*Sursa foto: Max Topchii / Shutterstock.com

Vacanțele în stațiunile de ski din Austria sunt un deliciu pentru toate simțurile. Sistemele de transport pe cablu (telecabine, telescaune, teleschiuri) oferă un acces ușor către toate zonele vaste de ski, iar lanțurile muntoase și ghețarii își așteaptă pasionații de sporturi de iarnă pentru a le încerca pârtiile.

Stațiunile de ski austriece sunt frecventate, an de an, de către cei mai buni schiori din lume și de către schiori amatori deopotrivă, aceștia fiind tratați într-un mod impecabil atât pe pârtie cât și după ce părăsesc zonele de ski. Aici, localnicii sunt prietenoși, bucătăria este excelentă, iar spa-urile de lux oferă servicii de cea mai bună calitate pentru un răsfăț de neuitat.

Stațiunile din Alpii austrieci erau orașele muncitorești care, pur și simplu, se întâmplă să fie împrejmuite de peisaje montane de o frumusețe de nedescris. Astăzi, încă se poate observa arhitectura tradițională a satelor din Alpii austrieci, multe familii făcându-și afacere din locuința lor, pe care au transformat-o în hotel sau în restaurant, oferindu-le astfel turiștilor o atmosferă familiară.  Dacă, însă, îți dorești mai mult lux și o cazare modernă, ai o gama variată de hoteluri de 4 sau 5 stele din care să alegi. Hotelurile cu design elegant se găsesc în întreaga Austrie. În plus, acestea oferă unele dintre cele mai bune facilități din întreaga lume, în ceea ce privește spa-ul și wellness-ul.

Kitzbuhel

Fermecătorul oraș de basm Kitzbuhel este, totodată, o stațiune celebră de ski, cu o atmosferă austriacă prietenoasă, ce atrage anual mii de împătimiți ai sporturilor de iarnă. Kitzbuhel este un exemplu ca la carte a ceea ce oferă Austria în domeniul ski-ului, fiind tot ceea ce ți-ai putea dori pentru o vacanță de iarnă în Tirol.

Într-un raport realizat de Ski Club din Marea Britanie, Kitzbuhel a avut cel mai spectaculos salt în topul stațiunilor de ski, reușind o urcare de 36 de poziții până pe locul 8, confirmându-și popularitatea tot mai mare față de anii precedenți.

Locul de găzduire a faimoasei curse de ski Hahnenkamm, Kitzbuhel oferă 170 de kilometri de pârtii de ski, cu pârtii albastre și roșii, parcuri de distracție în jurul zonelor 3S și Jochberg și pârtii pentru începători la Kitzbuhel Horn. Cu siguranță, fiecare schior va găsi aici ceva pe plăcul sau, indiferent de preferințele și aptitudinile sale.

Saalbach

Saalbach împreună cu Hinterglemm formează a doua cea mai populară destinație turistică din Austria, după Viena. Aici, pârtiile de ski sunt excelente, facilitățile sunt de cea mai bună calitate și există nenumărate cafenele, pub-uri și restaurante unde te poți relaxa dupa extenuantele ore petrecute pe pârtii. Centrul localității este în totalitate pietonal, fiind un loc ideal pentru plimbările de seară.

Stațiunea de ski Saalbach Hinterglemm are acces direct la 200 de kilometri de ski alpin, cu 60 de pârtii individuale, în care se găsesc 52 de teleschiuri. La altitudinile mai mari de 2000 de metri, stratul de zăpadă este, în general, prielnic pentru practicarea sporturilor de iarnă. 

Din stațiune se poate ajunge în doar 2 ore la aeroport cu mașina, Saalbach fiind astfel o destinație de iarnă ideală pentru cei care vin doar un weekend în vacanță.

Valea Otztal

În Valea Otztal se găsesc mai multe stațiuni de iarnă, ce stau în vizorul împătimiților sporturilor de iarnă. Cea mai renumită stațiune de ski din Valea Otztal este, cu siguranță, Solden. Această este una dintre cele mai mari, populare și pline de viață stațiuni de ski din Austria. 

Alte statiuni cu pârtii de ski importante din interiorul Văii Otztal sunt Hochgurgl-Obergurgl (denumite și “diamantele Alpilor”), Laangenfeld (oferă cele mai avantajoase locuri de cazare) și Oetz (ideală pentru vacanțele în familie).

Zillertal

Fiind cea mai mare vale de ski din întreaga lume, Zillertal este perfectă pentru sporturi de iarnă nelimitate. 181 de telecabine ultramoderne transportă într-un mod rapid și confortabil schiorii de la altitudinea de 580 de metri la o altitudine de 3350 de metri.506 kilometri de pârtii îngrijite și optime sunt o reală plăcere pentru orice gust, inclusiv pentru schiorii exigenți care caută pârtii curate, acoperite cu zăpadă foarte bună.

Mai mult decât atât, în vecinătatea pârtiilor, schiorii se pot relaxa în numeroase cabane de ski, restaurante confortabile și terase cu vederi spectaculoase la peisajele ce împrejmuiesc stațiunea. Zillertal este împărțită în 4 domenii extinse de ski: Hochzillertal – Hochfügen – Spieljoch, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen și Gletscherwelt Zillertal 3000.

Zell am See

Stațiunea austriacă de ski Zell am See este o parte din zona de ski Europa Sport Region, cu acces la 130 de kilometri de ski alpin și 81 de pârtii individuale, deservite de 53 de teleschiuri. Schiorii pot achiziționa un ski pass care le permite practicarea sporturilor de iarnă atât în Zell am See, cât și în alte stațiuni de ski din Europa Sport Region, cum ar fi Kaprun și Kitzsteinhorn.

Pârtiile de ski din Zell am See sunt în mare parte situate pe muntele Schmittenhöhe, din vecinătatea orașului. Există diferite variante de acces în zonă, dar cea mai accesibilă dintre aceste, din centrul orașului Zell către pârtii,  este gondola. De asemenea, schiorii pot alege una dintre cele două telecabine care pleacă de la o bază situată puțin mai sus de Zell am See, pentru a ajunge pe pârtiile de ski. Desigur, există și autobuze de ski care transportă schiorii între telecabine și telegondole.

Innsbruck 

Această stațiune cochetă găzduiește un domeniu schiabil la standarde mondiale. Un număr impresionant de șase arii pentru ski diferite înconjoară Innsbruckul, iar accesul către acestea se poate realiza prin mai multe modalități. Nu mai puțin de 300 km de pârtii (dintre care 50 de kilometri sunt pe Ghețarul Stubai, o zonă dedicată schiorilor cu experiență) sunt accesibili cu același ski pass. 

Din centrul stațiunii Innsbruck, cel mai repede se ajunge pe pârtia Nordkette, fie cu funicularul, fie cu ajutorul gondolei. Această pârtie este dedicată schiorilor cu experiență avansată, la fel cum este și pârtia Hungerburg-Seegrube. Pentru schiorii aflați la un nivel intermediar, cea mai bună opțiune este pârtia Axamer-Lixum, aflată la 10 kilometri de centrul stațiunii austriece. 

St. Anton am Arlberg

Este poate cea mai celebră dintre stațiunile de ski din Austria, găzduind unul dintre cele mai exclusiviste resorturi pentru sporturile de iarnă de pe întregul Glob. St. Anton am Arlberg le oferă schiorilor avansați pârtii cu un nivel crescut de dificultate, însumând un domeniu schiabil de aproximativ 280 kilometri lungime. 

St. Anton am Arlberg are o istorie cât se poate de interesantă: în această localitate a fost înființat primul club de ski din Munții Alpi, în anul 1901. Este o stațiune cu pârtii spectaculoase și un apres ski cu servicii de top. Este important de adăugat faptul că se poate ajunge chiar și cu trenul în această stațiune de ski din Austria. 

Soll și Skiwelt 

A doua cea mai mare zonă pentru ski din Austria își așteaptă în fiecare an turiștii cu tot ce au mai bun de oferit Alpii Austrieci, în materie de distracție și sporturi de iarnă. Pasionații de ski pot găsi în Soll și Skiwelt variante de cazare low-cost, prețuri accesibile pentru masă și ski pass, precum și 280 km de pârtie, majoritatea fiind de nivel “Mediu” și “Începător”.

Turiștii care vor să își petreacă vacanța de iarnă în această stațiune din regiunea Tirol trebuie să știe că SkiWelt este legată de Kitzbuhel prin localitățile Westendorf și Kirchberg, legătură ce extinde lungimea pârtiilor cu alți 170 km și 54 de instalații pe cablu. 

Ischgl și Silvretta Arena

Pentru turiștii care aleg vacanțele în Austria pentru a îmbina sporturile de iarnă cu distracție de după pârtie, această regiune reprezintă cea mai inspirată alegere. Condițiile geografice asigură un cadru pentru a face ski, datorită altitudinii ridicate și versanților muntoși, orientați către nord, fapt ce determină un strat de zăpadă optim. 

Aici este localizat cel mai mare domeniu schiabil din partea estică a Alpilor, prevăzut cu un sistem complex de instalații pe cabluri și pârtii la cele mai înalte standarde, dedicate schiorilor intermediari, ce garantează posibilitatea de a trece granița chiar pe schiuri până în Elveția. 

Solden

Această destinație de ski din Austria își așteaptă turiștii pe întreaga a anului, nu doar iarna, asigurând una dintre cele mai bune zăpezi pentru sporturile de iarnă. Motivele: prezența a doi ghețari în vecinătatea stațiunii austriece și altitudinea ridicată: 3250 metri. 

Scene din filmul James Bond – Spectre au fost filmate în Solden, datorită peisajelor fascinante din această zonă. Solden se află aproximativ 1 oră distanță de Innsbruck, remarcându-se printr-o oferta apres-ski cât se poate de diversificată. 

Domeniul schiabil este unul redus, comparativ cu alte zone din acest clasament: doar 150 kilometri, dedicați schiorilor de nivel intermediar. Compensează, însă, prin peisajele superbe și zonele de ski dedicate profesioniștilor.

Afla mai multe detalii despre ofertele Dertour pentru Austria pe urmatorul link: dertour.ro/ski/austria