Cu un trecut deosebit, o atmosferă plină de viață și numeroase atracții turistice inedite, București este una dintre cele mai sigure și mai accesibile destinații din Europa.
Turiștii pasionați de arhitectură vor descoperi adevărate comori în acest oraș, începând cu mănăstirile deosebite construite în stilul unic Brâncovenesc și continuând cu maiestuoasele clădiri construite în stilul modern, contemporan.
Cei pasionați de istorie vor fi surprinși să descopere date inedite din trecutul Bucureștiului în cadrul Muzeului de Istorie sau în cadrul unei scurte plimbări pe străzile vechi ale acestuia. Indiferent dacă ești un turist străin, un român provenit din provincie sau o persoană care trăiește în capitala țării, există numeroase locuri speciale pe care trebuie să le vizitezi și experiențe unice pe care trebuie să le trăiești în timpul petrecut în București. Iată 12 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în capitala României!
Palatul Parlamentului
Una dintre cele mai interesante și mai valoroase clădiri din București este Palatul Parlamentului. Construit în stil brâncovenesc, cu influențe renascentiste, baroce și germanice, acest edificiu grandios te va impresiona prin stilul său arhitectonic și cele peste 1000 de încăperi pe care le include.
Intitulat și Casa Poporului, această clădire este în realitate un simbol al extravaganței în interior datorită mobilierului de lemn masiv, a lustrelor de cristal, de dimensiuni impresionante, a coloanelor de marmură imense și a celorlalte elemente de design interior alese cu grijă pentru fiecare încăpere.
Intrarea 13 Septembrie, Sala Drepturilor Omului, Galeria de Onoare și Holul Intrării Oficiale, sălile Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga și A.I.Cuza sunt doar câteva dintre încăperile grandioase din Palatul Parlamentului, în care poți petrece câteva ore memorabile.
Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este un monument de 27 m înălțime, construit în partea de nord a Bucureștiului, pentru a celebra proclamarea Unirii. Ridicat în perioada 1921-1922, acesta a fost renovat în perioada 1935-1936 și ulterior în 2014. Forma sa paralelipipedică a fost realizată de artiști plastici, iar celebra marmură de Ruschița utilizată a fost cioplită de sculptori autohtoni.
Arcul de Triumf comemorează participarea țării noastre la Primul Război Mondial, în urma căruia teritoriile locuite de români au fost reunite pentru prima oară. Acesta adăpostește și un mic muzeu care poate fi vizitat doar în cazul unor ocazii speciale. Turiștii care reușesc să ajungă în muzeu vor putea admira patru expoziții importante:
- Expoziția de fotografie și film intitulată Marele Război al Reîntregirii Neamului
- Expoziția de machete și fotografii denumită Arcul de Triumf în imagini,
- Heraldica Marilor Familii Boierești, care include efigii din bronz și fotografii
- Expoziția Marii Uniri de la 1918, în cadrul căreia pot fi admirate opere unicat care reproduc sceptrul și coroanele regale.
Ateneul Român
Cea mai mare sală de concerte din România este cea de la Ateneul Român. Această clădire celebră în țara noastră a fost construită în stil neoclasic și eclectic, în perioada 1886 – 1888, în Grădina Episcopiei. Ulterior, Ateneul a fost restaurat și modernizat în perioada 1994 – 2004, fiind redeschis pentru public în anul 2005. Aceasta găzduiește și sediul Filarmonicii “George Enescu”.
Ateneul Român te va impresiona de la intrare, prin marea cupolă care îl domină și datorită aspectului său de templu ionic, cu proporții similare celebrelor coloane din cadrul templului Erechteion de pe Acropole.
Muzeul Țăranului Român
Țara noastră se poate mândri cu arta populară specifică fiecărei zone. Dacă te numeri printre turiștii interesați să descopere mai multe informații despre evoluția acesteia, trebuie să aloci câteva ore vizitei efectuate la Muzeul Țăranului Român. Acolo vei descoperi cea mai bogată colecție de obiecte tradiționale din țara noastră, vei admira expozițiile unice de ceramică și diverse costume populare din toate regiunile țării.
Clădirea care găzduiește acest muzeu unic a fost construită în stil neo-românesc și a fost declarată monument istoric. Acest adevărat palat al artei te va impresiona prin arhitectura sa unică, prin colecțiile imense de porturi populare originale pe care le găzduiește și prin incintele sale de tip monastic.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa găzduiește colecții științifice impresionante, cu milioane de exemplare de vertebrate și nevertebrate. Oferta sa impresionantă include roci și minerale unice, scheletul Deinotherium Gigantissimum și expoziții temporare.
Dintre acestea, se remarcă celebra expoziție The Human Body, prezentată în premieră în România în 2013. Aceasta a inclus corpuri umane, cu scopul de a schimba percepția vizitatorilor cu privire la acestea, având șansa de a privi propriul organism prin ochii unui chirurg.
Centrul Istoric
Centrul Vechi al capitalei este una dintre cele mai cochete zone din oraș. Vei fi surprins să descoperi multitudinea de clădiri construite în stil neobaroc și neoclasic, care găzduiesc la parter locații comerciale, care animă întreaga zonă.
Turiștii dornici să se relaxeze la terasele ademenitoare din zonă, pe parcursul periplului lor turistic prin capitala României, vor fi plăcut impresionate de Centrul Istoric al capitalei. Acolo se organizează în mod frecvent festivaluri, evenimente culturale și târguri de artă medievală, pe care trebuie să le treci pe lista ta de activități destinate sejurului petrecut în București.
Hanul cu Tei
Centrul Vechi găzduiește și una dintre cele mai celebre străzi din capitala țării, Lipscani. Acolo vei descoperi Hanul cu Tei, o clădire grandioasă, care datează din anul 1833. Această locație este ideală pentru turiștii care vor să mănânce la fel de bine ca boierii de odinioară, în singurul han din București care și-a păstrat forma de origine. Acesta găzduiește și cea mai mare galerie de artă din România, care include obiecte foarte vechi, saloane impresionante și o curte interioară de tip spaniol, pe care cu siguranță o vei remarca.
Hanul lui Manuc
Tot în Centrul Istoric al Capitalei vei descoperi și Hanul lui Manuc, despre care se spune că reprezintă locația în care poeții și politicienii țării se întâlneau odinioară. Arhitectura sa este una impresionantă, cu foișoare și arcade din lemn, completate de ornamente din fier forjat.
În plus, acolo vei putea încerca cele mai cunoscute preparate tradiționale din România, gătite conform rețetelor originale și vei putea degusta cele mai bune vinuri aduse direct din beciurile Hanului. Acesta a devenit o adevărată emblemă pentru istoria întregii țări, fiind locația în care au avut loc cele mai notabile negocieri de pace din istorie.
Biserica Stavropoleos
Această biserică mică a fost construită de un călugăr grec, care purta numele de Ioanichie. Aceasta este înconjurată de clădiri înalte, fiind localizată în spatele Muzeului Național de Istorie. O dată ajuns acolo, vei recunoaște imediat diverse influențe reprezentative ale artei brâncovenești.
Biserica Stravopoleos atrage atenția prin coloanele sale impozante de piatră, prin piedestalele deosebite și datorită meșteșugului sculpturilor realizate cu motive vegetale. Acestea exprimă o oarecare sensibilitate barocă și influențe orientale. Amploarea picturilor interioare și caracterul special al icoanelor atrag imediat atenția turiștilor aflați în căutarea celor mai sacre simboluri spirituale și teologice, în jurul lumii.
Parcul Herăstrău
Capitala țării nu este doar un oraș care impresionează prin arhitectură și istorie, ci și unul în care te vei putea bucura de plimbări în aer liber, în cadrul celor mai frumoase parcuri. Dintre acestea, cel mai popular este Parcul Herăstrău, clădit pe malul lacului cu același nume, în anul 1936. Acesta nu este doar cel mai mare parc din capitala țării noastre ci și cel mai mare parc situat în interiorul unui oraș din Europa.
Poți petrece o zi întreagă în Parcul Herăstrău, înconjurat de natură și nu te vei plictisi. Te vei putea plimba cu vaporașul, hidrobicicleta sau barca și vei putea vizita Acvariul Herăstrău. În plus, vei fi impresionat de modul unic în care apa limpede a Lacului Herăstrău reflectă Casa Presei și Sky Tower la apus. Tot acolo te vei putea plimba și prin Grădina Japoneză, care găzduiește unele dintre cele mai frumoase exemplare din parc, precum cireșii floriferi și salcâmul japonez cu ramuri plângătoare.
Parcul Cișmigiu
Poți petrece timp în aer liber, în mijlocul naturii și în Parcul Cișmigiu, considerat grădina de suflet a locuitorilor din capitală. Cei care doresc să scape de trafic, de zgomotul zonelor urbane și să petreacă timp într-o adevărată oază de verdeață, vor descoperi numeroase atracții în acest parc. Foișorul Fanfarei din Cișmigiu este locația în care diminețile sunt petrecute pe ritmuri de muzică clasică sau populară.
Cei pasionați de timpul petrecut în natură, în apropierea lacurilor, vor fi plăcut impresionați să descopere Lacul Cișmigiu, pe care se vor putea plimba cu barca sau cu hidrobicicleta. Tot acolo vei putea admira Grădina de trandafiri agățători, Izvorul lui Eminescu, toate aceste atracții fiind învăluite de aroma deosebită a trandafirilor și magnoliilor.
Templul Coral
Templul Coral este o sinagogă aparținând Comunității Evreilor din București și cel mai mare lăcaș de cult mozaic din capitală. Considerat o replică a celebrei Sinagogi Tempelgasse din Viena, acest templu atrage atenția la prima vedere, prin fațada sa fragmentată. Aceasta este placată cu cărămizi în două culori, iar intrarea în Templul Coral se face printr-un portal construit în stil maur, cu formă de semicerc la capăt.
Decorațiunile cu rozete din partea superioară a templului, turnulețele împodobite cu arce și monumentul dedicat victimelor Holocaustului, aflat în fața acestuia, îl transformă într-una dintre cele mai deosebite atracții turistice ale capitalei.
Acestea sunt 12 dintre principalele atracții turistice din România pe care nu trebuie să le ratezi atunci când ajungi în capitală.