Intotdeauna, cand mergem intr-o calatorie, ne facem planuri sa vizitam muzee, sa mergem la plaja, sa fotografiem cladiri deosebite, sa stam la un hotel elegant sau sa mergem la spectacole si evemimente artistice. Rareori ne indreptam atentia catre bunatatile traditionale pe care le dugustam in vacanta si aproape niciodata nu construim o escapada in jurul gastronomiei. Insa mancarea poate fi o adevarata surpriza: iti deschide mintea aspura traditiilor si istoriei poporului vizitat, iti incanta simturile si papilele gustative si iti va crea amintiri incredibile. Iata mai jos cinci destinatii care vor alcatui o adevarata calatorie gastronomica in jurul lumii…
O calatorie gastronomica in jurul lumii
1. Couscous in Casablanca, Maroc
In momentul in care ai ajuns in Casablanca, mergi drept inainte pe Bulevardul Corniche pana la malul marii, alege o cafenea sau un restaurant care iti face cu ochiul si comanda o ceasca de ceai de menta si un platou cu mancarea traditionala marocana, couscous. Couscous-ul este facut din faina de grau si se prepara la aburi, apoi i se adauga vegetale si carne (pui, miel sau peste), sosuri picante si alte verdeturi. Este senzational!
2. Tapas in Barcelona, Spania
Patatas bravas (cartofi in sos tomat picant), calamares fritos, croquetas de jamón, chorizo, berenjenas gratinadas sunt doar cateva exemple de tapas (gustari) spaniole care te fac sa salivezi de pofta. Barcelona este orasul care exceleaza in crearea si consumul de tapas, mai ales pe La Rambla, seara tarziu, cand rezidentii si calatorii se plimba pana in Placa de Catalunya. Toate cafenelele si restaurantele au tapas in meniu, unele servindu-le gratis, daca vei comanda o bautura.
3. Nasi goreng in Penang, Malaysia
Nasi goreng este un meniu simplu, extraordinar de bun si inseamna orez prajit. Acesta se prepara atat in Malaysia, cat si in Indonezia si Singapore, si consta in orez prajit, pui sau fructe de mare, legume, oua si sos de soia dulce. Nasi goreng se gaseste peste tot in Malaysia, insa cel mai gustos il puteti gasi in pietele din Penang. Aici toate popoarele din Asia s-au adunat pentru a da gastronomiei o savoare unica.
4. Gumbo in New Orleans, SUA
A gusta o portie fierbinte de gumbo in New Orleans este asemanator cu a asculta jazz, zydeco sau blues si a pofti la beignets. Gumbo este un amestec excelent de fructe de mare sau carne afumata, grasime, sos alb din faina si un munte de orez. In New Orleans veti gasi multe variatii pe aceeasi tema – de la clasicul Creole Gumbo, la picantul Cajun Gumbo.
5. Feijoada in Rio de Janeiro, Brazilia
Feijoada este o tocanita inchisa la culoare si foarte picanta, construita pe o fundatie de fasole neagra si carne de porc. Aproape toate restaurantele din Rio servesc aceasta mancare traditionala, insa aveti grija la ce anume aveti in farfurie. Este un fel de mancare destul de greu, de aceea este indicat sa va odihniti putin dupa masa, nu sa mergeti pe Ipanema. In orice caz, trebuie sa incercati feijoada, fiind unul dintre cele mai gustoase feluri de mancare din America de Sud.