Sursa foto: Nataliya Nazarova/Shutterstock.com

Cu toții știm că Bansko este cea mai populară stațiune de schi din Bulgaria. Mii de iubitori ai sporturilor albe din țările vecine, România și Grecia, precum și din Germania, Marea Britanie și din alte părți ale lumii se adună în pitorescul orășel de munte în fiecare iarnă pentru a se bucura de pârtiile sale. 

Bansko este o localitate situată în sud-vestul Bulgariei, în Munții Pirin, la o altitudine de 925 de metri deasupra nivelului mării. Este cea mai cunoscută stațiune de schi din Balcani și totodată un centru internațional al turismului de iarnă, având pârtii excelente, dotate cu toate facilitățile, dar și numeroase lacuri, păduri bogate de pin și o sumedenie de izvoare termale. Popularitatea sa din ultimii ani a crescut atât de mult încât Bansko a început să fie din ce în ce mai des comparat cu stațiunile de renume din Franța, Austria și Elveția. Acest lucru se datorează calităților sale care se îmbunătățesc, precum și costurilor care rămân la fel de mici.

Indiferent că ești un pasionat al sporturilor de iarnă sau, pur și simplu, iubești peisajele montane înzăpezite, în acest articol vei găsi toate motivele pentru care stațiunea Bansko ar trebui să se găsească în planurile tale de călătorie.

Pârtiile de schi. Deși stațiunea oferă destule atracții și obiective turistice în toate anotimpurile, cei mai mulți turiști o frecventează (în special în ultimii ani) pentru condițiile excepțional de bune pentru sporturile de iarnă pe care le oferă.

Bansko se găsește foarte aproape de trei munți: Pirin, Rila și Rhodopi. Sezonul de schi din regiune durează cinci luni pe an (din decembrie până în aprilie), prețurile sunt accesibile, hotelurile se găsesc din belșug, iar cel mai important, pârtiile sunt bine întreținute și dotate cu tot ce este necesar pentru practicarea schiului, snowboard-ului, biatlonului, săniușului și schiului fond.

Zona de schi a stațiunii începe de la 1000 de metri altitudine și atinge 2560 de metri. Există 15 pârtii cu diferite grade de dificultate și cu o lungime totală de 75 km. Mai mult, aici vei găsi pârtii cu nocturnă, pârtii speciale pentru snowboard, pârtii pentru începători și suficienți instructori cu experiență ce oferă cursuri doritorilor.

Dar nu numai pârtiile de schi sunt atractive în Bansko. Patinoarul din stațiune este și el la mare căutare, parapantele sunt și ele disponibile, iar traseele de drumeție în natură sunt pline de turiști atunci când vremea este prielnică.

Atracțiile turistice din oraș. Reputația pe care o are Bansko în calitate de stațiune de schi de top atrage extrem de mulți turiști în perioada sezonului de iarnă. Este principalul motiv pentru care acest orășel din munții Bulgariei înregistrează o dezvoltare atât de rapidă în ultima vreme. Totuși, această dezvoltare bruscă nu a modificat caracterul Orașului Vechi din Bansko, despre care vizitatorii spun că este un loc fascinant, ce nu trebuie ratat. Plimbându-te pe străzile înguste pietruite, în pace și liniște absolută, în Orașul Vechi vei descoperi clădiri medievale din piatră si piețe tradiționale scufundate într-o atmosferă boemă. 

Printre cele mai importante obiective turistice din această zonă se numără Biserica Sfânta Treime, strada Pirin (cu o sumedenie de magazine și restaurante) si strada pietonală Gotse Delchev. În Bansko merită să vizitezi, de asemenea, Muzeul poetului Nikola Vaptsarov, Casa Velyanova și monumentul lui Paisii Hilendarski (fondatorul „Istoriei Bulgarei-Slavone”).

Mâncarea. Mâncarea aici este fantastică; ciorba rece cu iaurt și castraveți (tarator), salata Shopska și legumele umplute cu orez sunt delicioase, carnea este abundentă, iar cotletele de miel picante și frigăruile de pui la grătar sunt savuroase. Și, deși Bansko este plin de restaurante de calitate superioară, îți recomandăm să încerci, de asemenea, tavernele cu mâncăruri tradiționale bulgărești, denumite local mehana. Acolo vei găsi, printre altele, zacuscă locală, ciorbă de burtă (drs’kovka), musaca, iahnie, plachie, gogoși, baclavale și dulceață de trandafiri.

Unde să te cazezi în Bansko:

Opțiunile de cazare din Bansko variază de la hoteluri de lux de 5 stele până la pensiuni tradiționale, toate având prețuri mai mult decât rezonabile. Pentru mai multe informații, accesează acest link!