Sursa foto: Georgios Tsichlis/Shutterstock.com

Peloponez este probabil cea mai populară regiune a Greciei continentale din punct de vedere turistic. Se găsește aproape de Atena, găzduiește mai multe stațiuni frumoase si este un loc încărcat de istorie, având o sumedenie de orașe antice, muzee, ruine și porturi pitorești. Mai mult, Peloponez avea să fie încă din perioada preistorică regiunea cu cele mai importante situri arheologice din Grecia, fiind locul în care se găsesc Olympia, Epidaurus și Mycenae.

Nu în ultimul rând, Peloponez este binecuvântat cu plaje uimitoare, fiind înconjurat de mare în toate părțile. Cele mai renumite zone de plajă din regiune sunt Nafplion, Gythio, Pylos și Monemvasia.

Acestea fiind spuse, iată câteva motive pentru care merită să îti petreci următoarea vacanță în această parte a Greciei:

Pentru a vizita castele. De-a lungul coastei Peloponezului au fost ridicate, în special în perioada Evului Mediu, mai multe castele și fortărețe pentru apărarea regiunii. În orașul-port Methoni, de pildă, venețienii au construit în jurul anului 1210 un imens complex pe un promontoriu, legat de continent printr-un pod de piatră cu 14 arcade. La Nafplio, vei zări spectaculoasa cetate Palamidi ce se ridică deasupra orașului, precum și castelele Koroni și Pylos, care sunt cel putin la fel de impresionante.

Pentru a învăța despre trecutul îndepărtat al Greciei. Mergi în Olympia pentru a vedea îndeaproape locul în care au avut parte primele jocuri olimpice din istorie, în anul 776 î. Hr. Acest oraș antic fascinant, cu ruinele Templului lui Zeus cărora le-au fost dedicate jocurile, a găzduit marele eveniment timp de 1000 de ani.

Totodată, fă o oprire aproape de Kalamata pentru a vizita resturile unui oraș din secolul al IV-lea, Messini. Apoi, continuă drumul spre nord, unde vei da de siturile Epidaurus cu al său teatru gigantic și Micene, ce datează din epoca Bronzului. Atât Epidaurus cât și Micene sunt listate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru a te relaxa la plajă. Orice vacanță în Grecia ar fi incompletă fără a merge măcar o dată la plajă. Ei bine, în Peloponez există o varietate de plaje, însă pentru a ajunge la ele va trebui, cel mai probabil, să închiriezi o mașină. Una dintre cele mai frumoase plaje este Voidokilia, care se prezintă sub forma unui semicerc perfect înconjurat de o apă turcoaz minunată. Totodată, plaja Simos de pe insula Elafonisis este impresionantă, având un nisip alb ce amintește de plajele din Asia de Sud-Est. Dacă ești în căutarea unor plaje mai sălbatice și mai puțin populate de turiști, îți sugerăm să mergi pe plajele Vathi Gythiou, Kalo Nero sau Metamorfosi, unde deseori pot fi zăriți delfini.

Pentru aventură. Având un relief montan spectaculos, traversat de râuri rapide, Peninsula Peloponez oferă oportunități de neegalat pentru iubitorii de aventură. Explorează zonele rurale pline de verdeață și flori sălbatice, de-a lungul coamelor montane ce se ridică deasupra apei azure din Golful Corint. Apoi, experimentează fiorul raftingului pe râul Styx, unul dintre cele mai frumoase râuri din regiune, într-un cadru natural idilic plin de păduri de pin. Cheile Vouraikos, de asemenea, abundă în oportunități de drumeții interesante prin peisaje superbe de munte. Apele cursului râului Vouraikos trec prin chei, urcând pe lângă vegetație densă, peșteri și stânci abrupte. Aici vei avea ocazia de a practica ciclism montan și zbor cu parapanta.

Găsește aici oferte de vacanță în Peloponez!