Nemrut, foto thipjang

Sursa foto: thipjang / Shutterstock.com

Oamenii vin in Turcia pentru a se bucura de plajele exotice ale Marii Mediterane, pentru ruinele antice, pentru locurile sale religioase, pentru gastronomia sa excelenta si, totodata, pentru a-i cunoaste mai bine cultura bogata. Si nu este o surpriza faptul ca Turcia este una dintre tarile cu cel mai ridicat potential turistic din intreaga lume; aceasta tara este, pur si simplu uimitoare, iar vizitarea ei nu poate fi decat o experienta impresionanta.

Muntele Nemrut (de asemenea, numit Muntele Nemrud) este situat pe una dintre cele mai inalte culmi ale lantului muntos estic Taurus, nu departe de orasul Adıyaman, in sud-estul Turciei. Cei mai multi ghizi de turism au ca punct de plecare acest oras.

Muntele Nemrut, inalt de 2134 metri, aflat in apropiere de Malatya, Adıyaman si Kahta, este acoperit de o colectie ciudata de statui uriase care dateaza din jurul anului 62 i. Hr. Colectia de statui este un hierothesion, adica este destinata sa reprezinte regele si rudele sale, zeitatile tuturor civilizatiilor grecesti, armene si iraniene.

Acest loc a fost initial construit ca un mormant pentru al patrulea rege din Commagene, Antioh I Theos. Commagene era un mic regat armean care s-a desprins de Imperiul Seleucid in anul 162 i. Hr., pentru a deveni stat independent. Regele Antioh I este, fara indoiala, cel mai faimos rege al acestui regat. Antioh pretindea ca el este un descendent atat al lui Alexandru cel Mare al Macedoniei, cat si al lui Darius cel Mare al Persiei – o afirmatie destul de controversata, chiar daca este adevarat faptul ca el a avut rude grecesti si persane in arborele genealogic al familiei sale. Indiferent daca este sau nu, Antioh a folosit acest lucru in avantajul sau, sustinand faptul ca el avea o relatie speciala cu zeii. In realitate, Antioh dorea ca oamenii sa i se inchine ca unui zeu in timp ce el era inca in viata, devenind astfel un “Zeu Rege”.

Antioh a dorit ca aceasta constructie de pe muntele Nemrut sa fie atat locul sau de veci, cat si un templu unde oamenii sa vina si sa se roage pentru el si sa organizeze festivaluri extravagante in fiecare an dupa moartea sa. El a spus ca situl trebuie sa fie intr-un loc foarte inalt, aproape de ceruri si, prin urmare, aproape de zei.Nemrut, foto Tolga TEZCAN

Sursa foto: Tolga TEZCAN / Shutterstock.com

Sunt foarte putine astfel de locuri in lume, ceea ce face ca Muntele Nemrut sa fie unic printre statuile lumii antice. Dimensiunile statuilor sunt destul de mari, cea mai inalta dintre ele avand in jur de 30 de metri. Statuile sunt sculptate cu chipuri in stil grecesc, dar corpurile lor asezate pe scaune poarta imbracaminte traditionala persana. Acestea au fost identificate ca zeitati precum Zeus, Apollo si Ares, care fuzioneaza cu omologii lor persani, cum ar fi Oromasis si Mithra.

Chiar daca Commagene a fost un aliat puternic al Imperiului Roman si, in acest timp, Antioh nu era considerat un rege rau, cultul sau a scazut rapid in popularitate dupa moartea sa, iar mormantul sau magnific a fost uitat sute de ani. Nu exista nicio indoiala ca regele a fost ingropat aici, dar este destul de interesant faptul ca nimeni nu i-a gasit inca mormantul. Nu din lipsa de incercari. Pur si simplu, toate incercarile arheologilor s-au dovedit a fi lipsite de succes. Cine stie, poate ca atunci cand te plimbi si tu pe acolo ai putea sa calci peste mormantul Zeului Rege, fara a sti asta vreodata.

Muntele Nemrut este acum sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Poti vizita acest loc pornind din Malatya, Kehta sau Adıyaman. Cele mai bune privelisti ale muntelui pot fi capturate la apus de soare, cand statuile par a avea o alura mai grava si chiar mai impresionanta.