Sursa foto: kirill_makarov/Shutterstock.com

Vara vine întotdeauna cu o poftă nestăvilită de a-ți afunda picioarele în nisip fierbinte, a face baie într-o mare liniștită și clară și de a te bucura de cele mai delicioase preparate. Sunt o mulțime de locuri în lume care îți pot oferi asta, însă unul dintre cele mai accesibile și ofertante este Cipru. Pe lângă mare, soare, nisip și bucate alese, Cipru oferă și alte ingrediente perfecte pentru o vacanță reușită:

  • Istorie bogată;
  • Peisaje care îți taie rasuflarea;
  • O mulțime de sporturi și activități pline de adrenalină;
  • O cultură turistică foarte bine ancorată în realitatea cipriotă. Serviciile sunt, de cele mai multe ori, excelente, în așa fel încât te vei simți extrem de bine în această țară.


Ce trebuie să știi despre Cipru?

Este o țară cum nu mai e alta și ascunde o mulțime de curiozități. Are puțin peste 800000 de locuitori și este împărțită în două state: Ciprul de Nord și Cipru de Sud. Partea interesantă este că Nicosia este capitala ambelor state și este împărțită în două, fiind singura capitală din lume împărțită în acest fel, după ce Berlinul a fost reîntregit în 1989.

De-a lungul timpului, asupra insulei și-au pus amprenta perșii, grecii, egiptenii, romanii sau engezii, ceea ce a dus la conturarea unei personalități incredibile a țării, atât din punct de vedere al modului în care cetățenii de aici văd viața, cât și din punct de vedere culinar sau cultural. Ceea ce este cert, este că odată ce ai ajuns în Cipru ai ce vedea: temple grecești, biserici bizantine, ruine romane, castele și multe alte dovezi ale civilizațiilor care au trecut pe aici.

În principiu, dacă mergi în aceasta țară vei ajunge să descoperi mai multe lucruri decât oriunde altundeva.

Ce trebuie să faci sau să vizitezi în Cipru?

Fiind atât de multe locuri de făcut și de văzut, este bine să îți faci o listă cu tot ceea ce vrei să bifezi. Printre cele mai recomandate lucruri de făcut se numără și următoarele:

  • Vizitează vechile orașe Cipriote! Limassol este cel mai cunoscut oraș de litoral, fiind cosmopolit și frumos. De aici poți pleca spre munții Trodos sau spre alte obiective cât se poate de interesante. Paphos merită și el vizitat, fiind locul de naștere al Afroditei  iar Aya Napa este capitala distracției, cu zeci de baruri, cluburi și oportunități de petrecere a timpului liber. Poți merge și în Nicosia, Protaras sau Larnaca, care este, de fapt, cel mai vechi oraș din țară.
  • Vizitează peșterile și golfurile. Există numeroase mici golfuri și peșteri unde te poți relaxa în voie și poți descoperi mareția naturii. Multe dintre ele le poți descoperi doar prin intermediul localnicior, însă merită din plin.
  • Vizitează monumentele, siturile arheologice, bisericie și muzeele. Sunt multe. Amintim de moscheea Hala Sultan Tekkesi, de Fortul Medieval din Larnaca sau de Biserica Sfantului Lazar, unde se afla îngropat Lazar, cel care se spune ca a fost inviat de Iisus.
  • Fă plajă. Plajele cipriote sunt excelente. Trebuie doar să te bucuri de ele.

Aproape în orice oraș găsești și posibilitatea de a merge în croaziere, de a face safari sau de a te bucura de fel de fel de experiențe. Până la urmă, o bună parte din veniturile ciprioților sunt din turism.

De ce sa mergi, așadar, în Cipru în această vară?

Simplu! Pentru că vremea este perfectă, pentru că prețurile nu sunt nici pe departe atât de mari precum te-ai aștepta să fie și pentru că ai o mulțime de lucruri de făcut. În ceea ce privește cazarea, aici găsești câteva oferte excelente!