cuba-foto-merc67

*Sursa foto: merc67 / Shutterstock.com

Cuba este, fara doar si poate, una dintre cele mai fermecatoare destinatii de vacanta pentru toti cei care traiesc intr-un mediu capitalist, plin de malluri, supermarketuri, magazine online si variante moderne de distractie. Cuba este diferita si poate sa impresioneze orice vizitator.

Cu siguranta ai auzit de trabucurile cubaneze, de cocktailurile delicioase, de Che Guevara sau de Fidel Castro si cel mai probabil stii ca tara din Caraibe este si cea mai mare insula din aceasta zona, cu o istorie extrem de bogata care poate sa fie descoperita in Havana sau Trinidad.

Ceea ce putini stiu insa, este ca in Cuba vei gasi o multime de contraste. Pe de o parte poti descoperi o tara comunista, care aduce aminte de vremurile in care Romania era sub comanda ferma a lui Ceausescu iar pe de alta parte, poti descoperi o tara libera in gandire, cu oameni inteligenti si culti, cu muzica buna si cu un turism bine dezvoltat.

Cetatenii din Cuba nu au o viata usoara, insa totul pare sa fie pe un drum ascendent gratie unui turism din ce in ce mai dezvoltat si a unei atractii magnetice a turistilor pentru acest loc rupt de lume. Daca vrei sa te bucuri de farmecul cubanez, este bine sa ajungi aici cat inca exista plaje virgine, aer comunist, istorie, vestigii si toate elementele care contureaza tara.

Ce sa vizitezi odata ajuns in Cuba?

Lista poate sa fie extrem de lunga si iti poate lua foarte mult pana sa vizitezi tot. Cuba este un paradis tropical, ce ofera nu mai putin de 7 rezervatii de biosfera, cu palmieri, mare, nisip si peisaje ce iti taie rasuflarea. Vom incerca sa reducem obiectivele la cateva, pe care le poti vizita intr-o saptamana sau doua de experiente cubaneze.

Vechea Havana si obiectivele orasuluihavana-foto-kamira

*Sursa foto: Kamira / Shutterstock.com

Capitala Cubei poate sa fie o destinatie in sine, care te va impresiona. Partea istorica a orasului este, insa, cea mai bine conturata. Construita in secolul XVII, aceasta ofera atractii turistice precum Catedrala de San Cristobal si un aer cubanez pe care il vei intelege perfect.

Havana inseamna, insa, mult mai multe decat o zona veche. Barurile de aici sunt, in sine, obiective turistice. Spre exemplu, poti merge in La Bodeguita del Medio, un restaurant care a devenit cunoscut pentru placerea lui Ernest Hemingway de a servi masa aici.

Nu poti spune ca ai vizitat Havana fara sa ajungi in muzeul Revolutiei. Aici vei intelege povestea razboiului de independenta din secolul XIX, precum si istoria revolutiei lui Fidel Castro.

De asemenea, puncte de trecut pe harta turistica din Havana sunt Capitolio sau faleza Malecon, unde vei descoperi localnici care danseaza, fumeaza trabucuri sau pescuiesc.

Trinidadtrinidad-foto-anna-jedynak

*Sursa foto: Anna Jedynak / Shutterstock.com

Un alt oras incantator din Cuba este Trinidat. Bine conturat, din punct de vedere istoric, cu stradute pietruite, culori pastelate si cladiri coloniale care isi pastreaza farmecul de demult, Trinidad te poarta intr-o calatorie in timp. Orasul a ramas impietrit in perioada anilor 1800, atunci cand dezvoltarea sa a incetat din cauza crizei zaharului. Ajuns in Trinidad, poti descoperi Plaja Cayo Blanco, ce asigura un peisaj impresionant si este una dintre cele mai populare destinatii din lume pentru iubitorii de Scuba Diving.

Castillo del Morro

La 16 km de orasul Santiago exista un golf deosebit, strajuit de acest castel. De-a lungul timpului, Castillo del Morro a fost inchisoare, fortareata si mai nou, muzeu. Muzeul este incantator, mai ales pentru cei mici, in conditiile in care prezinta o multime de elemente ale piratilor. O vizita la acest castel te poate imbogati cu cateva peisaje de neuitat si cu experiente unice, cum ar fi soldati tragand cu tunul, evident, pentru placerea turistilor.

Varaderovaradero-foto-tatiana-vasilchenko

*Sursa foto: Tatiana Vasilchenko / Shutterstock.com

Iubitorii de plaja, mare si soare, trebuie sa ajunga in Varadero. Este cea mai mare statiune din Cuba si ceea ce o face extrem de interesanta este faptul ca este destinata exclusiv turistilor. Din pacate pentru localnici, acestia nu au voie sa intre. Chiar daca nu vei descoperi aceleasi servicii ca in Grecia sau Turcia, Varadero te impresioneaza prin curatenie si prin mancare delicioasa. Din Varadero poti sa iti continui experienta incercand o excursie cu Catamaranul, sau diverse alte calatorii, cum ar fi cele in Cienfuegos sau Vinales.

Ce trebuie sa mai stii despre Cuba?

Pe langa obiectivele turistice pe care le ai de vizitat, este bine sa cunosti o serie de alte lucruri despre aceasta tara. Nu de alta, dar localnicii sunt extrem de bine informati despre restul lumii, inclusiv despre Romania si ar fi pacat sa nu le intorci favoarea.

Cubanezii sunt oameni inteligenti si politicosi, care studiaza foarte mult. Nu mai putin de 64% dintre localnici fac o universitate, ceea ce este uimitor pentru o astfel de tara. Cu siguranta, vei descoperi fericire in ochii lor, in ciuda saraciei.

Daca vrei sa folosesti internetul, este bine de stiut ca este destul de greu. Poti gasi coneiune doar la cateva hoteluri, insa este scumpa si proasta.

Un lucru care iti va placea foarte mult este mancarea. Desi nu este prea sofisticata, este delicioasa si include alimente pe care si noi, romanii, le iubim. De la pui pana la porc si evident fructe de mare si de la orez, fasole neagra si banane prajite, specialitatile cubaneze sunt foarte gustoase. Daca vrei deserturi, te poti delecta cu crema de zahar ars, cu inghetata sau cu orez cu lapte.

Sfaturi utile!

Cat esti in Cuba este bine sa ai grija la tantari. Sunt destul de multi si deranjanti, asadar, o solutie impotriva lor este o idee foarte buna.

Este bine sa nu iti cheltuiesti toti banii, deoarece atunci cand iesi din tara trebuie sa platesti echivalentul a 25 de dolari.

Nu pleca din Cuba fara sa cumperi trabucuri si rom. Chiar daca nu esti un consumator, acestea pot fi un cadou excelent pentru cei din tara sau pot fi o amintire excelenta a aventurii cubaneze.