Prim-plan cu burritos, un fel de mâncare mexicană tradiționalăMâncarea mexicană tradițională este apreciată în întreaga lume pentru gustul ei vibrant, autentic și delicios. Dacă ești un gurmand aventuros care poate face față preparatelor puțin mai condimentate, paleta gastronomică mexicană, cu siguranță, îți va răsplăti apetitul.

Preparatele mexicane pot fi găsite acum și în restaurantele cu specific din România însă, dacă vrei să experimentezi gustul lor adevărat, rezultat din combinarea armonioasă a alimentelor locale, îți sugerăm să vizitezi Mexicul! Acolo, vei găsi specialități în funcție de destinație, dar, unele preparate se găsesc în toată țara. Iată câteva dintre mâncărurile mexicane tradiționale pe care îți recomandăm să le încerci într-o călătorie prin America Latină.

Prim-plan cu un taco, mâncare mexicană tradițională, și un mic bol de sos salsa

Tacos

Tacos este, probabil, cel mai popular preparat mexican de tip street food, pe care, însă, îl poți găsi și în restaurante. Ca să fim sinceri, mai tot ce este înfășurat într-o tortilla se poate numi tacos, însă, cele autentice sunt, în general, pline de carne. Unele rețete conțin chiar și ingrediente animale mai puțin utilizate, cum ar fi creier sau limbă. 

Vegetarienii vor găsi și ei câteva tipuri de tacos care să îi ispitească, fiindcă există și umpluturi preparate doar din ciuperci, cartofi, fasole și brânză. Cel mai popular tip de tacos este cel în care alimentul principal este carnea tocată de porc. Pe lângă carne, preparatul mai conține, de obicei, varză, morcovi, roșii, ceapă, ardei gras și sos de usturoi.

Chilaquiles, mâncare mexicană tradițională, pe o farfurie albă cu ardei verzi în jur

Chilaquiles

Acest fel de mâncare tradițional este consumat de mexicani la micul dejun, având ca ingrediente tortillas din porumb, peste care poți turna un sos salsa verde sau roșii și brânză. Se poate consuma simplu sau adăugat peste ouăle prăjite. De asemenea, chilaquiles este, adesea, mâncat cu o doză sănătoasă de frijole (fasole răcită) sau cu o porție zdravănă de carne.

Prim-plan cu o mână ținând o bucată de quesadilla, mâncare mexicană tradițională

Quesadillas 

Termenul quesadilla se referă, în general, la o tortilla împăturită în două, cu brânză topită în interior. Se poate prepara cu tortillas de porumb sau de grâu și o poți încălzi pe grătar sau în tigaie, cu puțin ulei. În Mexic, se găsesc quesadillas cu o mare varietate de brânzeturi, dar, cele mai populare sunt cele care conțin queso de Oaxaca, o brânză ușoară, foarte similară cu mozzarella. Pe lângă brânză, acest preparat poate fi umplut și cu alte ingrediente, în special, ciuperci și dovlecei sau carne de pui.

Castron de pozole, mâncare mexicană tradițională, cu tortillas, salată și o lingură lângă

Pozole

Pozole este una dintre mâncărurile mexicane tradiționale care provine, de fapt, din perioada prehispanică. Conform antropologilor, acest tip de supă era parte a sacrificiilor rituale din perioada invaziei conchistadorilor spanioli. Aceasta a reușit să-și păstreze identitatea și componența până în zilele noastre, principalele alimente folosite fiind carnea de pui sau de porc, porumbul, salata verde, ridichile, ceapa și ardeiul iute.

Mână punând pătrunjel peste chiles en nogada, mâncare mexicană tradițională

Chiles en nogada

Având cele trei culori ale drapelului mexican, chiles en nogada este unul dintre cele mai patriotice preparate culinare din Mexic. Mai precis, acest fel de mâncare constă în Chiles poblano, ardei verzi iuți, cu umplutură și sos. Umplutura se numește picadillo și conține, de regulă, mere panochera, piersici criollo și pere cu lapte dulce. Nogada este un sos cremos făcut din nuci peste care se prepară semințe de rodie.

Originar din Puebla, acest fel de mâncare are o istorie tare interesantă. Se spune că a fost servit pentru prima dată lui Don Agustin de Iturbide, eliberatorul devenit, ulterior, Împăratul Mexicului.

Prim-plan cu un churro înmuiat în ciocolată și mai mulți churros pe fundal, înfășurați într-un șervețel

Churros

Churros se numără printre acele mâncăruri mexicane tradiționale care au fost, de fapt, aduse din Spania. Totuși, mexicanii au fost cei care au făcut cunoscut acest desert în întreaga lume. Churros sunt făcute dintr-un aluat spiralat dulce, care se prăjește în ulei și, apoi, se presară cu zahăr sau scorțișoară. 

Aceste batoane delicioase ar putea fi desertul ideal după un prânz tradițional mexican, dar, pot fi consumate în orice moment al zilei. Asigură-te că sunt proaspete, înainte să le mănânci, altfel, vor avea o consistență cauciucată care, cel mai probabil, nu îți va fi pe plac.

Cochinita pibil

Cochinita pibil este alt fel de mâncare cu origini prehispanice. Acesta se consumă pe teritoriul Mexicului încă de pe vremea maiașilor. Rețeta are la bază carne de porc. În trecut, se cocea un purcel întreg pentru cochinita pibil. Astăzi, mexicanii utilizează cotlet de porc, peste care adaugă suc de portocale și semințe de anatto. La final, tot acest amestec este copt în frunze de banan.

Prim-plan cu o farfurie de enchiladas, mâncare mexicană tradițională

Enchiladas

Aceasta este una dintre mâncărurile mexicane cu pui foarte populare și peste hotare, dar, poate avea diferite alte umpluturi, cum ar fi carne de vită sau de porc, brânză, fasole sau diverse combinații. Totuși, ingredientul care diferențiază enchiladas de alte rețete este ardeiul iute. Acest lucru este evidențiat și de numele preparatului (enchiladas vine de la enchilar – a adăuga chili).

Umplutura se înfășoară în interiorul unei tortilla de porumb, iar, deasupra se adaugă sosul care conține ardei iute și roșii. Apoi, preparatul va trebui copt. Enchiladas au, de asemenea, origini maiașe, dar, rețeta a devenit populară abia după cucerirea hispanică.

Tamales, mâncare tradițională mexicană, în jurul unui bol cu sos de roșii

Tamales

Acest fel de mâncare este unul dintre cele mai vechi din Mexic, datând, încă, din anul 8000 î.Hr. Acesta folosește ingrediente tradiționale dar, în ziua de azi, a evoluat într-un preparat foarte divers, cu o gamă largă de posibile umpluturi. Ingredientul de bază este porumbul, la fel ca la tortillas. 

Totuși, modul de preparare este diferit. Masa de porumb se fierbe în frunză de banan, iar umpluturile diferă în funcție de gusturi. Poți alege un interior dulce, unul sărat sau, dacă vrei o mâncare cu adevărat mexicană, poți opta pentru umplutura picantă.

Un bol de menudo, mâncare mexicană tradițională, lângă un pahar de suc și farfurii cu salată și condimente

Menudo

Menudo este un fel de mâncare mai dificil de preparat, bucătarii având nevoie de până la 7 ore pentru a-l găti. Totuși, dacă ai ocazia să o încerci, nu ezita să îi dai o șansă. Menudo este varianta mexicană a ciorbei noastre de burtă tradiționale, având ca ingredient central tot burta de vită. Aceasta se prepară cu suc de lime, chili, ceapă și condimente precum oregano sau coriandru. Se servește cu o tortilla și o poți consuma direct cu mâna.

Prim-plan al unui burrito cu carne de porc, cu condimente, ceapă și felii de lime lângă

Burritos

Cel mai probabil, cunoști acest preparat din bucătăria americană, dar, cu siguranță știi că are origini mexicane. Burritos sunt, în continuare, un fel de mâncare foarte popular în Mexic și merită să încerci unul preparat după rețeta originală. Aceasta constă într-o tortilla cu umplutură de carne, fasole sau orez. Comparativ cu rețeta americană, care este mai „greoaie”, burritos din Mexic au mai puține ingrediente.

Acesta este un fel de mâncare delicios și foarte sățios, fiind perfect pentru un prânz sau o cină copioasă. Totuși, mexicanii îl consumă cu plăcere, în orice moment al zilei. Poți opta pentru orice fel de sortiment, dar, cel mai popular este cel cu umplutură din carne tocată de vită.

Două fajitas pe o farfurie cu garnitură de cartofi prăjiți și castraveți

Fajitas

Fajitas reprezintă un adevărat deliciu mexican, oferind combinații inedite de gusturi și arome. Acestea sunt tortillas cu umplutură de carne sau legume preparate la grătar și se servesc alături de sosuri delicioase. Fajitas reprezintă alt preparat mexican cu pui, dar, poți alege și sortimentele cu vită sau chiar și cu creveți.

Combinația de carne, legume și sosuri delicioase contribuie la mixul unic de arome. Pentru o experiență culinară unică, poți opta pentru guacamole, salsa sau sos de smântână.

Sosuri mexicane tradiționale

Deși, acestea nu se consumă decât în combinații cu alte feluri de mâncare, sosurile sunt un element definitoriu al bucătăriei mexicane. De aceea, acestea merită menționate, pentru a fi sigur că vei încerca minim un fel de mâncare servit cu acestea ca garnitură.

O mână ținând un nacho cu salsa deasupra unui bol de sos

Pico de gallo

Sosul pico de gallo, sau sosul salsa, este unul dintre cele mai populare preparate mexicane și merită încercat negreșit. Acesta este format din mici bucățele de ardei iute, roșii și ceapă, amestecate cu suc de lime, coriandru și alte condimente. Așadar, sosul nu are o consistență lichidă și nu se servește sub formă de pastă. Fie că îl vei consuma cu nachos sau ca ingredient al rețetelor prezentate mai sus, pico de gallo este un adevărat deliciu mexican care completează, cu succes, orice preparat.

Bol de sos guacamole cu o furculiță în el, așezat pe masă lângă un cuțit murdar de pătrunjel

Guacamole

Acest sos predatează înființarea Mexicului, fiind un alt preparat cu origini aztece și maiașe. Rețeta este pe bază de avocado, unul dintre cele trei ingrediente originale ale sosului guacamole, împreună cu sucul de lime și sarea. Treptat, mexicanii au început să adauge și alte ingrediente, precum roșiile, ceapa sau usturoiul. Guacamole este un topping perfect pentru nachos, dar, și un ingredient cheie pentru rețetele care folosesc tortillas.

Sperăm că ți-am stârnit apetitul pentru bucătăria mexicană cu ajutorul tuturor preparatelor și, desigur, dorința de a vizita ținuturile acestui popor atât de încărcat de istorie. Dacă îți dorești să încerci mâncăruri mexicane tradiționale gătite după rețete originale sau, pur și simplu, să te bucuri de frumusețea Americii Latine, noi îți venim în ajutor cu câteva oferte de vacanță cărora este greu să le reziști!