Sursa foto: saiko3p/Shutterstock.com

Dacă nu ești norvegian sau dacă nu lucrezi în industria petrolieră, este puțin probabil să fi auzit de Stavanger. Însă potențialul turistic al acestui loc este uriaș, orășelul având toate calitățile necesare pentru a deveni o destinație de top în rândul pasionaților de călătorii. Este probabil cel mai cochet și atrăgător orașel din Norvegia. Țara somonului afumat, aurorei boreale, fiordurilor, a lui Moș Crăciun (sigur, acest lucru este discutabil, unii spun că locul din care provine Moș Crăciun ar fi Finlanda, iar alții spun că ar fi Polul Nord) și a peisajelor naturale spectaculoase. Stavanger este deosebit de interesant pentru acest ultim punct, având în împrejurimile sale unele dintre cele mai uimitoare priveliști și peisaje din întreaga Europă.

Care este cea mai bună perioadă de mers în Stavanger?

Întrucât atracțiile principale ale acestei destinații sunt în natură, răspunsul perfect ar fi: „Când vremea este frumoasă”. Din nefericire, este greu de știut în avans când este vremea frumoasă în Norvegia. Într-o singură lună poți avea zăpadă și 25 de grade Celsius…

Cu toate acestea, cea mai bună perioadă de vizitat Stavanger este între Mai și Septembrie. Luna Mai este interesantă datorită festivalului de jazz MaiJazz, dar și pentru că, în data de 17 Mai, în Norvegia se sărbătorește Ziua Națională (Ziua Constituției), zi în care oamenii îmbracă straie tradiționale și sărbătoresc pe străzi cu entuziasm. Un alt festival important în cultura norvegienilor are loc la sfârșitul lunii Iulie. Este vorba despre Gladmat Festivalen, cel mai mare festival gastronomic din Scandinavia.

Principalele atracții turistice din Stavanger:

Așa cum am spus în introducere, natura este punctul forte al acestei destinații, iar principala atracție turistică este Preikestolen, o stâncă ce are suprafața plată și margini abrupte, formată în mod natural la 600 de metri deasupra superbului fiord Lysefjord. Apropo, te-ai întrebat vreodată ce este un fiord? Ei bine, fără a intra în detalii geologice, fiordul este rezultatul acțiunii îndelungate a ghețarilor în interiorul unui munte. Un fel de râu în munți.

Kjerag este, de asemenea, foarte popular chiar dacă este un loc in care este mult mai greu să ajungi. Este o stâncă ce pare a fi suspendată intre alte două stânci. Dacă mergi acolo, fă o fotografie deasupra Kjerag-ului! Vei captura o imagine incredibilă!

Mai mult decât atât, marea este omniprezentă în Stavanger. Îți recomandăm să vizitezi plajele Sola, Jaeren, Vaulen și Godalen Badeplass.

Orașul Stavanger:

Atracții turistice vei găsi, de asemenea, în interiorul orașului. Printre cele mai populare se numără portul, Turnul Valberg și Orașul Vechi, o zonă denumită Gamle Stavanger, care are doar două străzi și este plină cu case mici si albe ca zăpada, vechi din anii 1700-1800 și înconjurate de verdeață și flori înmiresmate.

Nu în ultimul rând, în Stavanger merită să vizitezi Muzeul Petrolului. Aici vei învăța despre toate progresele tehnologice din industria petrolieră norvegiană, care este una dintre cele mai vechi și mai dezvoltate din toată lumea. Muzeul are mai multe expoziții, printre care „Scafandrii de la Marea Nordului”, cu obiecte originale, modele și filme ce ilustrează ipostazele activității petroliere, punând accent pe tehnologia de ieri și de azi.

Unde se mănâncă bine în Stavanger?

Stavanger este, din păcate, un oraș scump. Însă chiar dacă nu dispui de un buget generos vei găsi locuri bune de ospătare. Îți recomandăm strada Pedersgata, unde vei găsi în principal restaurante cu specific thailandez, indian, japonez, chinezesc și turcesc, toate la prețuri decente.

Dacă dorești să mănânci ceva tipic norvegian, ar trebui să încerci Komler în localul XO din centrul orașului.

În concluzie, există multe lucruri de făcut în Stavanger și, deși este un oraș mai puțin cunoscut decât Oslo sau Bergen, este un loc pe care trebuie să-l vezi măcar pentru a te bucura de cele mai spectaculoase peisaje cu care a fost binecuvântată această țară. Oferte de vacanță în Norvegia găsești aici: https://www.dertour.ro/