Dintotdeauna, mâncarea mexicană a fost apreciată în întreaga lume pentru gustul ei vibrant, autentic și delicios. Dacă ești un gurmand aventuros care poate face față preparatelor puțin mai condimentate, paleta gastronomică mexicană cu siguranță îți va răsplăti apetitul.

Preparatele mexicane pot fi găsite acum și în restaurantele cu specific din România, însă dacă vrei să experimentezi gustul lor adevărat, rezultat din combinarea armonioasă a alimentelor locale, îți sugerăm să vizitezi Mexicul! Acolo vei găsi diferite specialități în funcție de destinație, dar câteva dintre mâncăruri se găsesc în toată țara. Iată câteva dintre preparatele culinare tradiționale pe care ți le recomandăm să le guști într-o călătorie în Mexic:

Tacos. Probabil cel mai popular preparat mexican de tip street food, care însă se găsește și în restaurante, este tacos. Ca să fim sinceri, mai tot ce este înfășurat într-o tortilla se poate numi tacos, însă cele autentice sunt, în general, pline de carne, unele dintre ele având în componență chiar și căteva părți mai interesante de animale, cum ar fi creier sau limbă. Vegetarienii vor găsi și ei câteva tipuri de tacos care să îi ispitească, existând umpluturi care să fie compuse doar din alimente precum ciuperci, cartofi, fasole și brânză. Cel mai popular tip de tacos este cel în care alimentul principal este carnea tocată de porc. Pe lângă carne, tacos mai conține, de obicei, varză, morcovi, roșii, ceapă, ardei gras și sos de usturoi.

Chilaquiles. Acest fel de mâncare tradițional este preferat de mexicani la micul dejun, având în componență tortillas din porumb, salsa verde sau roșie și brânză. Se consumă simplu sau adăugat peste ouăle prăjite. De asemenea, chilaquiles este adesea servit cu o doză sănătoasă de frijole (fasole răcită). 

Quesadillas. Termenul quesadilla se referă, în general, la o tortilla împăturită în două, cu brânză topită în interior. Se poate face cu tortillas de porumb sau de grâu și poate fi preparată pe grătar sau în tigaie cu puțin ulei. În Mexic se găsesc quesadillas cu o diversitate de brânzeturi, dar unele dintre cele mai populare sunt cele care conțin brânză Oaxava, o brânză ușoară, foarte similară cu mozzarella. 

Pe lângă brânză, acest preparat poate conține în umplutură și alte alimente, în special ciuperci și dovlăcel. 

Pozole. Conform antropologilor, această supă pre-hispanică avea să fie parte a sacrificiilor rituale în perioada în care ținuturile mexicane au fost invadate de conchistadorii spanioli. A reușit să-și păstreze identitatea și componența până în zilele noastre, principalele alimente folosite fiind carnea de pui sau de porc, porumbul, salata verde, ridichea, ceapa și ardeiul iute. 

Chiles en nogada. Având cele trei culori ale drapelului mexican, chiles en nogada este unul dintre cele mai patriotice preparate culinare din Mexic. Chiles poblano sunt umplute cu picadillo și un sos cremă făcut din nuci, numit nogada, precum și cu semințe de rodie. Picadillo are în componență, de regulă, mere panochera, piersici criollo și pere cu lapte dulce.

Originar din Puebla, preparatul chiles en nogada are o istorie tare interesantă. Se spune că a fost servit pentru prima dată lui Don Agustin de Iturbide, eliberatorul și ulterior Împăratul Mexicului.

Churros. Dulcele aluat prăjit în ulei și presărat apoi cu zahăr ar putea fi desertul ideal la un prânz tradițional mexican. Churrosul a fost adus din Spania, iar mexicanii l-au adoptat cu ușurință și l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Doar asigură-te că îl consumi când este proaspăt, în caz contrar va avea o consistență cauciucată care, cel mai probabil, nu îți va fi pe plac.

Cu aceste preparate sper că ți-am stârnit apetitul pentru bucătăria mexicană și, mai presus de asta, dorința de a vizita ținuturile acestui popor atât de încărcat de istorie. Dacă îți dorești să vizitezi anul acesta Mexicul, noi îți venim în ajutor prezentându-ți următoarele oferte de vacanță!