Mai e putin pana la Sarbatorile de iarna insa am intrat deja cu totii in atmosfera aceea festiva specifica sfarsitului de an.

Luna decembrie este cunoscuta ca fiind luna cadourilor si Sarbatorile incep o data cu Pietele de Craciun. Piata de Craciun de la Salzburg si Viena sunt unele dintre cele mai cunoscute iar acestea au devenit cu timpul un motiv in plus de petrecere a timpului cu cei dragi.

Totodata, specific inceputului lui Decembrie este traditia lui Mos Nicolae, traditie pe care o regasim atat la noi in Romania, cat si peste hotare.

Dar cine este Mos Nicolae?

Se spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al IV-lea in Orientul Mijlociu, la nord de Bethleem si a fost cardinal de Myra (pe teritoriul Turciei de astazi). Sfantul Nicolae a fost cunoscut pentru dragostea pentru oameni si mai ales pentru copii pe care i-a ajutat ori de cate ori a putut.

Legenda spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae vine cu daruri pentru copii: pentru cei ce au fost cuminti  lasa in cizme sau in ciorapeii special pregatiti, dulciuri si alte cadouri. Pentru cei care au fost neascultatori, lasa o nuielusa care sa le aminteasca faptul ca anul urmator ar trebui sa fie mai cuminti pentru a primi cadouri.

In traditiile diverselor popoare Mos Nicolae se confunda cu Mos Craciun.

In Statele Unite de exemplu se spune ca sarbatoarea lui Mos Nicolae este cea mai cunoscuta pentru impartirea cadourilor cu cei dragi, mai cunoscuta decat cea a lui Mos Craciun.

In Olanda se spune ca Mos Nicolae (sau Sinterklass in olandeza) ajunge din Spania cu barca cu aburi alaturi de ajutorul sau, Zwarte Piet (Black Pete). Acesta impreuna cu Zwarte vor imparti cadourile si dulciurile copiiilor ce au fost cuminti tot timpul anului.

Si in Belgia si Luxemburg se intalnesc traditii asemanatoare cu cele din Olanda, insa in Olanda totul pare a fi mai natural si original.

In Danemarca, Mosul care aduce daruri copiilor are un sac in spinare si este adus de reni. Copiii pregatesc budinca de orez sau cate o farfurie cu lapte in seara de Mos Nicolae in speranta ca acestea vor fi apreciate de elfii care il ajuta pe Mos cu cadourile!

In Polonia se spune ca darurile vin de la stele, iar in Ungaria acestea vin de la ingeri.

In Ghana Mosul vine din jungla, iar in Hawaii Mosul coboara dintr-o barca 🙂

Dupa cum vezi, traditiile fiecarui popor sunt foarte diferite, insa fiecare are farmecul sau!

In traditia romaneasca Mos Nicolae are locul sau. Se spune ca Nicolae (Sfantul Nicolae) a apartinut de o familie instarita dar ca a ramas orfan la o varsta foarte frageda. La moartea parintilor sai acesta a mostenit intreaga avere pe care a folosit-o ajutand cat mai multi oameni. A ajuns cardinal in Myra, iar  pe tot parcursul vietii a ajutat copii si pe cei nevoiasi. De aici a pornit leganda cum ca Mos Nicolae este acel batranel iubitor care lasa cadouri in cizmulite si in ciorapei in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Cunoscut si sub numele de “Mos Neculai” sau “San Nicoara”, Mos Nicolae aduce in special dulciuri si jucarii; pe langa acestea, copiii vor gasi in ghetute si o legatura de nuieluse frumos colorate. Pentru cei care au fost mai putin cuminti, Mosul are cate o nuielusa adevarata care sa le aminteasca sa aiba grija anul ce vine, sa se poarte mai frumos.

Mai mult chiar, se spune ca Mosul nu lasa cadouri in ghetute care nu au fost curatate si pregatite pentru seara de Mos Nicolae. Asa ca… atentie cum iti pregatesti incaltamintea in seara aceasta.