Dacă anul acesta ți-ai propus să continui călătoriile în frumoasa noastră țară, trebuie să treci pe lista destinațiilor de vacanță și orașul Iași. Acesta este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic și unul dintre cele mai vechi orașe din România. O dată ajuns acolo vei păși pe urmele lui Ștefan cel Mare, te vei plimba prin locurile de suflet ale lui Mihai Eminescu și vei descoperi locul în care Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă au luat viață.

Fosta capitală culturală a Moldovei, din anul 1408, oferă numeroase obiective turistice pe care trebuie să le vizitezi în timpul periplului tău. Iată ce poți vizita în timpul vacanței petrecute în Iași!

Palatul Culturii și Complexul Comercial Palas

Unul dintre cele mai populare simboluri ale orașului Iași este Palatul Culturii. Opera arhitectului I.D. Berindei a fost realizată în perioada 1906 – 1925, fiind inaugurată de regele Ferdinand al României.

Această clădire impresionantă este sediul a numeroase instituții culturale de prestigiu din acest oraș și a fost pusă în valoare prin recenta sa reabilitare.

În cadrul Palatului Culturii din Iași vei descoperi patru muzee, care te vor ajuta să înțelegi mai bine istoria și cultura acestor meleaguri: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu.

Muzeul de Istorie al Moldovei

Conceput ca muzeu-pilot în România, Muzeul de Istorie al Moldovei din Iași asigură reprezentarea trecutului întregii Moldove, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.

Muzeul Etnografic al Moldovei

Conferențiarul Ion Chelcea a asigurat organizarea colecțiilor muzeale etnografice din cadrul muzeului de profil al Palatului Culturii. Cei care vor să descopere legătura artistică, științifică și spirituală, cu lumea arhaică a Moldovei, au șansa de a reuși acest lucru prin descoperirea expozițiilor temporare prezentate publicului în cadrul acestui muzeu inedit.

Muzeul de Artă

Peste 10.000 opere de artă din domeniul picturii, cel al graficii și al sculpturii sunt valorificate în expozițiile oferite publicului iubitor de artă și de frumos în cadrul Muzeului de Artă aflat în interiorul Palatului Culturii din Iași.

Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu

Muzeul Ștefan Procopiu adăpostește peste 10.000 de piese de referință pentru evoluția redării sunetului, pentru istoria tehnicii cinematografice și pentru evoluția comunicațiilor. În cadrul acestuia vei descoperi și numeroase obiecte cu valoare memorială, care au aparținut unor personalități de valoare în domeniul științei și al tehnologiei.

Parcul Copou din Iași

Amenajarea celebrului Parc Copou din Iași a început în perioada 1833-1834. Acesta adăpostește Monumentul Legilor Constituționale, cel mai vechi monument din țara noastră. Cunoscut și ca Obeliscul cu lei, acesta a fost creat de Mihail Singurov în anul 1834. Reprezentat de o coloană din piatră de 15 m înălțime și cu o greutate ce depășește 10 tone, celebrul monument reprezintă un simbol al celor patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române.

Nu poți merge în Parcul Copou și să nu admiri bustul lui Mihai Eminescu, situat alături de celebrul tei al poetului, lângă care se află și bustul lui Ion Creangă. Aleea Junimea afișează și busturile altor personalități celebre ale Moldovei precum Costache Negruzi, Iacob Negruzzi, Veronica Micle, Constantin Daniel Stahi și Barbu Ștefănescu-Delavrancea. Alte alei ale acestui parc ascund monumente impozante dedicate lui Ion Luca Caragiale, George Topîrceanu, Octav-Băncilă și Ciprian Porumbescu.

Grădina Botanică din Copou

Înființată în anul 1856, Grădina Botanică Anastasie Fătu poartă numele fondatorului său, un celebru medic și susținător al remediilor naturiste din acea perioadă. Aceasta este prima grădină universitară deschisă în țara noastră și cea mai mare din România în acest moment.

Amenajarea celebrei grădini din Copou nu a încetat niciodată, fiind necesară conservarea constantă a celor zece secții pe care aceasta le include. Peste 9.000 de taxoni vegetali proveniți din diverse regiuni geografice pot fi admirați în exteriorul și în interiorul Grădinii Botanice din Iași.

Lucrările de amenajare efectuate de-a lungul timpului au permis crearea unor condiții excelente pentru conservarea fondului genetic de plante exotice și pentru recrearea acestora, în vederea conservării celor aflate pe cale de dispariție.

Un alt aspect unic al Grădinii Botanice din Iași este reprezentat de secția destinată persoanelor cu dizabilități, în cadrul căreia prezentarea speciilor de plante unice este prevăzută cu explicații în Alfabetul Braille.

Mitropolia Moldovei și a Bucovinei

Orașul Iași, capitala culturală a Moldovei, este renumit pentru încărcătura sa spirituală, oferind turiștilor săi posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult ale Moldovei. Printre acestea se numără și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, localizată în zona centrală a orașului.

Aceasta este renumită pentru că adăpostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sute de mii de credincioși merg acolo în fiecare an, cu ocazia celebrării zilelor orașului pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva, despre care se spune că au produs numeroase minuni în rândul credincioșilor.

Monumentala catedrală ieșeană este marcată de patru turle masive, iar arhitectura sa este inspirată de stilul baroc, care marchează atât elementele decorative din exterior cât și cele din interiorul său.

Teatrul Național Vasile Alecsandri

Datând din anul 1896, Teatrul Național Vasile Alecsandri este cel mai vechi din țară și unul dintre cele mai frumoase din Europa. Interiorul său elegant și bogat decorat a fost inspirat din stilurile arhitecturale baroce și rococo, unul dintre plafoanele sale fiind pictate de celebrul pictor vienez Alexander Goltz. Cortina sa a fost, de asemenea, pictată manual, simbolizând cele trei etape ale vieții și fiind considerată o alegorie a Unificării României.

O dată ajuns în interiorul Teatrului Național din Iași, vei fi impresionat de cele peste 100 de lămpi din cristal decorate în stil venețian, de candelabrul uriaș din centrul clădirii, toate acestea oferind o eleganță și un rafinament aparte sălilor de teatru din monumentul de artă al capitalei culturale a Moldovei. Numeroase piese de teatru devenite celebre pe plan național și internațional se joacă în sălile acestui teatru în fiecare an.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Considerat un monument arhitectural de mare valoare în Iași și în întreaga țară, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi atrage atenția prin arhitectura sa impresionantă și datorită decorațiunilor sale unice din piatră, care împodobesc fațadele superioare. Aceasta a fost zidită inițial pentru a inaugura domnia marelui voievod de odinioară, Vasile Lupu. Aceasta a fost restaurată din punct de vedere arhitectural în perioada 1882 – 1887, amenajarea interiorului său și realizarea picturilor continuând până în anul 1898.

Sfințirea lăcașului sacru a avut loc în anul 1904, sub domnia regelui Carol I. Numeroase elemente care alcătuiesc ambianța interioară a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi au aparținut regelui Carol I și reginei Elisabeta. În interior vei putea admira scaune arhierești și pupitre din bronz aurit, cu inserții unice din fildeș, candelabre impozante realizate din bronz aurit și numeroase alte elemente de decor care oferă un farmec aparte lăcașului sfânt. Structura sa exterioară a fost păstrată în momentul restaurării întrucât aceasta este unică în cadrul colecției arhitecturale ecleziastice din România.

Biblioteca Gheorghe Asachi

Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași a fost desemnată ca fiind cea mai frumoasă din lume, în cadrul unei competiții desfășurate online la care au participat nume celebre din întreaga lume, precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză din Buenos Aires și Biblioteca Națională din Praga.

Având în dotare peste un milion de volume de cărți, reviste și documente tehnice, acest spațiu de studiu, deschis în permanență, asigură o adevărată zestre spirituală a omenirii.

Aceasta este și prima bibliotecă din țară care a oferit acces la date standardizate, care pot fi accesate online, începând cu anul 1995.

Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

Râpa Galbenă din Iași, așa cum este cunoscută printre localnici, este o zonă importantă, localizată la baza Dealului Copou. Esplanada Elisabeta din Iași a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, scopul acesteia fiind acela de facilitare a circulației pietonilor către zona centrală a orașului.

Terenul acesteia este unul argilos, iar aspectul său inedit este reprezentat de multitudinea de izvoare subterane care coboară din zona Copou către Bahlui. În această zonă au fost efectuate numeroase lucrări de exploatare a argilei pentru construcții sau olărit, în zona Pieței Unirii existând în trecut un cartier al localnicilor specializați în arta olăritului.

Sala Pașilor Pierduți

Dacă în cadrul periplului tău turistic te abați și pe la celebra Universitate “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, trebuie să vizitezi și Sala Pașilor Pierduți. Picturile murale unice ale celebrului artist Sabin Bălașa te vor impresiona, acesta reușind să introducă acest spațiu pe harta locurilor de referință ale artei universale, prin măiestria sa artistică.

Paleta cromatică unică aleasă de celebrul artist și tematica originală abordată de acesta reflectă tinerețea și sufletul, simbolizând poezia arhaică în cadrul celor 19 picturi murale unice. Acestea acoperă 300 m2 din clădirea principală a Universității.

Bojdeuca lui Ion Creangă

În cartierul Țicău din Iași, cei care vor să descopere locul în care a locuit marele povestitor Ion Creangă, în perioada 1872-1889, pot vizita Bojdeuca sa. Acesta a fost deseori vizitat acolo de bunul său prieten, Mihai Eminescu. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România, fiind declarată muzeu în anul 1918.

Acestea sunt cele mai importante obiective turistice pe care le poți descoperi în capitala culturală a Moldovei. Orașul Iași este unul care oferă numeroase lecții de istorie, cultură și artă celor interesați să descopere simbolurile vieții arhaice din Moldova, valoroase pentru întreaga țară. Fiind o importantă locație universitară, orașul Iași este unul care oferă și numeroase activități distractive de petrecere a timpului liber, în stil contemporan. Nu ratați nici șansa de a degusta delicioasele preparate moldovenești servite în cadrul restaurantelor cu specific autohton, în cadrul cărora puteți degusta și vinurile specifice zonei.