Sursa foto: Karavanov_Lev/Shutterstock.com

Finlanda este o țară situată în partea de nord a continentului european, între Suedia și Rusia. Faimoasă la nivel mondial pentru sistemul său eficient de sănătate, dar mai cu seamă pentru sistemul educațional, Finlanda a atras din ce în ce mai mult atenția străinilor, devenind în ultimul deceniu una dintre cele mai importante destinații din Europa. 

Cu o dezvoltare urbană în plină expansiune, cu faună și floră uimitoare și cu peisaje ce par a fi desprinse din altă lume, Finlanda are o mulțime de locuri frumoase ce merită vizitate. 

Trecând în revistă cele mai impresionante locuri din această țară, recomandăm celor care călătoresc pentru prima dată pe aceste meleaguri să viziteze următoarele 7 atracții turistice :

  1. Castelul de Zăpadă din Kemi. În fiecare an, Kemi, o mică localitate din Laponia finlandeză, ce se găsește pe țărmul Golfului Botnic, își invită vizitatorii să exploreze cel mai mare castel de gheață din lume. Hotelul se construiește în fiecare an, la început de iarnă, iar primăvara se topește. De la an la an, designul său arhitectural este din ce în ce mai spectaculos, însă structura se menține la fel. Are în componență un hotel, un restaurant (unde chiar și cănile sunt din gheață), o galerie de artă și o micuță capelă. Călători din toate colțurile lumii vin aici pentru a vizita impresionantul castel, mulți dintre ei alegând chiar să se cununeze la capela din incintă.

Castelul de Zăpadă este deschis din ianuarie până în aprilie, când temperaturile sunt scăzute, dar din 2020 se pune la cale un plan de construcție a castelului care să dureze tot anul.

  1. Casa lui Moș Crăciun din Rovaniemi. Cu siguranță, cu toții am visat la un moment dat să îl vizităm pe Moș Crăciun la el acasă. Ei bine, în Finlanda vei avea această ocazie minunată. În nordul țării, în localitatea Rovaniemi, vei putea trăi tot ce ți-ai putut imagina în anii copilăriei! Aici îi vei găsi pe Moș Crăciun și pe Doamna Crăciun în micuța lor casă, vei putea vizita o școală de elfi, o școală de caligrafie unde poți să scrii scrisoarea către Moșul și un oficiu poștal de unde elfii colectează scrisorile pe care le primesc de-a lungul anului.
  2. Aurora boreală în Laponia. Ținutul Laponiei nu este atractiv doar pentru faptul că găzduiește satul lui Moș Crăciun, dar și pentru faptul că este unul dintre cele mai bune locuri de pe planetă din care se poate observa fascinanta auroră boreală. Șansele ca acest spectacol glorios al naturii să fie văzut sunt extrem de mari în nopțile limpezi și înstelate din timpul iernii. Bucură-te de incredibila experiență creionată de nuanțele evanescente de verde, albastru, galben, violet și roșu de pe cer, care te vor face să te simți ca și cum ai fi într-un basm.
  3. Castelul Olavinlinna din Savonlinna. Datând din secolul al XV-lea, castelul este renumit pentru faptul că este cea mai nordică fortăreață de piatră medievală ce încă stă în picioare. Cu trei turnuri colosale ce domină întregul domeniu, castelul a fost construit pe o insulă stâncoasă din strâmtoarea Kyronsalmi ce conectează lacurile Haukivesi și Pihlajavesi, cu rolul de a proteja ținutul de inamicii invadatori.

Pentru a ajunge la castel, va trebui să parcurgi o serie de poduri ce par a fi ușor infiorătoare, iar în interior vei da de un labirint de turnuri ornamentate și capele frumoase.

  1. Orașul medieval Porvoo. Porvoo este unul dintre cele șase orase medievale ale Finlandei și al doilea cel mai vechi oraș al țării. Rataceste-te pe stadutele fermecătoare ale orașului și bucură-te de atmosfera istorica a locului. Admira cladirile din lemn vopsite în roșu ce se gasesc lângă râul Porvoonjoki, aleile pietruite și parcurile idilice.

Râul se varsa în Golful Finlandei, legand Porvoo de Helsinki, iar în timpul verii, o barca de croaziera transporta vizitatorii intre cele doua locatii. 

  1. Muzeul Siida. Situat pe pitorescul lac Inari, Muzeul Siida este conceput pentru a spune povestea oamenilor Sami, laponezilor din Finlanda care au constituit un trib semi-nomad.

Considerat a fi unul dintre cele mai bune muzee din țară, Muzeul Siida prezintă o colecție formată din exponate ale naturii, precum și galerii fotografice și secțiuni de informații interactive. Extrem de interesante sunt galeriile grafice care prezintă istoria sami din cele mai vechi timpuri până în zilele moderne, galeriile rotative și teatrul, unde vei avea ocazia de a asista la un spectacol fascinant despre aurora boreală.

  1. Piața Senatului din Helsinki. Prima oprire pe care trebuie să o faci când vizitezi capitala Finlandei este Piața Senatului, împrejmuită de un exemplu unic și coeziv de arhitectură neoclasică. Piața este dominată de patru clădiri proiectate de Carl Ludvig Engel între 1822 și 1852: Catedrala Helsinki (a cărei clădire este cea mai fotografiată din întreaga țară), Palatul Guvernului, clădirea principală a Universității Helsinki și Biblioteca Națională a Finlandei. Tot în Piața Senatului vei găsi cea mai veche clădire din piatră din Helsinki, Casa Sederholm. Aceasta a fost construită în 1757 și găzduiește în prezent o cafenea și câteva expoziții de artă.

Finlanda are o mulțime de atracții turistice și activități de care să te bucuri atât iarna, cât și vara. Indiferent că ești un împătimit al peisajelor naturale deosebite, un pasionat de cultură, o persoană interesată de arhitectură sau doar un turist care așteaptă cu nerăbdare experiențe unice și uimitoare, Finlanda este o destinație care îți va plăcea nespus! Așadar, de ce să nu rezervi de acum o vacanță pe acest uimitor tărâm? Dă un click aici pentru a găsi câteva oferte interesante: https://www.dertour.ro/city-break/finlanda/helsinki