Sursa foto: Berny-1/Shutterstock.com

Inima Uniunii Europene, Bruxelles este mai mult decât un oraș al politicii și al administrației, este un loc plin de cultură, cu o vastă istorie în spate, ce promovează diversitatea și arta modernă. Toate simțurile îți vor fi stimulate într-o călătorie în capitala Belgiei, chiar dacă intenționezi să rămâi doar o zi. Mirosurile, sunetele, gusturile… toate atât de profunde te vor cuceri instantaneu și te vor convinge să revii și cu alte ocazii în acest oraș cosmopolit.

Iată un scurt ghid de călătorie care să te ajute să profiți la maxim de cele 24 de ore în Bruxelles:

Vezi Manneken Pis. Trecând prin Charles Bulsstraat, una dintre cele mai comerciale străzi din capitala Belgiei, unde poți cumpăra ciocolată și suveniruri belgiene, vei ajunge la doar câteva străzi de Grote Markt, locul în care se găsește emblema spiritului rebel al orașului Bruxelles. Literalmente, Menneken Pis înseamnă „omulețul pișăcios” și este o statuie din bronz ce face referire la un episod important al istoriei acestei națiuni, când un copil a salvat orașul de la nimicire. Cândva în secolul al XVII-lea, olandezii au încercat să incendieze cetatea orașului. Însă când au dat foc fitilului, un băiețel rătăcit, care  rămăsese în exteriorul cetății, a urinat pe fitil, eliminând astfel iscarea dezastrului ce părea inevitabil. Acest lucru l-a făcut pe băiețelul rebel celebru în întreaga lume, iar astăzi statuia sa este vizitată de sute de mii de vizitatori în fiecare an. 

Vizitează Atomul. Destul de aproape centrul orașului si de Mica Europă, un alt obiectiv turistic ce merită vizitat, se găsește o construcție futuristă cu aspect ușor ciudat, format din nouă sfere acoperite în oțel inoxidabil, toate interconectate prin pasaje cilindrice. Structura constituie forma unui atom într-un cristal de fier și reprezintă credința umanității în progresul științific, care a fost tema Expoziției Mondiale din 1958. 

Cinci dintre sferele Atomului sunt în prezent deschise publicului, având expuse galerii și instalații multimedia. Una dintre ele este destinată copiilor, conținând ateliere și chiar un loc în care școlarii pot petrece noaptea. Mai mult, structura impresionantă a Atomului oferă o vedere panoramică imbatabilă asupra orașului.

Mănâncă niște waffles la Maison Dandoy. Nu ai voie să pleci din Belgia fără să încerci delicioasele waffle, celebrele napolitane pufoase denumite și gofre belgiene, care au fost inventate de Maurice Vermersch. Unul dintre cele mai populare locuri pentru a mânca grofe în Bruxelles este Maison Dandoy. Alte locuri minunate recomandate pentru cumpărarea acestor delicii culinare vei găsi lângă Grand Place. 

Petrece o oră, două în Grand Place, cea mai faimoasă piață din oraș. Cunoscută local sub denumirea de Grote Markt, Grand Place, situată în Centrul Istoric, este unul dintre reperele iconice ale Belgiei, situată fiind în inima Bruxelles-ului. Cu dimensiuni destul de impresionante, de 68 de metri în lățime și 110 metri în lungime, Marea Piață este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și este înconjurată de mai multe clădiri de mare importanță istorică, printre care se numără Primăria și Casa Regală.

Încearcă berea și cartofii prăjiți belgieni! Se spune că, de fapt, belgienii au inventat rețeta cartofilor prăjiți, nu francezii. Și încă o fac mai bine decât toți! Cartofii belgieni sunt mai pufoși decât cei obișnuiți, au un gust aparte și se servesc în conuri de hârtie. Câteva locuri în care te vei putea delecta cu niște cartofi prăjiți belgieni delicioși sunt Belgian Frites din centrul orașului, Fries Food Truck din Place Flagey, Maison Antoine și Friterie du Miroir.

Vizitează Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula. Această biserică romano-catolică situată în centrul Bruxelles-ului are o arhitectură uimitoare, fiind construită din piatră, în stil gotic, cu un aspect similar cu cel al catedralei Notre Dame din Paris. Veche de 8 secole, catedrala este considerată a fi cel mai important lăcaș de cult din capitala Belgiei. Dacă ai ceva timp, merită să îi vizitezi și interioarele, în special pentru a-i admira amvonurile în stil baroc, statuile celor 12 apostoli și impresionantele-i vitralii.

Ia cina la Fin de Siècle! Dacă ai o singură zi la dispoziție pentru a explora acest splendid oraș, trebuie să o termini luând cina la unul dintre cele mai faimoase și apreciate restaurante ale Bruxelles-ului, Fin de Siècle. În ciuda popularității sale, restaurantul are o atmosferă caldă, lejeră și foarte confortabilă, iar meniul său cuprinde preparate belgiene delicioase, precum tocana de vită Carbonnade, dar și alte preparate europene. 

După cum vezi, Bruxelles este mai mult decât capitala politică și financiară a Belgiei. Cu o arhitectură impresionantă, mâncare savuroasă și străzi fermecătoare, acest oraș are ceva pentru toată lumea. Dacă plănuiești o călătorie în Belgia, îți recomandăm cu toată căldura să petreci cel puțin o zi în Bruxelles! 

Bilete de avion către această destinație găsești în următorul link!