Sursa foto: Damien VERRIER/Shutterstock.com

Când a descoperit-o în anul 1502, Cristofor Columb a numit insula Martinica „cea mai frumoasă țară din lume”. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece exotica insulă din Marea Caraibelor este înconjurată pe toate părțile de plaje incredible, cu palmieri înalți, nisip extrem de fin și ape turcoaz. Dar Martinica este mai mult decât atât! Este o insulă verde, pe care indienii care trăiesc aici o numesc Madinina sau „Insula Florilor”. De fapt, toată insula este o mare stațiune, având la fiecare colț câte ceva interesant de descoperit. 

Când ajung pentru prima dată aici, turiștii sunt interesați să descopere natura locală: plajele excelente, golfurile sălbatice, pădurile tropicale, luxuriante și numeroasele locuri în care se practică scuba diving și alte sporturi de apă. De o importanță considerabilă este infrastructura excelentă de agrement, insula Martinica găzduind o mulțime de hoteluri de lux, orășele pitorești cu arhitectură colonială, transport în comun impecabil și comunicații bine dezvoltate, precum și rezervații naturale uimitoare. 

Fort-de-France este capitala insulei, cel mai mare și cel mai cosmopolit oraș din Indiile de Vest Franceze. Localnicii numesc orașul „Micul Paris”. Este o adevărată plăcere să te plimbi pe străzile înguste ale orașului, admirând conacele colorate în stil colonial, numeroasele parcuri luxuriante, cupolele bisericilor și clădirile de birouri. Impresionanta varietate de magazine și cafenele, atât de tipice Parisului, amintesc cu desăvârșire de Franța. 

Atracția principală a centrului capitalei este marele parc La Sawan. Acesta se remarcă printr-o varietate de bulevarde interesante și fântâni frumoase. Parcul găzduiește, de asemenea, câteva spații de concerte, astfel încât diverse evenimente culturale și de divertisment au loc regulat aici. 

Un partea de sud-est a parcului se găsește Fort Saint-Louis, un loc celebru pentru faptul că a apărat cândva orașul împotriva piraților. Părăsind parcul, îți recomandăm să te îndrepți spre o altă zonă pitorească a orașului, marele Parc Floral. Umbrit de o sumedenie de palmieri și eucalipți, splendidul Parcul Floral îți dă impresia că te afli în Grădina Edenului. 

Printre celelalte atracții turistice din Fort-de-France se numără catedrala Saint-Louis, Palatul Justiției, Muzeul de Arheologie, Muzeul Regional de Istorie și Etnografie, precum și un minunat acvariu.

O atenție deosebită pe care trebuie să o acorde turiștii care călătoresc în insula Martinica este traseului Route-de-la-Trace. Folosit pentru prima dată de iezuiți în secolul al XVII-lea, acest faimos drum duce de la Fort-de-France la orășelul Morne Rouge, traversând păduri tropicale bogate, cu o floră extraordinară. Principalele atracții ale traseului includ magnifica grădină botanică Jardin de Balata, Biserica Balata, care este o replică exactă a celebrului Sacre Coeur din Paris, precum și cascadele de pe râul Alma. 

În itinerariul de călătorie în Martinica trebuie să incluzi, de asemenea, orașul Saint-Pierre, cândva capitală a insulei. Orașul a fost considerat mult timp cel mai frumos loc al Indiilor de Vest până în anul 1902, când a fost distrus în urma erupției Muntelui Pelee, despre care se spune că a fost de 40 de ori mai puternică decât explozia bombei atomice peste Hiroshima. Din întreaga populație din Saint-Pierre, un singur bărbat a supraviețuit în închisoarea locală. Practic, orașul a încetat să mai existe, dar apoi a fost treptat restaurat. Capitala insulei a fost însă transferată la Fort-de-France, iar Saint-Pierre a recăpătat doar o umbră a măreției sale de odinioară. Explorând acest oraș, îți recomandăm să vizitezi muzeul local de vulcanologie, ruinele vechiului teatru, casa-muzeu a lui Paul Gauguin, ruinele închisorii orașului și frumoasa plajă Anse-Terin, situată în partea de sud. 

Un alt loc pe care trebuie să îl incluzi în itinerariu este Grand Riviere, cel mai nordic punct al Martinicii și una dintre cele mai pitorești așezări ale insulei. Fost sat de pescari, mica și somnoroasa localitate stă ascunsă sub stâncile de coastă. De evitat în zilele foarte ploioase, însă când vremea este prielnică, Grand Riviere trebuie vizitat chiar și pentru a-i degusta fructele de mare proaspete și pentru a-i admira bărcile colorate și valurile înfricoșătoare ale Atlanticului. 

Înainte de a părăsi insula, musai să faci o vizită și capitalei producției de rom, Sainte-Marie. Muzeul local prezintă toată tehnologia producției de rom, de la colectarea zahărului din trestie până la îmbutelierea produsului final. 

Călătorind în insula Martinica vei avea parte de o experiență deosebită și inedită! Este o adevărată plăcere pentru fiecare pasionat de istorie, arhitectură și peisaje sălbatice. Utilizarea unei agenții de turism este probabil cea mai bună modalitate de a pregăti o călătorie de succes în această țară. Specialiștii în turism știu să alcătuiască cel mai bun program de călătorie, într-un timp relativ scurt și la prețuri cât mai convenabile. Un astfel de exemplu îl poți găsi în acest link: https://croaziere.dertour.ro/croaziera-revelion-insulele-caraibe/