Intrerupator, foto Daisy DaisyAtunci cand pleci intr-o calatorie, mai ales daca este una ce vizeaza o cu totul si cu totul alta cultura decat cea cu care esti obisnuit, trebuie sa te pregatesti bine, pentru a nu avea surprize neplacute. Una dintre diferentele foarte importante pe care le descoperim de la zona la zona este data de tipul prizelor.

Depindem de aparatura electronica si cu siguranta, fiecare dintre noi are in calatorii un telefon, o tableta, un aparat electric de ras sau alte dispozitive care functioneaza pe baza de curent electric. O calatorie in Asia, in USA sau in Australia poate sa lase fara curent aparatele de care suntem atat de dependenti. Chiar si o vizita pe propriul continent, in UK, pune probleme in acest sens. Prizele difera de la stat la stat si atunci cand ai de gand sa vizitezi unul nou, este bine sa te informezi foarte bine.

Vom incerca, asadar, sa descoperim tipurile de prize existente la nivel mondial si modul in care putem sa ne incarcam telefonul sau celelalte dispozitive, atunci cand suntem plecati.

Cate tipuri de prize exista in lume?

Numarul este unul mare, depasind 10 tipuri, raspandite pe tot mapamondul. Daca ne raportam la tensiune si frecventa, lucrurile stau ceva mai simplu, existand doar doua standarde: 110-130V/60 Hz si 200-240V/50 Hz.

Problemele apar atunci cand ne raportam la felul in care curentul ajunge in dispozitivul nostru. Fiecare zona a lumii are propriile reguli pentru constructia de prize si de stechere, ceea ce duce la nevoia de a verifica cu atentie tipul de priza din tara de destinatie, inainte de a merge intr-o calatorie.

Putem sa facem o categorie a prizelor in functie de continentul unde sunt folosite:

  • Europa. Daca esti turist in Europa, Marea Britanie este singura zona unde trebuie sa cauti un adaptor, in conditiile in care aici se folosesc prize cu trei pini, asezati in triunghi. Prizele lor sunt de tip G. Chiar daca Italia, Albania si Belgia folosesc si ele prize putin diferite de restul Europei, nu vei avea probleme in a le folosi cu stecherele pe care le cunosti deja.  Stecherele cele mai comune pe continentul mama sunt de tip E, F, C sau E+F.
  • USA. Statele Unite folosesc prize asemanatoare cu cele europene, insa cu pini plati. Acestea sunt de tip A si au o tensiune diferita de cea din restul lumii, asadar, daca planuiesti o vacanta in America este bine sa ai un transformator la indemana.
  • Africa. Africa este impartita in functie de modul in care acest continent a fost colonizat. Vestul dispune de prize europene, cu 2 pini rotunzi in timp ce estul foloseste prize englezesti.
  • Asia. Continentul Asiatic este cel mai complex, din acest punct de vedere. Aici se gasesc atat prize de tip C, cu euro-stechere, cat si prize de tip D si M cu trei pini.
  • Australia. Prizele australiene sunt si ele diferite, putem spune ca sunt chiar ciudata, in conditiile in care au 3 pini, 2 dintre acestia fiind asezati in unghi.

Din fericire, toata aceasta diversitate nu iti pune probleme daca esti un om calculat. Ce inseamna sa fii calculat? In aceste conditii, sa achizitionezi un adaptor. Exista adaptoare pentru toate tipurile de prize, in asa fel incat sa poti calatori fara griji. Cel mai indicat este sa te orientezi spre un adaptor universal, care iti ofera sansa de a te bucura de toate tipurile de prize. In cazul in care stii ca urmeaza sa calatoresti doar in anumite state, exista si adaptoare singulare, cu preturi decente.

De multe ori, s-ar putea sa nu ai nevoie de adaptor, chiar daca esti intr-o tara cu prize speciale. Un simplu telefon la hotelul unde urmeaza sa te cazezi te poate lamuri daca acesta este sau nu pregatit pentru tine. De regula, majoritatea hotelurilor au doua sau trei tipuri de stechere: cel local, cel european si cel american.

*Sursa foto: Daisy Daisy / Shutterstock.com