Sursa foto: Madrugada Verde/Shutterstock.com

Castelele din Marea Britanie au fost întotdeauna o fascinație pentru călători, din momentul în care au fost construite până în vremurile moderne. Aceste construcții falnice ne duc cu gândul la regi, regine, prinți, prințese și, pe unii dintre noi, chiar la dragoni, fantome și legende mistice. 

Învăluite în fantezie și intrigi, aproximativ 5000 de castele au fost ridicate în Insulele Britanice de la Cucerirea Normandă (anul 1066) până în prezent. Multe dintre ele au fost construite inițial din lemn și apoi reconstruite în piatră. Acestea au fost ridicate nu numai ca monumente regale și simboluri ale puterii, ci și ca fortărețe, pentru a ține la adăpost locuitorii și pentru a proteja țara de conflicte și de războaie. De-a lungul secolelor, multe dintre castelele din Marea Britanie au căzut în ruină. Altele s-au păstrat în stare impecabilă și sunt locuite și în prezent, cele mai multe dintre ele devenind însă obiective turistice.

Anglia, Țara Galilor și Scoția sunt casa unora dintre cele mai renumite și vizitate castele din lume. Despre cinci dintre ele vorbim în rândurile de mai jos:

  1. Castelul Warwick. Situat în Warwickshire, Anglia, Castelul Warwick a fost construit în anul 1068 de către William Cuceritorul (William the Conqueror), fiind locuit până în urmă cu 25 de ani de generațiile Earls of Warwick. Între zidurile sale s-au petrecut o sumedenie de întâmplări istorice uimitoare, inclusiv captivitatea Regelui Edward al IV-lea. Dominând un peisaj pitoresc, la răsăritul fluviului Avon, Castelul Warwick este considerat „una dintre cele mai vechi case și monumente istorice din Marea Britanie” de către Agenția Britanică de Turism. În 1978, castelul a fost vândut unui grup de mass-media și divertisment, iar în prezent servește ca atracție turistică. 
  2. Castelul Windsor. Castelul Windsor este cel mai vechi și cel mai mare castel locuit din întreaga lume, având o istorie ce cuprinde peste 900 de ani de întâmplări incredibile. Pe terenul castelului există mai multe case, o biserică mare și un palat regal. Ridicat pe o stâncă ce are vedere la Tamisa, la circa 30 de kilometri de Londra, castelul a fost construit strict pentru apărare, iar locul său a fost ales pentru că se găsește la o zi distanță de mers de la Turnul Londrei. În prezent, Castelul Windsor este casa în care se retrage în weekend-uri Regina Elisabeta a II-a, însă are și câteva încăperi ce sunt deschise publicului larg.
  3. Palatul Holyroodhouse. Situat în Edinburgh, palatul Holyroodhouse este reședința oficială a monarhului britanic în Scoția și se găsește vizavi de Castelul Edinburgh. Uimitoarea construcție a fost ridicată în secolul al XVII-lea și găzduiește apartamentele Mariei, Regina Scoției, care sunt deschise publicului vizitator. Se spune că palatul este bântuit de Bald Agnes, care a fost acuzată de vrăjitorie.
  4. Castelul Caernarfon. Cel mai mare castel din nordul Țării Galilor este Castelul Caernarfon, construit la cererea regelui Edward I pe vremurile romanilor, ca deschidere spre Snowdonia. Acesta a fost cel mai mare castel al regelui Edward, dar și reședința oficială regală din nordul Țării Galilor și a guvernului. Construcția castelului a început în 1283 și a continuat timp de peste 50 de ani, unele părți fiind nefinalizate chiar și azi. Situat pe malurile râului Seitn, castelul conține două curți închise ce se întâlnesc la mijloc, înconjurate de o serie de turnuri poligonale și de ziduri groase ce aveau să înglobească noul oraș englez Caernarfon.
  5. Turnul Londrei. Turnul Londrei este un castel pe malul nordic al râului Tamisa, în centrul Londrei. Cu o încărcătură istorică fantastică, Turnul Londrei este una dintre atracțiile cele mai populare din Londra! Numele real al Turnului este, de fapt, Palatul Regal și Cetatea Majestății Sale, Turnul Londrei. Inițial a fost construit ca Palat Regal și cetate defensivă, la cererea lui William Cuceritorul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost folosit ca tabără a prizonierilor de război. Regina Anne Boleyn a fost decapitată aici în 1536 și mulți alții în urma ei. Ultima execuție la Turn a avut loc pe 14 august 1941, când Josef Jakobs, un spion german, a fost împușcat. Timp de secole, Turnul Londrei a găzduit bijuteriile coroanei, care sunt estimate la o valoare de cel puțin 20 de miliarde de dolari.

Există multe castele care merită vizitate în Marea Britanie. Totul depinde de locul în care ești cazat sau de cât ești de pregătit să călătorești. Fiecare castel are o istorie unică și îți va face excursia memorabilă pentru toată viața! 

Dacă te interesează informații despre locurile de cazare din Anglia, intră pe acest link: https://www.dertour.ro/city-break/anglia