Sursa foto: Joe Solic/Shutterstock.com

Situat la aproximativ 12 kilometri de capitala egipteană Cairo, de-a lungul fluviului Nil, chiar la marginea Saharei Occidentale, Platoul Giza este, de sute de ani, un loc care nu contenește să îi fascineze pe istorici și arheologi. Forma plată și regulată a platoului l-a făcut un loc ideal pentru construcția de monumente, în timp ce poziția sa la vest de Nil, adică spre apusul soarelui, este o condiție religioasă pentru necropole (cimitire antice mari cu morminte și monumente elaborate). Mai mult, apropierea râului a facilitat transportul materialelor folosite în construcția monumentelor.

Platoul Giza găzduiește în jur de 70 de piramide, însă trei dintre ele, cele mai mari, au atras cel mai mult atenția istoricilor. Vechi de peste 4000 de ani, cele trei piramide adăpostesc trupurile mumificate ale lui Keops (Khufu, în limba egipteană), Kefren și Mykerinos. Cele trei mari piramide sunt păzite de Sfinx, o construcție sub forma unui leu așezat, al cărui cap reprezintă un faraon cu privire enigmatică.

Descoperă în cele ce urmează de ce sunt cele 3 piramide atât de celebre!

1. Piramida lui Keops

Piramida lui Keops

Piramida lui Keops

Cunoscută și sub denumirea de Marea Piramidă, Piramida lui Keops, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, este cea mai mare și cea mai veche dintre toate construcțiile existente pe platoul Giza. De fapt, aceasta avea să fie cea mai înaltă structură din lume până la finalul secolului XIX, măsurând la acea vreme 146 de metri în înălțime (în prezent are 138 de metri). Volumul piramidei este și el impresionant, fiind de aproximativ 2,7 milioane de metri cubi și având în componență 2,5 milioane de blocuri de piatră ce cântăresc în medie 2500 kg fiecare.

Intrarea în piramidă se găsește pe fațeta de nord. Coridoarele și galeriile fie duc spre camera mortuară a faraonului, fie au alte funcții. Camera regelui se găsește în inima piramidei, aici putându-se ajunge doar prin Marea Galerie și printr-un coridor ascensional. Sarcofagul faraonului este făcut din granit roșu, la fel ca și pereții interiori ai încăperii și este orientat conform direcțiilor cardinale, având cu doar 1 centimetru mai puțin decât intrarea în cameră.

Construită în timpul domniei lui Keops, între anii 2551 î. Hr. și 2528 î. Hr, Marea Piramidă a fost concepută ca monument funebru în care să fie înmormântat faraonul Keops (datele istorice cu privire la epoca lui Keops sunt, însă, destul de nesigure). Herodot povestește că piramida, ale cărei fețe erau placate cu plăci șlefuite din calcar, a fost construită pe parcursul a 20 de ani, 100 000 de bărbați muncind la ridicarea acesteia, pe ture lunare. Forma piramidală a construcției are o semnificație religioasă-simbolică asociată cu reprezentarea în piatră a razelor solare.

De-a lungul timpului, au apărut fel și fel de teorii cu privire la originea și scopul piramidei, unele legate de observații astronomice, altele de locuri de venerare sau chiar de extratereștri. Dovezile istorice și științifice sprijină însă concluzia că Piramida lui Keops, la fel ca celelalte piramide din regiune, a fost construită de egipteni pentru a adăposti mormintele faraonilor.

2. Piramida lui Kefren

Piramida lui Kefren

Piramida lui Kefren

Deși mai mică decât Marea Piramidă, Piramida lui Kefren (Khafre) măsoară 215 x 215 metri și are 136,4 metri înălțime, fiind și ea foarte impresionantă, mai ales că este situată puțin mai sus decât cea a lui Keops. La fel ca celelalte piramide, piramida lui Kefren este construită din blocuri de calcar, vârful ei fiind, în trecut, acoperit cu aur, iar pereții exteriori albi.

Intrarea este situată în partea de nord și a fost descoperită de Giovanni Belzoni în 1818. La capătul unui coridor lung se află o singură cameră funerară, săpată în stâncă, cu un tavan acoperit cu plăci de calcar. Un sarcofag de granit negru fără inscripții stă în acea camera. Cel mai probabil, sarcofagul aparține faraonului Kefren.

3. Piramida lui Mykerinos

Piramide

Piramide

Cea mai mică dintre cele trei piramide, Piramida lui Mykerinos (Menkaura) datează din secolul al XXVI-lea î. Hr., din perioada de domnie a faraonului Mykerinos (2620 î. Hr. – 2480 î. Hr.), măsurând 61 de metri în înălțime, latura bazei (pătrate) fiind de 108,5 metri. 

Se crede că, la începuturi, era cea mai frumoasă dintre piramidele din Giza, deoarece era acoperită cu granit roz. 

Intrarea este situată în latura de nord și duce, printr-un coridor, spre o cameră mortuară neterminată săpată în stâncă, la o adâncime de aproximativ 6 metri. Richard William Howard Vyse, care a vizitat platoul Giza în anul 1835, a descoperit aici un sicriu de lemn inscripționat cu numele lui Menkaura care avea înăuntru oase umane.

Un al doilea pasaj duce la camera de înmormântare. Aici a fost descoperit un sarcofag bazaltic, lipsit de inscripții, dar pictat foarte colorat. Din păcate, moaștele acestui sarcofag s-au pierdut în timpul unui naufragiu în Marea Mediterană, în timp ce erau transportate în Marea Britanie.

Unul dintre cele mai misterioase locuri de pe pământ, platoul Giza nu trebuie ratat dacă plănuiești o vacanță în Egipt. Găsește alaturi de Dertour cele mai bune oferte de vacanță în Egipt!