salzburg-foto-canadastock-2Salzburg este un oras mic si cochet care inglobeaza in fiecare cladire/strada un farmec aparte. Cu o arhitectura baroca si cu un centru extrem de bine pastrat, atrage an de an multi turisti si reuseste sa te faca sa obosesti zilnic, luandu-i la pas fiecare drum pentru a descoperi secrete.

Din fericire, ai ce secrete sa descoperi, in conditiile in care de-a lungul timpului Salzburg a conturat o istorie impresionanta, a nascut o multime de persoane publice si a construit adevarate bijuterii arhitecturale.

Povestea orasului austriac incepe in perioada secolului I inainte de Hristos si are drept personaje principale nume precum Mozart, Rueland Frueauf sau Oswald Huber.

Ce sa vizitezi?

Chiar daca ajungi in Salzburg, timpul este limitat. Cel mai probabil vei sta cateva zile, o saptamana sau in cel mai fericit caz, doua, care sunt mult prea putine, asadar, este bine sa te orientezi pentru a descoperi obiectivele principale.

Pentru ca am amintit de Mozart, un prim obiectiv este casa acestuia. Cel mai probabil vei fi uimit sa descoperi ca marele compozitor a trait alaturi de parinti la etajul 3 al unui bloc de locuinte, denumit casa Hagenauer, insa odata ce intri in casa, detaliile vietii compozitorului iti vor contura o imagine mult mai interesanta despre el, decat ai avut pana acum. Poti descoperi mobilierul vechi pe care il folosea, instrumentele sale muzicale si o multime de documente si tablouri.

Strajuind intregul oras, Castelul Hohensalzburg este un alt obiectiv pe care nu trebuie sa il ratezi. Vei urca putin pana la portile sale, insa nu vei regreta. Asigura-te ca ai aparatul foto la indemana deoarece poti face poze impresionante si poti vedea intregul oras intr-un mod deosebit. Castelul in sine iti va dezvalui cateva arme medievale, camere mobilate precum se obisnuia in 1077 si evident, povesti interesante.

Poate ca Mirabellgarten nu iti spune mare lucru daca nu ai mai fost pana acum in Salzburg, insa iti vor spune dupa ce iti vei incheia calatoria. Este un loc magnific, compus din niste gradini deosebit de frumoase, impanzite cu statui, flori, helestee si voie buna,  care au aparut inclusiv in filmul Sunetul Muzicii. Gradinile coloreaza Palatul Mirabell, care poate fi si el vizitat si este deosebit de frumos.

Pentru iubitorii de cultura religioasa, Domul din Salzburg poate fi bifat drept un obiectiv de neratat. Este o biserica impunatoare ce dateaza inca din secolul XVII si ce a trecut printr-o serie de incendii si probleme. Constructia impresioneaza prin cupola uriasa, prin cele doua clopotnite si prin orga din dotare.

Ce sa faci in Salzburg, in afara de a vizita obiective turistice?

Poate ca la un moment dat te saturi de muzee si de cladiri seculare, asadar, o activitate diferita nu strica deloc. Un prim lucru pe care il poti face si pe care il face orice turist cand ajunge intr-un oras nou este sa faci cumparaturi. Plimba-te pe strada pietruita Grain Lane si descopera, pe langa numeroasele case ce mentin detalii vechi de mai bine de 100 de ani, cateva magazine de firma, suveniruri, cafenele si cofetarii de unde poti cumpara ciocolata Mozart.

Ciocolata trebuie savurata cel putin o data atata vreme cat esti in orasul austriac, deoarece este delicioasa si cel mai probail o vei gasi doar aici. Nu o cumpara din primul loc in care o gasesti insa, deoarece majoritatea cofetariilor o comercializeaza.

Daca vreo sa aprofundezi putin istoria Salzburgului si sa descoperi lucruri inedite, poti cumpara un tur in minele de sare. Timp de 4 ore vei putea descoperi Minele de sare din Muntii Bavarezi si chiar Cuibul Vulturilor, al lui Hitler. Turul iti ofera ocazia sa te imbraci ca un miner, sa te plimbi cu barca si sa calatoresti cu mini vagoanele.

Asa cum precizam, Salzburgul este un oras deosebit de frumos, asadar, te poti plimba pe stradute si poti descoperi centrul vechi al orasului, arhitectura, localnicii si  pe alocuri, franturi de istorie.

Daca iti programezi bine vacanta, poti ajunge in timpul unui festival. De regula, petrecerile de acest fel din Salzburg sunt insotite de multa bere, de muzica buna si de traditii ce te vor incanta. Principalele evenimente sunt Krampuslauf, care are loc in Decembrie si implica niste oameni imbracati in monstri, Rupertikirtag, o sarbatoare care celebreaza familia si prietenii sau Maibaumfest, un festival ce intampina primavara intr-un mod cat se poate de placut.

Activitatile pe care le poti face in acest oras sunt numeroase si pot implica si bicileta, cluburile de noapte sau metode inedite prin care sa ii cunosti pe localnici. Cel mai bine este, insa, sa descoperi de unul singur majoritatea activitatilor, deoarece experienta este una foarte placuta.

Ce mai trebuie sa stii despre Salzburg?

Pentru a merge cu temele facute este bine sa cunosti cateva lucruri cat se poate de interesante despre oras:

  • Numele lui Mozart nu a fost Wolfgang Amadeus Mozart, ci Johannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus Mozart. Amadeus este varianta latina a numelui Theophilus.
  • Langa Salzburg vei putea descoperi cea mai inalta cascada din intreaga Europa. Cascada Krimml are o inaltime de 380 de metri si este deosebit de frumoasa.
  • Inainte de anul 1816, regiunea Salzburg era o tara independenta. Dupa acest an, Austria a anexat regiunea si a pastrat-o pana acum.
  • Energizantul Red Bull a luat nastere in Salzburg.
  • Salzburg inseamna ” Castel Sarat”. Acest lucru are o logica foarte usor de descoperit, dat fiind numarul mare de mine de sare din jur.

Ce sa mananci in Salzburg?

Partea culinara are o importanta aparte pentru majoritatea dintre noi, mai ales atunci cand suntem in vacanta. Din fericire, Salzburg este un oras pentru gurmanzi. Vei descoperi portii mari si delicioase atat la micul dejun, cat si la pranz sau cina. La micul dejun nu vei primi nimic deosebit, insa te vei putea bucura de croisante, paine prajita, branzeturi sau mezeluri.

Pranzul iti va dezvalui cateva dintre preparatele traditionale ale locului, incepand cu supe si terminand cu delicioasele snitele.

Cina este, de regula, mai satioasa decat pranzul si este compusa din doua feluri de mancare, insotite de desert. Cele doua feluri sunt, de cele mai multe ori compuse din foarte multa carne, branzeturi, legume si orez.

In ceea ce priveste desertul, trebuie sa incerci strudelul cu mere, Kaiserschmarr’n-ul, care este o clatita cu stafide si ructe sau tortul Sacher Torte.

Experienta din orasul austriac poate sa fie una deosebit de placuta si te poate incarca cu o multime de amintiri placute si cu o energie cunoscuta doar de pasionatii de turism. Ia-ti, asadar, cateva zile de vacanta si descopera-i secretele.

*Sursa foto: canadastock / Shutterstock.com