Craciunul in AustriaCea mai dorita destinatie europeana cu preturi accesibile de Craciun este, in mod sigur, Viena, capitala Austriei. Orasul austriac are o alura aparte, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, oferind turistilor posibilitatea de a vizita palate magnifice si mai mult de o suta de muzee, dar si o multime de surprize de vacanta ce le vor face Craciunul de neuitat.

Austriecii sunt cunoscuti pentru faptul ca sunt foarte civilizati. Un lucru admirabil la ei este acela ca sunt mari iubitori de animale. Cei mai multi dintre locuitorii din Viena detin cel putin un caine, care este inclus in toate activitatile de zi cu zi. Animalele isi insotesc stapanii peste tot: in magazine, supermarketuri si chiar in pub-uri. Asadar, daca iti doresti sa petreci Craciunul in Austria cu intreaga ta familie, nu ezita sa iti aduci si animalul de companie, daca ai unul.

De la palate imperiale la cafenele celebre, Viena are destule atractii pentru a-si mentine turistii animati pe tot parcursul anului. Dar in perioada Craciunului, Viena este cu adevarat in elementul sau.

Iata care sunt principalele motive sa vizitezi Viena in timpul sarbatorilor de iarna:

Distractia include muzica, mancare si arta.

In timpul sezonului de iarna, Viena, dar si celelalte orase mari din Austria, gazduieste numeroase concerte, spectacole de opera si de dans. Diferite expozitii pot fi, de asemenea, gasite in galeriile de arta din oras si in palatele de renume. De la sfarsitul lunii noiembrie pana in ultimele zile din an, pietele de Craciun pot fi gasite peste tot prin capitala Austriei. Cea mai renumita piata de Craciun din Viena este Christkindlmarkt. Aceasta are o lunga traditie ce dateaza din secolul al XIII-lea, de cand locuitorii orasului au avut privilegiul de a deschide “piata de decembrie” (Dezembermarkt).

La Christkindlmarkt poti gasi peste 80 de standuri cu marfa de cea mai buna calitate, de unde poti cumpara bomboane de bumbac, castane coapte, “wurst” (carnatii traditionali), borcane cu muraturi sau turta dulce in cele mai ciudate forme. Ghirlandele de Craciun sunt si ele prezente aici, alaturi de faimoasele jucarii din lemn ce atrag in jur de 3 milioane de vizitatori in fiecare an. Mirosul de vin fiert cu condimente (“Gluhwein”) te va ispiti imediat, in timp ce luminile multicolore agatate in partea de sus a pietei Rathausplatz transforma tot decorul intr-un taram magic de Craciun ca in povesti. Daca doresti o amintire de neuitat, trebuie neaparat sa faci o fotografie langa “copacul inimii”, “pomul cu sigilii” sau langa “copacul cu marionete”.

Auzi bataile inimii ale Craciunului de la Palatul Schoenbrunn.

Principalul domeniu in care au loc evenimentele de Craciun in Austria este Palatul Schoenbrunn. Piata de Craciun de aici se deschide in data de 21 noiembrie si dureaza pana in data de 26 decembrie, avand un program care incepe la ora 10:00 si se termina la ora 21:00, cu exceptia ultimelor 3 zile, atunci cand programul este redus pana la ora 16:00, respectiv 18:00. Peste 60 de expozanti participa la acest targ in fiecare an, inclusiv societati traditionale si straine. Daca doresti sa cumperi decoratiuni de Craciun, aceasta piata iti ofera de toate: suveniruri din lemn, piatra, sticla, etc. Aici poti gasi, de asemenea, jucarii, ceramica si produse de artizanat. Divertismentul este asigurat de diferitele tipuri de evenimente care au loc aici, de la concerte pentru copii si adulti la parade traditionale.

Piata de Craciun din zona istorica este feerica.

O alta piata de Craciun care merita sa fie vizitata in Viena este Spittelberg: un labirint de strazi pietruite inguste, situat intre Burggasse si Siebensterngasse. Targul de Craciun Spittelberg este mai mic si mai putin aglomerat cu turisti decat Rathausplatz, dar pastreaza o atmosfera a sarbatorilor de iarna la fel de feerica. Aici vei gasi obiecte traditionale si diverse lucruri frumoase handmade originale, pe care le poti cumpara ca suveniruri. De asemenea, in Spittelberg te poti bucura de un vin fiert delicios sau de o bere austriaca de cea mai buna calitate.

Acest targ este cunoscut ca unul dintre cele mai autentice targuri de Craciun austriece. Poti sa il vizitezi intre 14 noiembrie si 21 decembrie, intre orele 14:00 si 21:00, de luni pana vineri. La sfarsit de saptamana, piata de Craciun Spittelberg este deschisa de la ora 10:00 la ora 21:00.

Plimbarile cu caleasca prin Viena sunt realmente magice.

Nu exista un mod mai romantic si mai placut de a descoperi uimitoarea capitala a Austriei. Poti alege intre un circuit scurt (o plimbare de 20 de minute in caleasca prin centrul vechi al orasului, care costa 40 de euro) si un circuit extins (plimbare cu caleasca ce trece prin centrul vechi si, de asemenea, pe strada Ringstrabe, care costa 60 de euro).

Preparatele culinare traditionale de la targurile de Craciun sunt delicioase!

Pietele de Craciun ofera vin fiert (Gluhwein) pentru a te incalzi. Snitelul vienez este, de asemenea, un preparat culinar traditional care este foarte apreciat datorita gustului sau aparte si, totodata, dimensiunii foarte mari. Castanele coapte, carnatii la gratar si alunele caramelizate sunt alte bunatati  foarte dragi pe care le poti gasi in targurile de Craciun din Austria.

Toate pietele de Craciun din Viena sunt minunate!

In capitala Austriei, in perioada sarbatorilor de iarna, vei gasi nenumarate piete si targuri de Craciun. Piata Maria Tereza (Maria-Theresien-Platz) si Rathausplatz sunt printre cele mai populare. Piata Rathaus gazduieste cea mai renumita piata de Craciun din oras, fiind decorata cu oameni de zapada si case de basm. In timpul Craciunului, aceasta piata este dotata cu ateliere pentru copii, unde cei mici pot afla cum sa creeze cadouri manuale pentru cei dragi. Caruselul si plimbarile cu poneiul sunt alte doua atractii faimoase ale acestui loc. Piata feerica “Maria Tereza” este una dintre cele mai noi care s-au deschis in ultimii ani, dar acest lucru nu inseamna ca nu este dotata cu jucarii lucrate manual, lumanari festive, produse de frumusete si alte suveniruri incantatoare.

O noapte la Opera din Viena este obligatorie in perioada Craciunului!

Cum este de asteptat pentru un oras care a fost candva casa lui Mozart si a lui Strauss, Viena inca atrage cele mai bune talente din lumea muzicala. De asemenea, orasul are multe locuri in care te poti bucura de colinde si cantece de Craciun, de la teatre mari la sali mici de muzica. Opera (“Staatsoper”) este cea mai mare dintre toate si ar trebui sa fie vizitata de toti fanii genului clasic. In apropiere de Opera vei gasi, de asemenea, Corul de Baieti din Viena, care este deschis pentru public pe 24 si 25 decembrie. Spectacolul are loc la capela “Hofburgkapelle”, dar ai nevoie de rezervare pentru a putea intra in incinta ei. De asemenea, codul vestimentar este obligatoriu la acest spectacol.

Cumparaturile de Craciun in Viena nu trebuie ratate!

Nu uita sa cumperi cadouri speciale de Craciun de pe strada Kärntner Strasse, un bulevard elegant, fara trafic auto, dar cu diferite cafenele in aer liber si magazine. Retine ca preturile aici sunt peste medie (de fapt, sunt foarte mari), ca urmare a faptului ca aceasta strada este situata chiar in centrul vietii sociale din Viena. Muzicienii de strada de aici sunt, insa, de prima clasa, ei cantand compozitii de Mozart si Haydn. Cafenelele te vor trata cu prajituri delicioase si bauturi calde pentru gusturi fine, iar magazinele iti ofera lucruri frumoase si de inalta calitate.

Austria este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase destinatii pentru sarbatorile de iarna. Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.