faptul că design-ul clădirii nu se potrivește în niciun fel cu arhitectura zonei, însă, cu trecerea timpului, aceștia au adoptat clădirea, iar astăzi se bucură să o treacă pe lista obiectivelor importante din oraș. Unul dintre turnuri pare că poartă o fustă, reprezentând partea feminină din pereche, iar în interiorul acesteia clădirea adăpostește spații pentru birouri. La ultimul etaj vei putea zăbovi pentru câteva minute și vei putea admira o priveliște încântătoare de la înălțime asupra orașului, cât timp aștepți să îți fie servită mâncarea comandată, pentru că aici își are locul unul dintre cele mai căutate restaurante din Praga.
Turnul Petřín (Petřínská rozhledna)
Praga se mai poate lăuda cu un obiectiv turistic ce pare a fi un Turn Eiffel, care joacă rol de turn de observație. Ce-i drept, dimensiunile sale sunt mai reduse ca ale fratelui parizian, dar aspectul său se apropie izbitor de original. Turnul Petřín veghează peste întregul oraș încă din anul 1930 și pare că se întinde până la cer, deși înălțimea lui nu depășește 63 de metri.
Poți ajunge până în vârf folosind liftul sau, dacă ai o condiție fizică bună, pe scări, însă odată ajuns în vârf fii convins că efortul tău va fi recompensat cu o priveliște unică, oriunde ți-ai îndrepta privirea. Până la turn poți folosi funicularul, pentru a condimenta și mai mult experiența din inima Cehiei.
Piața Wenceslas (Václavské náměstí)
Ar fi păcat să ajungi în Praga și să nu îți rezervi măcar câteva minute pentru a te plimba prin Piața Wenceslas, locul unde, odinioară, praghezii veneau să își vândă caii. Creată în secolul XIV de către Regele Charles al IV-lea, piața găzduiește astăzi Muzeul Național și alte construcții instituționale sau civile. Piața a fost martora multor momente istorice ale Republicii Cehe, inclusiv Primăvara de la Praga, care a avut loc în anul 1968 și Revoluția de Catifea.
Este și locul preferat al locuitorilor Pragăi de astăzi, unde se organizează principalele evenimente din oraș sau demonstrațiile de stradă. Dacă vrei, poți să-ți imaginezi acest loc ca fiind Piața Universității din București. Iar dacă ai timp suficient la dispoziție, exponatele, artefactele antropologice, care datează din epoca bronzului sau din cea a fierului, ori operele de artă din interiorul Muzeului Național din Praga sunt o idee numai bună pentru o zi întreagă în care cunoștințele tale generale se vor înmulți simțitor.
Altfel, Piaţa Wenceslas continuă cu un bulevard destul de încăpător pentru câteva restaurante, magazine sau cluburi, unde ești invitat să lași câteva coroane.
Lucrările lui David Cerny
David Cerny este un sculptor ceh faimos în toată lumea pentru lucrările sale nonconformiste cu care a împânzit Praga. De la bebeluși fără chip care urcă pe turnul televiziunii din Zizkov, la Sigmund Freud care stă atârnat de o bară montată pe un acoperiș, ori doi bărbați care se ușurează într-un recipient care are forma Cehiei, sculpturile sale controversate sunt rezultatul pe care l-a avut intrarea Cehiei în Uniunea Europeană asupra imaginației artistului. Ai putea chiar să vezi cât de multe din lucrările sculptorului poți întâlni cât timp vei vizita Praga.
Cea mai îngustă stradă din Praga
Devine chiar nostim să aștepți la un semafor pentru a trece printre zidurile care delimitează cea mai îngustă străduță din Praga, nu-i așa? Ei bine, acest fapt este cât se poate de real, pentru că praghezii se mai pot lăuda și cu acest obiectiv pentru care se îngrămădesc, la propriu, în fiecare zi, turiștii care ajung să viziteze orașul. Dacă ajungi în Malá Strana, trebuie neapărat să bifezi și cea mai îngustă stradă din capitala Cehiei, te vei distra pe cinste.
Zidul lui John Lennon
Deși îndrăgitul artist nu a ajuns vreodată în Praga, el a devenit, cumva, un simbol al orașului. Istoria spune că acest lucru s-a întâmplat în timpul unui protest, când un student mexican i-a desenat chipul pe unul din zidurile din oraș, în anul 1980, ca manifest împotriva regimului aflat atunci la guvernare. Autoritățile au șters imediat desenul, însă acesta a apărut a doua zi la loc. Întâmplarea s-a tot repetat pentru câteva zile la rând, până când forțele de ordine s-au dat bătute.
Locul s-a transformat într-un adevărat protest mut împotriva comunismului și astfel a luat naștere cel mai potrivit loc în care poți lăsa un gând bun sau un mesaj despre pace, dragoste ori prietenie celor care vor ajunge aici în urma ta. Poți simți și tu energia și ești liber să te exprimi în scris sau printr-un desen pe zidul lui John Lennon, cât timp te bucuri de acordurile artiștilor stradali, care vin să cânte aici în fiecare zi.
Dacă ești pasionat de istorie, îți recomandăm să îți rezervi timp pentru a vizita și Muzeul Comunismului din Praga, unde vei vedea camerele de interogare și mărturii din fosta Cehoslovacie, dar și cartierul evreiesc, aflat în imediata vecinătate a Pieței Centrului Vechi, un fost ghetou evreiesc, care adăpostește cea mai veche sinagogă din Europa, alături de un cimitir și o primărie care au aparținut evreilor, precum și alte monumente care au rezistat ocupației naziste.
Experiența ta în Praga ar trebui să conțină să experimente culinare, pe care le poți face în berăriile sau restaurantele din oraș, dar și măcar o degustare de bere, pentru că praghezii se pricep de minune la fabricarea acestei băuturi. Vacanță plăcută în inima Cehiei!