Sursa foto: r.classen/Shutterstock.com

Londra poate fi un loc scump de vizitat. Hotelurile de aici au tarife destul de mari, biletele de acces la majoritatea obiectivelor turistice costă sume mărișoare de bani, iar meniurile restaurantelor au, de regulă, prețuri mai piperate decât în celelalte capitale europene. Dar ceea ce este diferit este cantitatea de artă pe care o poți vedea gratuit în Londra, iar muzeele și galeriile de artă din acest oraș, credeți-ne, sunt uluitoare!

O parte din acest „acces gratuit tuturor” vine din filozofia conform căreia arta trebuie să fie văzută de toată lumea, iar cea mai bună modalitate de a face acest lucru este prin eliminarea taxelor de intrare. De asemenea, se crede că toate colecțiile de artă naționale aparțin națiunii, deci cu toții trebuie să avem acces gratuit la acestea. Întreținerea galeriilor și lucrărilor din cadrul muzeelor londoneze sunt finanțate prin donații, contribuții guvernamentale, evenimente speciale, sponsori de la patroni înstăriți și prin taxele existente la expozițiile speciale. 

Acestea fiind spuse, iată care sunt cele mai importante muzee și galerii de artă care pot fi vizitate gratuit în Londra:

Galeria Națională. Gazduită de o clădire splendidă situată în Piața Trafalgar, cu stâlpi imenși în față ce aduc aminte de construcțiile romane antice, Galeria Națională este o instituție de artă și cultură concepută pentru a oferi nu doar cunoscătorilor de artă, ci tuturor, posibilitatea îmbinării frumosului cu utilul și necesarul în vederea îmbogățirii spirituale.

Cu un interior splendid dotat cu podele de mozaic grandioase și tavane uimitoare, galeria națională găzduită de londonezi deține mai multe colecții minunate de capodopere semnate de unii dintre cei mai mari artiști care au existat vreodată. Pe pereții acestei galerii atârnă tablouri de Botticelli, Michelangelo, Raphael, Titian, Rubens, Rembrandt, Turner, Degas, Van Gogh, Suerat, Monet, etc.

Muzeul de Istorie Naturală. De la fosile de dinozauri la bucăți de rocă găsite pe luna, la plante exotice și chiar un schelet aparținând unui exemplar al speciei de păsări Dodo, vei fi uluit de lucrurile pe care le vei întâlni în timpul unei vizite la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

În total, acest muzeu găzduiește peste 7 de milioane de exemplare (cu cel puțin 500 000 de articole adăugate în fiecare an), ceea ce îl face una dintre cele mai mari colecții de istorie naturală din întreaga lume.

Muzeul a fost fondat în 1754 (deși s-a mutat în actuala sa locație în 1881) cu ajutorul contribuțiilor generoase ale lui Sir Hans Sloane, care a fost, de asemenea, responsabil pentru contribuția articolelor la British Museum. 

British Museum. Este cel mai mare muzeu din Regatul Unit, având o colecție de peste șapte milioane de obiecte de artă. Această colecție cuprinde artefacte din mai multe civilizații și se întinde pe o perioadă de peste două mii de ani.

Muzeul a fost fondat în 1753 cu donația de circa 71 000 de obiecte a lui Sir Hans Sloane. Îmbogățindu-se din ce în ce mai mult în fiecare an, Muzeul Britanic a devenit rapid una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Londrei. Printre cele mai importante exponate ale sale se numără Piatra din Rosetta, sculpturile Parthenon și mumiile egiptene din perioada antică. 

Tate Modern. Tate Britain ne expune o colecție de artă britanică din anii 1500 până în zilele noastre. În interiorul clădirii sale masive situată chiar lângă Tamisa, vizavi de Catedrala Sf. Paul, vei descoperi câteva dintre capodoperele lui Thomas Gainsborough și lucrări mai moderne semnate de Francis Bacon, Henry Moore, Damien Hirst și David Hockney. Picasso, Salvador Dali, Max Ernst și Jackson Pollock au și ei opere de artă prezente aici. Câteva dintre lucrările muzeului sunt expuse în afara clădirii, astfel că mulți vizitatori stau pe peluze pentru a le vedea, fără a intra în interior.

Muzeul de Știință. Dacă ești pasionat de orice are legătură cu știința, atunci o vizită la Muzeul Științei din Londra este o necesitate. Dar, cu un cinematograf 3D IMAX, un simulator de zbor interactiv și un Discovery Motion Theatre, nu trebuie neapărat să fii un iubitor al chimiei sau fizicii pentru a aprecia Muzeul Științei în întregul său. 

Acesta este, de fapt, cel mai vizitat muzeu al științei și tehnologiei din Europa, atrăgând 3,3 milioane de curioși în fiecare an. O vizită aici nu numai că te va îmbogăți cu un bagaj generos de cunoștințe, dar te va și distra nespus.

Arta în Londra nu se oprește doar la interioarele acestor muzee. Aceasta poate fi observată, de asemenea, pe pereți, poduri și chiar pe laturilor unor clădiri. Revervă-ți timp pentru a te bucura de genurile artistice ale trecutului, de capodoperele marilor artiști ai lumii și de toate exponatele ce ne învață despre istoria și tehnologia de ieri și de azi.

Oferte pentru o vacanță în Londra găsești aici!