*Sursa foto: nattawit.sree/Shutterstock.com
Europa este un taram plin de istorie si cultura, traditii si obiceiuri, oameni faini si locuri unice. Fie ca esti pasionat de arhitecura si iti plac orasele mari sau esti in cautarea unor asezari mici, in care traditiile si obieciurile se pastreaza ca la carte, vestea buna este ca in Europa le gasesti pe toate, trebuie doar sa le cauti pe cele potrivite pentru tine.
Un rol important in sfera turismului european o au constructiile. Indiferent ca vorbim de constructii colosale care sunt arhicunoscute pe intreg globul precum Turnul Eiffel, Big Ben sau Colosseumul sau de cladiri mai mici ce impresioneaza prin stilul arhitectural sau atentia la detalii, toate acestea constituie motive solide pentru care turistii aleg sa viziteze o anumita destinatie. Pentru cei pasionati de istorie exista numeroase castele superbe pe care le pot admira atat din exterior, cat si din interior. Dintre cele mentionate anterior doar cateva se remarca, iar restul raman in anonimat si sunt vizitate de un numar restrans de turisti sau sunt lasate in voia sortii. Daca esti in cautarea unei destinatii inedite in care sa iti petreci vacanta de vara, echipa Dertour iti recomanda 3 castele splendide pe care nu te-ai fi gandit sa le vizitezi, dar ar trebui.
1. Castelul Schwerin, Germania
Despre Germania se stie ca este adesea denumita “taramul castelelor” datorita numarului impresionant de castele si numarului mare de turisti ce vin sa le viziteze. Printre cele mai populare castele nemtesti se numara castelul Neuschwanstein, castelul Hohenzollern si castelul Eltz. Ceea ce stiu foarte putini turisti este ca Germania “ascunde” adevarate bijuterii arhitecturale in aproape fiecare regiune, in cate un orasel mai mic, ocolit adesea de turisti. Un astfel de exemplu este castelul Schwerin, situat in orasul Schwerin, la numai 100 de kilometri de Hamburg.
Castelul Schwerin este inconjurat de apele lacului omonim si mangaiat de umbra copacilor aflati in zona. Amplasat intr-o zona privilegiata, in mijlocul naturii, castelul Schwerin dateaza de cateva sute de ani, insa au fost descoperite scrieri care atesta existenta unor fortarete in zona in care astazi se afla castelul inca de prin anii 900. Construit intre anii 1847 si 1857 de Ducele Friedrich Franz II al Mecklenburg-Schwerin, castelul reprezinta una dintre operele de arta ale cunoscutului arhitect Georg Adolf Demmler.
2. Castelul Bled, Slovenia
Desi n-am putea spune ca acest castel se afla in anonimat, turistii care vin sa il admire sunt intr-un numar destul de mic raportat la potentialul pe care aceasta cladire istorica il are. Construit in secolul al XI-lea, castelul inconjurat de apele lacului glaciar cu acelasi nume este unul dintre cele mai valoroase simboluri ale tarii. O dovada vie a istoriei incarcate a zonei, castelul Bled surprinde atat prin arhitectura impecabila, cat si prin peisajele din jurul sau.
Din cauza trecerii anilor si a interesului destul de scazut din partea turistilor, castelul Bled a suferit in anul 1952 o renovare majora ce a durat aproximativ 9 ani. In tot acest timp, arhitectul Tone Bitenc, discipol al lui Joze Plecnik, a incercat sa dea o “noua fata” castelului, inserand anumite detalii moderne care sa il faca mai atractiv pentru turisti.
3. Castelul indragostit de vant, Bulgaria
Cine spunea ca trebuie sa strabati mii de kilometri pentru a descoperi ceva valoros?! La numai cateva sute de kilometri de Romania se afla unul dintre cele mai boeme castele pe care le-ai putea vizita in aceasta lume. Arhitectul Georgi Tumpalov a creat unul dintre cele mai romantice, frumoase si inedite constructii de pe intreg teritoriul tarii cu ajutorul imaginatiei si a copilului din interiorul sau. Visul arhitectului a fost sa creeze un castel de basm intr-un loc unic, un loc in care sa simti ca miracolele se pot intampla si ca toate povestile pe care le auzeai cand erai mic nu erau doar intamplari nascocite, ci adevaruri care se intamplau acum mult timp.
Numele inedit isi are originea in locul in care este amplasata constructia, o localitate linistita din Bulgaria. Aici, are loc un fenomen meteo care reprezinta alaturarea razelor incinse ale soarelui si adierile usoare ale vantului. Practic, vantul “iubeste” atat de mult soare, incat de fiecare data cand apare isi doreste sa il urmeze pretutindeni.