Malaysia este o tara din Asia de SE si se invecineaza cu Thailanda, Indonesia, Brunei si Singapore. Are capitala la Kuala Lumpur, in timp ce Putrajaya este sediul oficial al guvernului. Populatia tarii este de 28 de milioane de locuitori, insa turismul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, astfel incat zeci de milioane de calatori se afla mereu in aceasta tara superba. Malaysia este multi-etnica si multi-culturala, iar asezarea sa la tropice ii confera o “reputatie” excelenta in ceea ce priveste vremea, peisajele spectaculoase, flora si fauna. O vacanta aici va fi cu siguranta una dintre cele mai interesante si mai frumoase din viata ta!


Malaysia – o vacanta de vis!

Clima in Malaysia este ecuatoriala si se caracterizeaza prin doua perioade cu muson, din aprilie pana in octombrie in partea de SV si din octombrie pana in februarie in partea de NE. Temperaturile sunt moderate, datorita apelor din jur, nivelul umiditatii este foarte ridicat, iar ploile cad des.

Junglele tropicale adapostesc plante si animale exotice si se afla in special in zone protejate, in parcuri nationale. Aici vei intalni florile uriase de Rafflesia, paduri de palmieri, cocotieri si bananieri, dar si alte plante tropicale.

Cele mai mari orase din Malaysia sunt Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kajang, georgetown si Melaka. Economia este in plina dezvoltare, iar localnicii sunt foarte primitori. Cultura malaysiana a fost influentata de-a lungul timpului de traditiile chineze, indiene, arabe si britanice. Insa localnicii acestei tari si-au pastrat propriile obiceiuri si legende, de care sunt foarte mandri.

Malaysia este un rai al pasionatilor de gastronomie, fiind numita de multe ori “noua Thailanda”, in ceea ce priveste bucataria traditionala. In pietele din marile orase poti degusta cele mai gustoase preparate pe care ti le poti imagina, insa exista si numeroase restaurante, de la cele traditionale si pana la cele internationale, extravagante. Orezul face parte din cele mai multe meniuri, iar mancarea este in general picanta.

In fiecare an au loc in Malaysia diverse festivaluri, atat petreceri date cu ocazia sarbatorilor nationale, cat si manifestari ad-hoc, muzicale, culturale sau gastronomice. Una dintre cele mai importante zile este Hari Merdeka (Ziua Independentei) pe 31 august.

Iata unde iti recomandam sa mergi in Malaysia:

1. Kuala Lumpur si Batu Caves

2. Melaka – un oras istoric fascinant

3. In insulele Pulau Tinggi si Pulau Sibu, din Marea Chinei de Est

4. Viziteaza Gunung Ledang Recreational Forest

5. Mergi in Georgetown si pe Pulau Pinang

6. Petrece o vacanta de vis pe superba insula Langkawi, un paradis tropical si… fiscal

7. Insulele Redang si Besar sunt cunoscute pentru plajele lor increbile

8. Mergi pe insula Banggi, cea mai apropiata de Philippines

9. Viziteaza satele pe apa din Kuala Terengganu

10. La granita cu Thailanda, in partea de est a tarii, se afla zona Kota Bharu, traditionala si exotica.

Despre Malaysia ne povesteste si domnul Marius Ghenea:

“… este o tara cu o populatie asemanatoare cu a Romaniei (ca. 28 milioane locuitori), o suprafata asemanatoare cu a Romaniei (ca. 300 mii km2), un produs intern brut asemanator cu al Romaniei. Si asemanarile pot continua, desi ne despart vreo 10 mii de kilometri si tot ce aduce cu ei aceasta distanta: cultura (Extremul Orient, respectiv Indochina, fata de Europa de Est, adica Balcani), religia (preponderent musulmana, vs. crestin-ortodoxa), dar si istoria, nu doar cea indepartata, ci si cea recenta. In 1991, cand noi ne bucuram fara prea mare responsabilitate de libertatea si democratia instaurate prin rasturnarea comunismului si inca nu credeam deloc in profetiile lui Brucan legate de cei 20 ani, in Malaysia a fost lansat planul Vision 2020, un plan national care prevedea ca Malaysia sa devina o tara dezvoltata din punct de vedere economic pana in anul 2020, adica intr-un interval de 30 ani. Si, cu toate crizele din ultimele decenii (mai intai cea asiatica, chiar in anii ‘90, apoi 9/11 care a afectat foarte mult Malaysia din considerente politice, fiind o tara musulmana, apoi criza economica globala din ultimii ani), aceasta tara pare sa fie in continuare in linie cu planul ambitios de 30 ani.

Cum au reusit pana acum? Prin consecventa si prin pozitionare. Au reusit sa construiasca, in acesti ani, una dintre cele mai bune retele de autostrazi din Asia, aeroporturi, infrastructura de comunicatii si tot ce este necesar pentru a atrage investitii si pentru a dezvolta industrii cu valoare adaugata (mai ales in zona de IT si alte tipuri de tehnologie). Au dezvoltat Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, intr-unul dintre cele mai importante centre economice din Asia, s-au pozitionat excelent ca brand de tara pe piata turistica (Malaysia, truly Asia) dar si in ceea ce priveste perceptia despre economie (tara fiind considerata unul dintre “tigri” asiatici).”

Daca iti doresti o vacanta in Malaysia, adreseaza-te unui specialist Dertour.