Sursa foto: SchnepfDesign/Shutterstock.com

Beijingul este un oraș enorm, cu toate că multe dintre principalele obiective turistice din interiorul granițelor sale sunt situate destul de central. În plus, este foarte ușor să le vizitezi pe toate, deoarece Beijing, la fel ca toate celelalte orașe chineze, are un sistem de transport public excelent, iar metroul este fantastic! Există o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în capitala Republicii Populare Chineze, așa că, dacă plănuiești o vizită, poate dorești să iei în considerare recomandările noastre cu privire la cele mai populare și importante obiective turistice din oraș. 

Acestea fiind spuse, iată, în rândurile de mai jos, câteva cuvinte despre 5 locuri pe care fiecare călător ar trebui să le vadă în fascinantul Beijing:

  1. Piața Tiananmen. Întreabă pe orice fost vizitator al Beijingului ce ar trebui să vizitezi în acest oraș și primul răspuns va fi aproape sigur Piața Tiananmen. Pășind în această piață, vei fi copleșit de dimensiunea ei incredibilă. Este a treia cea mai mare piață stradală din lume, în fața ei clasându-se doar Praca dos Girassois din Palmas, Brazilia și Piața Merdeka din Jakarta, Indonezia. Cu o dimensiune de 440 000 de metri pătrați, Piața Tiananmen este realmente enormă!

Există întotdeauna evenimente și activități interesante în derulare aici, iar peste tot se ivesc gărzi și camere de luat vederi pentru a se preveni apariția oricărei probleme. Din păcate, multe persoane din întreaga lume încă asociază această piață cu masacrul care a avut loc aici, în 1989, aceasta fiind și ultima întâmplare nefericită desfășurată în piață. În 1989, protestele pro-democrație din Piața Tiananmen au fost strivite de forțele guvernamentale, soldând cu moartea a sute de civili.

Cea mai bună perioadă a zilei de a vizita piața este la apusul soarelui. În acel moment, în fiecare zi, steagul Republicii Populare Chineze este coborât și pliat cu grijă de către gărzi, în cadrul unei ceremonii în care soldații își arată mândria națională. Dacă ești o persoană mai matinală, poți asista și la ceremonia pentru ridicarea steagului, care are loc zilnic, la răsăritul soarelui.

  1. Piața de noapte Donghuamen. Situată la doar câteva străzi de Piața Tiananmen, piața de noapte Donghuamen se organizează în fiecare zi, după apusul soarelui, pe strada pietonală Wangfujing. Aici vei găsi, în cea mai mare parte, suveniruri, delicii culinare și obiecte turistice, dar este o experiență foarte diferită în comparație cu piețele pe care le vedem în mod normal în orașele europene.

În oferta pieței se găsesc delicatese chinezești precum scorpioni, tarantule, greieri și o mulțime de alte creaturi pe care, în mod normal, nu le-ai lua în considerare ca alimente. Fii liber să te rătăcești prin piață și să explorezi cultura atât de diferită a acestui popor minunat. Ai grijă, însă! Prețurile sunt mai mari decât în alte piețe ale orașului, deși nu sunt tocmai astronomice. 

  1. Orașul Interzis. Destul de aproape de Piața Tiananmen vei da de un alt loc pe care trebuie să îl vizitezi în Beijing, Orașul Interzis. Aici vei găsi Palatul Imperial, care avea să fie casa membrilor dinastiei Ming și, mai târziu, a membrilor dinastiei Quing, care au condus Imperiul Chinez timp de aproape o jumătate de mileniu până la mișcarea revoluționară ce a avut loc la începutul secolului XX.

La fel ca majoritatea locurilor turistice din China și ca țara în sine, dimensiunea complexului Orașului Interzis este copleșitoare. Pe lângă impresionantul Palat Imperial, complexul adăpostește încă circa 980 de clădiri. Inutil să mai pomenim că Orașul Interzis este desemnat site al Patrimoniului Mondial UNESCO și este recunoscut ca având una dintre cele mai mari colecții de structuri antice din lemn în stare impecabilă. 

Aceasta este una dintre cele mai populare atracții turistice din China, așa că încearcă să eviți vizitarea ei în weekend. Numărul mare de vizitatori te poate face să te simți destul de incomod.

  1. Marele Zid Chinezesc. Deși Marele Zid Chinezesc nu se află, tehnic, în Beijing, poate fi vizitat cu ușurință ca parte a unei excursii de o zi din oraș. Cea mai apropiată și cea mai populară secțiune a zidului se găsește la Badaling, care se află la doar 80 de kilometri de Beijing. Este un loc ușor de accesat cu mijlocul de transport în comun, în special cu trenul.

Secțiunea de zid de la Badaling a fost foarte bine restaurată, afișându-se în prezent la fel ca în anii săi de glorie. 

  1. Marele Teatru Național. Deschis în anul 2007, Marele Teatru Național s-ar putea să nu fie inclus pe toate listele cu cele mai importante obiective turistice din Beijing, dar dacă ești un iubitor al arhitecturii originale chinezești, atunci nu ai voie să ratezi o vizită aici.

Uimitoarea clădire a teatrului se găsește aproape de Piața Tiananmen și are în componență trei mari săli: sala de operă, sala de muzică și sala de teatru. Aceasta a fost proiectată de arhitectul francez Paul Andreu și are structura asemănătoare cu o cupolă realizată din titan și sticlă. Deoarece este înconjurată de apă, clădirea poate fi accesată doar printr-un tunel subteran.

Chiar și după standardele de construcții chineze, clădirea teatrului a fost incredibil de scumpă, astfel că este dificil să ne imaginăm ceva atât de grandios oriunde altundeva având în vedere climatul economic actual. Asigură-te așadar că în călătoria ta în Beijing vei include și o vizită la Marele Teatru Național! Îți garantăm că nu vei fi dezamăgit!

Capitala Republicii Populare Chineze este, în mod cert, o destinație pe care orice pasionat de călătorii ar trebui să o bifeze la un moment dat. Este vibrantă, tradițională și modernă în același timp și îți dezvăluie istoria Chinei mai bine ca oricare alt loc. Dacă îți dorești să vizitezi orașul în viitorul apropiat, noi îți punem la dispoziție câteva oferte de călătorie!