istanbul_blue_mosqueDaca ajungi in Turcia, destinatia trebuie sa fie foarte bine aleasa deoarece aceasta tara are ceva de oferit si reuseste sa te incante prin fiecare particica de cultura, mancare sau istorie. Religia este un punct central in societatea turceasca, asadar, daca iti doresti sa descoperi cu adevarat cultura tarii de la est de Marea Neagra, atunci trebuie sa vizitezi orasele in care se gasesc cele mai mari si mai frumoase moschei.

Vei ramane impresionat de uriasele constructii religioase din Istanbul, dar si de cele din Bursa sau Diyarbakir. Evident, pe langa moschei va trebui sa vizitezi si altceva, asadar, iti prezentam o lista cu orasele unde poti imbina cu succes calatoria spirituala, in care cunosti o alta religie, cu calatoria simpla, relaxanta si bogata din punct de vedere al experientelor, pe care orice turist si-o doreste.

Care sunt, asadar, destinatiile Turciei cu cele mai frumoase moschei?

Istanbul.  Ce alt oras putea sa reprezinte mai bine intreaga Turcie, daca nu orasul dintre doua lumi, Istanbul? Fiind cel mai mare oras al tarii, reuseste sa atraga an de an milioane de turisti, pe care ii ademeneste cu peisaje deosebite, cu monumente impresionante si cu o istorie uriasa. Numit initial Byzantium, Istanbulul a fost capitala Imperiului Roman, a imperiului Bizantin si a celui Otoman si a acumulat in tot acest timp o bogatie culturala pe care nu o vei gasi niciunde altundeva in lume. Atractia turistica a orasului este Centrul Istoric, insa Istanbulul are o multime de lucruri de vazut si mult mai multe lucruri de facut, asadar, o vacanta aici ar putea sa se intinda pe mai multe zile sau chiar pe saptamani intregi.

Daca vrei sa te bucuri din plin de cultura turceasca, atunci trebuie sa ajungi in acest oras care iti poate oferi Palate si castele, muzee si galerii de arta, divertisment si sesiuni interminabile de shopping. Evident, nu lipsesc moscheile care par sa atraga fiecare particica de cultura in jurul lor, insa le lasam catre final, deoarece odata ce ai ajuns in oras, vei dori sa mananci.

Istanbulul si Turcia, in general, ofera o varietate impresionanta de delicii, mai ales daca vorbim despre delicii dulci. Lokum (rahat gumat cu miere, trandafir si iasomie) sau bine cunoscuta baclava, iti pot indeparta orice urma de maniera si te pot face sa te trezesti lingandu-te pe degete. Nu doar dulciurile sunt delicioase, ci si restul preparatelor. Acestea combina traditii culinare mostenite de la mai multe popoare si personalizate in asa fel incat sa impresioneze. Preparatele precum Kofte, Shish Kebab, Pide, Dolma sau Pilav sunt de neratat.

Odata ce pofta de mancare ti-e satisfacuta, poti incepe sa vizitezi Istanbulul, pentru a-i descoperi frumusetile. Vei avea surpriza sa descoperi un oras urias, asadar, este indicat sa iti alegi cu atentie obiectivele pe care le vei vizita. Asigura-te ca ajungi in Takim, cea mai mare si moderna piata din Istanbul, la Muzeul si Biserica Sf. Sofia si la Turnul Galata. Cand iti faci timp de relaxare nu ezita sa incerci una dintre baile turcesti. Daca vrei sa cunosti cu adevarat istoria, nu trebuie sa ratezi nici Palatul Topkapi sau Palatul Dolmababache.

Cum am stabilit faptul ca in Turcia, moscheile sunt punctul central al intregii culturi, iti poti gasi o doza de liniste si de frumos la Moscheile lui Baiazid al II-lea, Moscheea Fatih sau mult mai cunoscuta Moschee Albastra. Cea din urma este adevarata emblema a orasului si este extrem de impunatoare. Numele este dat de cele 20.000 de tigle albastre cu care este construita iar placerea cu care vizitatorii ii trec pragul se datoreaza unuia dintre cei mai mari conducatori turci: Soliman Magnificul.

Istanbul - Turcia (3)

Bursa. Daca Istanbulul ti se pare mult prea aglomerat sau l-ai vazut de mai multe ori, nu inseamna ca nu mai ai ce vizita in Turcia. Exista zeci de alte orase care te asteapta cu peisaje, istorie si cultura, printre care si Bursa. Situat in nord vestul tarii, Bursa a fost denumit si Darul lui Dumnezeu, sau Bursa Verde. Este un oras plin de verdeata si ofera o varietate uriasa de monumente istorice, precum Mausolee, bai turcesti sau muzee. Din punct de vedere culinar, vei descoperi aceleasi preparate delicioase ca si in Istanbul. Din punct de vedere turistic, desi exista mai putine obiective, nu vei avea timp sa te plictisesti. Poti cunoaste arta turceasca in muzeul destinat acestui domeniu, poti vizita casa Memoriala a lui Mustafa Ataturk sau iti poti imbunatati cunostintele despre otomani la Muzeul Otoman din Bursa. In ceea ce priveste Moscheile, te va impresiona fara doar si poate Marea Moschee din Bursa, care este una dintre primele astfel de cladiri construite de otomani si care are o arhitectura cat se poate de interesanta. Pe langa aceasta moschee, cei interesati de partea spirituala pot descoperi si Moscheea Orhan Gazi sau Moscheea Verde.

Ankara. Capitala Turciei, desi nu este atat de apreciata la nivel turistic precum Istanbulul, reuseste sa rasplateasca orice turist cu o multime de experiente extrem de placute. Orasul cu 5 milioane de locuitori este situat la o altitudine de 850 metri si este renumit pentru mohair, iepurii de Angora sau diverse retete dulci.

La fel ca si Istanbulul, Ankara a trecut printr-o istorie foarte bogata, care si-a lasat amprenta intr-un mod deosebit. De-a lungul timpului, grecii, romanii sau bizantinii au reusit sa ofere cate ceva acestui loc si sa il transforme in ceea ce este astazi. Evident, odata ce ai ajuns aici vei putea sa te bucuri de o multime de obiective turistice. Partea culinara este una dintre cele mai interesante din lume iar monumentele istorice se gasesc la orice pas. Printre moscheile din Ankara este de vizitat Moscheea Kocatepe, care chiar daca este noua, este cea mai mare din oras, dar si Templul lui Augustus, care este construit pe o veche acropola, in onoarea imparatului Octavian Augustus si care a fost transformat in biserica in secolul IV.

ankara-05

Turcia este, asadar, cu toate orasele sale, un loc in care cultura reuseste sa se concentreze si sa coloreze fiecare strada si fiecare loc. Daca alegi o vacanta aici, vei intra intr-o lume total diferita, dar deosebit de frumoasa si vei putea experimenta deopotriva, elemente cu radacini in epoci vechi de mii de ani, dar si elemente moderne, cum ar fi hotelurile de lux sau parcurile de distractii atat de distractive. Incearca sa te bucuri din plin de fiecare oportunitate pe care o ai in Turcia si oricare ar fi orasul in care calatoresti, sa te asiguri ca experimentezi cate putin din fiecare lucru. Shopping-ul, mancarea, plaja, soarele, oamenii, moscheile si bisericile sau monumentele s-ar putea sa iti lase o amprenta puternica pe care sa ti-o amintesti intreaga viata cu cea mai mare placere.

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.