havana-foto-rostislav-ageevMajoritatea turistilor care ajung in Cuba fac o vizita si in Havana. In acest oras poti vedea contraste puternice: saracie sau bogatie, servicii de foarte buna calitate si servicii mai putin bune etc. Diferentele dintre turisti si localnici sunt extrem de bine conturate si pana si banii folositi aici difera in functie de nationalitatea pe care o ai. Este, poate, singurul loc din lume unde mai vezi masini de epoca plimbandu-se pe strazi, vechi Aro romanesti si o multime de sloganuri revolutionare.

Daca esti pasionat de distractie, de mancare buna, de arta si de tutun, atunci Havana este, fara doar si poate, locul pe care trebuie sa il vizitezi.

Cand sa vizitezi Havana?

Daca tot cheltuiesti o multime de bani pentru a ajunge in capitala cubaneza, este bine sa faci in asa fel incat sa ai o experienta de neuitat. In principiu, este de evitat perioada septembrie – octombrie, deoarece atunci sunt uragane, deloc placute. Daca poti, incearca sa ajungi in iulie sau august, cand au loc festivitatile din timpul Carnavalului. Daca esti pasionat de muzica Jazz decembrie este luna in care aici are loc un Festival international al acestui gen de muzica.

Nu ar trebui sa iti faci probleme in ceea ce priveste temperaturile, acestea situandu-se intre 22 si 28 de grade Celsius pe aproape toata perioada anului. Este bine sa ai insa la indemana o umbrela, mai ales daca ajungi in iunie si octombrie, deoarece sunt destul de multe precipitatii.

Ce sa vezi in Havana?

Orasul cubanez este un muzeu in aer liber. Sunt atat de multe cladiri interesante, atat de multe povesti si atat de multe atractii, incat nu vei sti cu ce sa incepi. Daca iti doresti sa vezi obiectivele principale, poti sa te opresti la urmatoarele:

  • Capitoliul din Havana. Este o cladire impunatoare si destul de noua, construita in 1929. Aici a fost sediul Guvernului timp de 30 de ani si aici se afla sediul Ministerului Tehnologiilor, al Mediului si Stiintei.
  • Cimitirul Cristofor Columb. In acest loc vei descoperi mai mult decat un simplu cimitir. Infiintat de catre Episcopul Espada in 1968, Cimitirul Cristofor Columb ofera o multime de monumente comemorative pentru cei mai mari poeti, romancieri, muzicieni si soldati ai Cubei. Poti invata o multime de lucruri despre istoria tarii, cu o simpla vizita aici.
  • Piata Revolutiei. Este unul dintre locurile intesate cu turisti si este principalul loc unde au loc festivitati civile. Aici vei gasi localnici relaxandu-se, cantand si dansand, precum si o multime de cladiri administrative importante, cum ar fi Ministerul Armatei, Politia sau Partidul Comunist.
  • Universitatea Havana. Poporul cubanez este un popor extrem de bine educat, mai bine de 64% dintre locuitori absolvind facultati. Este normal, asadar, ca Universitatea Havana sa fie un punct cheie al orasului. Construita in secolul XIX, aceasta este un punct de intalnire pentru toti studentii si un loc unde au frecvent demonstratii.
  • Plaza Vieja. Este o alta piata ce merita vizitata, in conditiile in care are o istorie extrem de bogata. Aici aveau loc pe vremuri festivitatile, paradele si chiar executiile publice, asadar, este plina de istorie.
  • Faleza Malecon. Intinsa pe mai bine de 8 km, este o alta destinatie preferata de turisti si deopotriva de localnici. Ani la rand, faleza a reusit sa scoata ce este mai bun din poetii, filozofii si indragostitii cubanezi. Astazi, este un loc de promenada care iti poate oferi momente deosebite de relaxare.

Cum te deplasezi in Havana?

Desi vorbim despre o tara comunista, transportul este bine pus la punct. De regula, distantele mari sunt strabatute cu autobuzul. Toate autobuzele sunt detinute de Busse Viazul si au conditii destul de bune, cu aer conditionat si spatiu suficient. Tot autobuzele ofera excursii de o zi pana in Cameguey, Trinidad sau alte orase din Cuba.

Foarte multi cubanezi circula cu bicicleta si un astfel de mijloc de transport este recomandat si pentru turistii care doresc sa vada toate fetele orasului. Exista destul de multe companii care inchiriaza biciclete, asadar, nu va fi nicio problema in a te deplasa pe doua roti.

Taxiul este o alta varianta de transport ieftina si eficienta, mai ales daca esti turist.

Sfaturi utile care te pot ajuta sa ai o experienta excelenta in capitala Cubei!

Este bine sa cunosti cateva lucruri despre Havana si despre Cuba, daca iti doresti o experienta de neuitat. In primul rand, este bine de stiut ca nu ai ce sa faci cu engleza in aceasta tara. Cel mai bine este sa inveti cateva expresii in spaniola si sa le folosesti pe acestea.

Daca iti doresti conexiune la internet, cel mai bine este sa renunti la idee. Exista, intr-adevar, cateva hoteluri care ofera cartele de internet, insa sunt destul de costisitoare si de rare. Poti folosi telefonul pentru a vorbi in tara, insa acesta este, de asemenea, destul de scump.

De regula, Havana este un loc cat se poate de sigur pentru turisti, asadar nu trebuie sa iti fie frica pe strazi, chiar daca dai peste diversi oameni care incearca sa te atraga in cluburi sau sa iti vanda produse.

Schimba suficient de multi bani inca de la inceput, deoarece casele de schimb nu exista iar bancile iti vor solicita foarte mult timp pentru a face aceasta operatiune simpla.

Daca vrei sa cumperi trabucuri sau rom atunci cand te intorci in tara, este bine sa o faci din magazine, nu de pe strada. Chiar daca pe strada preturile sunt mai bune, exista sansa ca in loc de tutun sa gasesti in trabucuri frunze de palmier.

Bucura-te de fiecare experienta traita! Havana este o alta lume si te va cuceri, fara doar si poate.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21.

*Sursa foto: Rostislav Ageev / Shutterstock.com