Sursa foto: MarinaD_37/Shutterstock.com

Puțini factori au jucat un rol atât de important precum creștinismul în ceea ce privește arhitectura europeană. Timp de sute și sute de ani, regii, pontifii și nobilii s-au folosit de nenumărate resurse pentru ridicarea catedralelor și bisericilor ce dăinuie și în ziua de azi, despre care putem spune că sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai impresionante structuri create de om care au existat vreodată.

În aproape fiecare metropolă europeană găsim câte o catedrală uimitoare ce merită inclusă într-un itinerariu de călătorie. Dar dacă ar fi să le alegem pe cele mai impresionante, probabil că acelea ar fi următoarele:

  1. Sagrada Familia, Barcelona (Spania).

Construcția catedralei Sfintei Familii din capitala Cataloniei a început în anul 1882 și este în desfășurare chiar și în ziua de azi. Proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, faimoasa structură a atras o sumedenie de controverse și aclamări de-a lungul anilor. Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, catedrala are 18 turnuri reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Maria și pe Iisus Hristos. Când Gaudi a fost întrebat despre durata lungă a construcției, acesta a răspuns: „Clientul meu nu se grăbește”. Cu toate acestea, se estimează că finalizarea construcției va avea loc în 2026, când se va aniversa centenarul morții arhitectului.

Click aici pentru a găsi bilete de avion București – Barcelona la ofertă!

  1. Notre Dame, Paris (Franța).

Situată pe insula Île de la Cité de pe fluviul Sena, Catedrala Notre Dame din Paris este o capodoperă a arhitecturii gotice. Construcția acesteia a început în primii ani ai secolului al XII-lea, făcând-o una dintre cele mai vechi catedrale de pe Bătrânul Continent. Aceasta catedrală a asistat la nenumărate evenimente extrem de importante din istorie, precum încoronarea lui Napoleon Bonaparte și beatificarea Ioanei d’Arc.

Până la devastatorul incendiu din 15 aprilie 2019, catedrala Notre Dame era vizitată de circa 13 milioane de turiști anual, adică de aproape 30 000 de oameni zilnic. Din păcate, incendiul a provocat daune extrem de mari structurii, motiv pentru care va fi nevoie de foarte mulți ani pentru ca Notre Dame să fie readusă la ceea ce era înainte.

Click aici pentru a găsi bilete de avion București – Paris la ofertă!

  1. Basilica di Santa Maria del Fiore, Florența (Italia).

Construcția Catedralei Sfânta Maria a Florilor a avut loc între anii 1296 – 1436. Numele său se referă la floarea de liliac, care este simbolul Florenței. Situat în Piazza del Duomo, complexul catedralic include Baptisteriul Sf. Ioan Botezătorul, despre care se spune că ar fi cea mai veche clădire din oraș, și Turnul lui Giotto. Datorită arhitecturii, importanței istorice și mărimii sale (a doua cea mai mare biserică din Italia), catedrala a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cupola sa a fost cea mai mare din lume până la dezvoltarea contemporană a materialelor structurale noi ce au permis ridicarea de cupole mai mari. Până în prezent, însă, este cea mai mare cupolă din caramidă construită vreodată.

  1. Domul din Milano (Italia).

Italia este plină de biserici și catedrale impresionante, iar una dintre acestea este colosalul Dom din Milano. Poți petrece ore întregi admirând fațada grandioasă din marmură și sculpturile complexe din exteriorul clădirii, chiar înainte de a pune piciorul în interior, unde vei găsi vitralii magnifice.

Cu toate detaliile sale ornamentale, nu este de mirare că această biserică a fost finalizată abia în secolul al XIX-lea, după ce construcția acesteia a început în 1396.

  1. Catedrala Sf. Vasile, Moscova (Rusia).

Catedrala lui Vasile Fericitul, denumită și Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi, este situată în Piața Roșie din capitala Rusiei și a fost construită între anii 1555 și 1561, din ordinul lui Ivan cel Groaznic, în semn de recunoștință pentru victoria armatei ruse împotriva tătarilor din Kazan. Designul său este asemănător cu cel al unor flăcări îndreptate spre cer și este complet unic în arhitectura rusă. Începând cu anul 1928, catedrala este afiliată Muzeului Istoric de Stat din Moscova, iar din 1990 este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.