Un oras despre care toata lumea stie cate ceva, fara indoiala.
Un oras in care au fost foarte multi romani si nu numai, despre care s-au scris mii de carti si tot atatea articole. Realitatea este ca, mai ales dupa o mini-vacanta, asa cum este un city break, nu poti veni cu ceva nou sau inedit, dar poti veni cu impresii si update-uri ale lucrurilor cunoscute deja.
Zbor convenabil ca pret, frecventa si orar de zbor – WIZZ Air.
Dezavataje: intarzieri, micsorarea dimensiunilor bagajului de mana, scaune nerabatabile (mentionez, spre comparatie si cu mandrie, ca in autocarele Eurolines, scaunele sunt mai confortabile) si cativa pasageri needucati, care gasesc placere in ingnorarea mesajelor personalului de la bord, ceea ce a dus la prezenta obligatorie a unui steward. Am apreciat siguranta si zborul fara emotii, insa, de departe cele mai importante aspecte.
Barcelona luminoasa, intinsa si pulsanta
Asta a fost prima impresie. Penru drumul aeroport – statia de metrou Monumental (in apropiere de Sagrada Familia), taxiul costa cca 20 de euro. Exista o masina dedicata acestui transer, 5 euro/persoana, dar daca sunteti trei in taxi, clar e mai confortabil si va lasa si in fata hotelului. Nu acelasi lucru se intampla la intors, din caza faptului ca totul e cu sens unic la ei si drumul de intors la aeroport serpuieste frumos pe langa coasta, insa aparatul de taxare suporta socuri dupa socuri, totul culminand cu un impuls final – taxa de intrare in aeroport. Total: aproape 40 de euro.
Cazarea, ca si serviciile barceloneze in general, sunt destul de scumpe, astfel incat aici fie cercetati pe cont propriu, fie va adresati unui consultant Dertour care stie deja numeroase ponturi de la calatorii anteriori.
Eu pot sa recomand, pentru profilul calatorului pentru care e important asternutul curat, camera aerisita si baia cu apa calda in camera, hotelul Sant Antoni. (http://www.hotelbcnsantantoni.com/)
Ca unul dintre cei aproximativ 10,2 milioane de vizitatori anuali ai Barcelonei, am cascat ochii cu admiratie si uimire la materializarea imaginatiei gaudiene: casele Batlo si Mila (La Pedrera), catedrala Sagrada Familia si m-am bucurat copilareste in Parcul Guell. Chiar daca nu esti un pasionat de istoria artei, tot nu ai cum sa nu ramai cu gura cascata la inditele asocieri de forme, culori, structuri si reinterpretari ale spatiile conventionale. Inedit si de vazut!
Dupa cum stiti, barcelonezii nu se considera spanioli, ci catalani, poate de aceea nu am vazut semnele crizei economice in acest oras, asa cum am vazut in vara in Salonic, de exemplu. Barcelona este sinonima cu viata, cu verdeata, hidratarea si marea. Au parte de o locatie perfecta cu plaje intinse si late, vreme blanda, doi munti (aprope munti, sa zicem mai corect), strazi taiate magistral in unghi drept, o Rambla plina ochi, magazine vibrante, piete fabuloase, muzee si atractii la tot pasul.
O data cu atatea lucruri pozitive, vine si reversul: hotii. Este un oras recunoscut pentru profesionalismul hotilor. Imi dau seama ca suna ciudat, dar macar nu risti decat bunurile, nu si viata, pentru ca lucreaza extrem de curat, tintit, eficient. Vorbesc din experienta avuta de grupul din care am facut parte, desi nu ma aflam cu ei in momentul faptei. Urmarile au fost majore d.p.d.v. paguba materiala, insa cumva aerul de mare si frumusetea Barcelonei, alaturi de un protocol semnat intre Wizz si Politie, care permite intoarce in tara legitimat doar cu dovada emisa de autoritatile spaniole, au facut socul mai usor de suportat si moralul grupului a ramas ridicat.
Un final comun al escapadei barceloneze, as putea zice!
Merita din plin, dar aliati-va cu fermoarele si sistemele de inchidere tip velcro pentru buzunare, nu lasati nimic in masina daca inchiriati una si neaparat asigurati-o full inainte de a o lua de la ghiseul de rent a car, ca sa nu platiti si geamurile sparte, asta in caz ca mai aveti portofelul!