Sursa foto: muratart/Shutterstock.com

Turcia nu este o țară la care majoritatea oamenilor se gândesc atunci când aud de ruine romane și grecești, însă ar trebui să fie. Turcia găzduiește mai multe ruine antice decât Grecia sau Italia! De fapt, grecii și romanii antici au avut capitale în Turcia, această țară adăpostind, de asemenea, unele dintre cele mai semnificative vestigii arheologice biblice din întreaga lume.

Cei care sunt familiarizați cu geografia Bibliei vor recunoaște numele Efes și numele Sardis. Se găsesc acestea în Israel – Țara Sfântă? Nu! Se găsesc în Turcia. Mai mult, Bazilica Sf. Ioan, mormântul Maicii Domnului și multe alte situri creștine pot fi găsite în Turcia și fac ca această țară musulmană să fie unul dintre cele mai semnificative locuri de vizitat pentru cei interesați de călătoriile și turismul biblic.

Nu numai oamenii din Biblie denumeau tărâmurile Turciei „acasă”. Homer, celebrul autor al Odiseei, nu a locuit în Grecia, ci în Izmir, Turcia. De fapt, multe dintre legendele și poveștile celebre ale Greciei Antice își au rădăcinile în locurile și geografia Turciei. 

A existat o perioadă în care și romanii considerau pământurile Turciei ca fiind casa lor. Constantinopolul, care se numește acum Istanbul, a fost construit de împăratul roman Constantin. Acesta avea să fie capitala Imperiului Roman și a Imperiului Roman de Răsărit. Romanii au construit orașe magnifice și au lăsat nenumărate ruine cu o imensă semnificație istorică în Turcia de azi. 

Turcia găzduiește așadar nenumărate locuri și vestigii istorice de o valoare istorică incomensurabilă. Fiind însă extrem de multe, este dificil să le vizitezi pe toate într-o singură călătorie. Iată care ar fi, din punctul nostru de vedere, cele mai importante:

Efes. Efes a fost capitala romană a Asiei Mici și unul dintre cele mai populate orașe din Epoca Antică, găzduind între secolele I și II d. Hr. peste un sfert de milion de oameni – de la comercianți de sclavi la sfinți. 150 de ani de săpături arheologice desfășurate aici au dezvăluit cel mai complex oraș antic greco-roman de pe Pământ. Nu este de mirare că acesta a fost adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Unele dintre cele mai de seamă descoperiri de aici au fost Templul lui Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și Biblioteca lui Celsus. 

Magnificile ruine din Milet, Priene și Didima. Cele trei site-uri antice, Milet, Priene și Didima, sunt adesea incluse în broșurile de turism ca o călătorie de o zi, fiind extrem de aproape unele de altele. Priene este o cetate grecească ridicată pe o terasă muntoasă și fost port în antichitate, în care vei putea vizita un amfiteatru uimitor, templul Atenei și Agora. Mai departe, în Milet, faimosul oraș în care a trăit marele filosof grec Thales, vei găsi ruinele amfiteatrului și termele Faustinei. Cel de-al treilea oraș antic, Didima, merită vizitat pentru a vedea templul Zeului Soarelui Apolo, un edificiu grandios ce nu a fost terminat niciodată.

Myra. Conform geografului grec Strabo, în secolele I și II i. Hr., Myra a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Lyciei. Astăzi, în Myra au rămas o colecție de ruine, în cea mai mare parte romane, inclusiv acropola, un amfiteatru și băile romane. Printre cele mai remarcabile structuri se numără două morminte care au fost sculptate în stâncă (cel mai cunoscut este Mormântul Leului). Totodată, în Myra se poate vizita Biserica Sf. Nicolae, care a fost considerat episcopul orașului în secolul al IV-lea d. Hr.

Side. Side este un oraș port vechi, situat pe coasta Mediteranei, în sudul Turciei. În prezent este o stațiune foarte populară pentru plajele sale lungi și ruinele antice. Principalele atracții istorice includ Cascada Duden, băile termale Pamukkale, ruinele romane Aspendos și templul lui Apollo. În Side, turiștii au, de asemenea, oportunitatea de a practica scuba diving, parasailing, rafting și jeep safari. Cu siguranță, este o destinație ce merită vizitată dacă ești în căutarea unei aventuri, pe lângă obiective turistice istorice, artă și arhitectură!

Aphrodisias. În perioada elenistică și romană, micul oraș Aphrodisias din sud-vestul Turciei, numit pentru zeița Afrodita, a fost o sursă majoră de marmură. Piatra era extrasă din dealurile din apropiere și expediată în toată lumea antică pentru a fi utilizată în sculpturi și în fațadele construcțiilor. În consecință, mai mulți maeștri sculptori și-au făcut casele în acest orășel și o mare parte din munca lor a fost dezgropată și apoi expusă în muzeul de aici.

Moscheea Albastră. Denumită, în limba turcă, Sultanahmet Camii, Moscheea Albastră a fost creația ambițioasă a sultanului Ahmed I, pe când acesta avea doar 19 ani. Moscheea a fost începută în anul 1609, iar astăzi este considerată unul dintre cele mai iconice site-uri din Istanbul. Ahmed a vrut să construiască o moschee care să rivalizeze cu Hagia Sophia. Când a fost finalizată, în 1616, Mosheea Albastră, cu ale sale cupole gigantice, minarete impozante și dale albastre ce impodobeau zidurile, avea să fie într-adevar mai impresionantă decât Hagia Sophia și a rămas și în zilele noastre o construcție la fel de uimitoare. Ahmed I a murit însă la doar un an de la deschiderea grandioasei moschei.

Turcia este o țară impresionantă, iar acestea sunt doar câteva dintre multele locuri istorice pe care le poți vizita pe acest tărâm. Cu siguranță, merită toate vizitate, mai ales că acum ofertele de vacanță în Turcia sunt mai accesibile ca oricând! Iată câteva oferte în acest link!