Cuvântul „moschee” provine de la cuvântul arab „masjid”, care înseamnă loc de cult pentru adepții islamului. Există mii de moschei în întreaga lume, aproape fiecare țară de pe glob adăpostind astfel de construcții religioase (în România există în jur de 80 de moschei). Multe dintre aceste structuri au devenit foarte renumite pentru semnificația lor arhitecturală, istorică și estetică, iar cele care permit accesul persoanelor de alte religii au parte chiar și de sute de mii de vizitatori anual.
Cu un accent deosebit pe vastitate, lista de mai jos vă prezintă cele mai impresionante case de rugăciune ale musulmanilor:
Al-Masjid al-Harām. Situată în Mecca, Arabia Saudită, Al-Masjid al-Harām este cea mai mare și cea mai sfântă moschee din toată lumea. Faptul că găzduiește Kabba în curtea sa, cel mai sacru loc islamic de pe Pământ, este un motiv suficient pentru a o plasa în fruntea listei noastre. Mai mult, această moschee este vizitată în fiecare an de un milion de pelerini pentru a efectua Hajjul, cel mai mare pelerinaj anual din lume. În credința islamică (Coran) se spune că acest loc sacru, Kabba, a fost construit de Avraam și de fiul său Ismail. În timpul rugăciunii, musulmanii se aliniază pur și simplu în jurul Kabbei, în timp ce în orice altă moschee, oamenii se aliniază în rânduri îngrijite, toate orientate spre direcția Kabbei.
Această moschee imensă are 9 minarete și a fost recondiționată și extinsă de mai multe ori de-a lungul anilor. Vizual, Al-Masjid al-Harām probabil că nu este cea mai impresionantă moschee, însă pentru faptul că este cea mai mare, cea mai importantă și cea mai sfântă din lume, nu putem să nu o menționăm în acest articol.
Sheikh Zayed. Magnifica moschee Sheikh Zayed este situată în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Decorată cu marmură greacă și italiană și având o structură ce include 82 de cupole și 1000 de coloane, această moschee ce are capacitatea de a găzdui 40 000 de oameni în același timp își lasă vizitatorii fără grai. Mai mult, aici se găsesc candelabre imense făcute în totalitate din cristale Swarovski, precum și cel mai mare covor din lume, ce măsoară circa 5627 metri pătrați. Designerii au folosit mozaic pentru a acoperi întreaga curte, aceasta fiind și ea remarcată ca fiind una dintre cele mai mari curți din toate moscheile din lume. De remarcat, de asemenea, piscina reflectorizantă ce înconjoară moscheea, amplificându-i frumusețea.
Sheikh Zayed este doar a opta cea mai mare moschee din lume, însă este probabil cea mai frumoasă dintre toate și poate fi vizitata de turisti de orice religie.
Găsește aici oferte de cazare în Emiratele Arabe Unite!
Moscheea Albastră. Cine a vizitat Istanbulul, cu siguranță a trecut și pe la uimitoarea Moschee Albastră. Denumită oficial Moscheea Sultan Ahmed, aceasta are un interior impodobit cu 20 000 de plăci albastre pictate manual. Plăcile de la nivelul galeriei sunt aranjate pentru a crea designuri de flori, fructe și chiparos. Seara, ambianța se schimbă pe măsură ce farurile colorate luminează cele cinci cupole principale, șase minarete și opt cupole secundare. Iar totul devine parcă și mai spectaculos!
Cea mai bună modalitate de a vedea arhitectura în toată splendoarea ei este de a intra în moschee prin partea de vest. Aceasta își are porțile deschise turiștilor de orice religie, dar la fel ca la orice altă moschee, accesul este permis doar dacă vizitatorii au capul și picioarele acoperite.
Moscheea lui Hassan al II-lea. Numărul 4 din această listă ne duce în orașul port Cassablanca din Maroc. Regele Hassan al II-lea al Marocului a dorit să înnoiască un monument iubit al poporului său și astfel, cu costul uriaș de 800 de milioane de dolari, acest splendid exemplar al stilului arhitectural maur a fost finalizat în 1993. Moscheea are multe caracteristici aparte; are podele încălzite, uși electrice, un acoperiș retractabil și un laser deasupra minaretului său, direcționat spre sfânta Mecca. Cu o înălțime de 210 metri, minaretul este cel mai înalt din lume, ceea ce face ca Moscheea lui Hassan al II-lea să fie cea mai înaltă structură religioasă construită vreodată. Însă cel mai remarcabil atribut al moscheii trebuie să fie amplasarea sa. Este construită pe un promontoriu cu vedere la Oceanul Atlantic, iar o parte a moscheii are podelele din sticlă, astfel că musulmanii, atunci când se închină, se pot uita direct la apele oceanului de dedesubt. Din păcate, această caracteristică este rezervată utilizării regale. Cu toate acestea, moscheea lui Hassan al II-lea rămâne o sursă uriașă de mândrie pentru marocani.
Moscheea Putra. Situată în Putrajaya, Malaezia, moscheea Putra iese în evidență prin construcția sa din granit în nuanțe roz, trandafirii, ce combină elementele de design din Orientul Mijlociu cu tradiționalul malaezian. Cupola moscheii, sprijinită pe 12 stâlpi uriași, are caracteristici rafinate, având ilustrații uimitoare pe vitraliile de la bază. Moscheea a fost construită între 1997 și 1999 și are trei zone funcționale principale: sala de rugaciune, curtea și zona rezervată studiului. „Necredincioșii” pot intra și ei în moschee, însă doar purtând o robă sau un halat cu glugă.