Sursa foto: stockcreations/Shutterstock.com

Cand calatoresti in alte tari, intalnesti o serie de trasaturi culturale diverse. Unele lucruri ce tie iti pot parea ciudate sau bizare, pot fi perfect normale in alte parti ale lumii. Iar cand vine vorba de mancare, lumea intreaga este plina de preparate ce romanilor li se par cel putin neobisnuite.

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai ciudate feluri de mancare pe care le poti gusta:

Haggis. In timp ce multi il considera delicios, preparatul traditional al scotienilor, haggis, nu este la fel de atragator pentru altii. Isi are originea in Scotia, dar este destul de popular in intreaga Marea Britanie. Preparatul este compus din ficat, plamani si inima de oaie, organe care sunt tocate si amestecate cu ceapa, sare si fulgi de ovaz, iar in final fierte in intestinele oii timp de cateva ore. Putem spune ca seamana oarecum cu caltabosul, unul dintre preparatele noastre traditionale pe care le punem pe masa de Craciun.

Gandaci prajiti. Daca vizitezi Asia de Sud-Est, este imposibil sa nu observi in tarabele cu mancare stradala fel si fel de gandaci de vanzare. Acestia pot fi preparati in mai multe forme, cel mai des fiind prajiti, conservati sau fermentati. Taiwan este cunoscut pentru vanzarea gandacilor gigantici de apa in forme conservate, in timp ce chinezilor si vietnamezilor le place sa vanda gandaci, lacuste, viermi de matase si greieri prajiti. Exista unele tarabe unde, daca nu vrei sau nu ai curaj sa gusti, poti pur si simplu sa te fotografiezi cu o farfurie cu astfel de lighioane prajite, in schimbul unei mici sume de bani, desigur.

Fugu, Pestele Puffer. In Japonia, pestele puffer sau fugu este o delicatesa servita in multe restaurante. Insa de ce ar vrea cineva sa manance parti ale unui peste otravitor? Ei bine, gustul acestui peste este foarte bun, iar atunci cand este mancat, lasa o senzatie usoara de furnicaturi pe buze si pe limba. Daca indraznesti sa incerci fugu, asigura-te ca mananci intr-un local in care gateste un bucatar instruit si licentiat, care stie sa prepare pestece corect.

Porcusor de Guinea prajit. Porcii de Guinea sunt, de obicei, considerati a fi animale de companie, nu o delicatesa prajita. In Bolivia si Peru, aceste mici creaturi sunt crescute pentru a fi mancate, asa cum fac romanii cu pasarile de curte. Te poti imagina mancand un porcusor de Guinea dragut la cina? Unii, cu siguranta, nu pot! Peruvienilor le place sa ii friga intregi, pe un bat de frigarui.

Creier prajit. Creierul de animal este o delicatesa in multe culturi ale lumii, inclusiv in Romania. La noi in tara se prepara creierul de porc pane, in timp ce in Mexic si in El Salvador se gateste creierul de vaca, de oaie sau de capra in burritos si in tacos. Acest tip de preparat nu numai ca este extrem de nutritiv, dar este si foarte gustos daca este gatit corect.

Casu Marzu. Cunoscuta, de asemenea, sub numele de “branza putrezita”, mancarea cazu marzu este o delicatesa in Italia, in special in Sardinia. Aceasta este infestata cu larve de viermi si trebuie sa fie mancata cand larvele sunt inca in viata. Daca larvele mor, atunci branza este considerata toxica.

Muktuk (piele si untura de balena). In unele parti ale Canadei si Alaskai, muktuk-ul este un preparat destul de popular, constand in piele si untura de balena fierte sau prajite si este servit alaturi de orez fiert si sos de soia. Preparatul este, insa, destul de greu de tolerat de cei care nu sunt obisnuiti cu el. Josh Gates de la SyFy Channel’s Destination Truth a gustat aceasta mancare in timpul unuia dintre show-urile sale in staul Manokotak din Alaska si a afirmat ca nu a mancat niciodata un preparat cu un gust atat de rau.


Daca ti-am facut pofta de cateva feluri mai iesite din comun, te invitam in agentiile noastre sa planificam o vacanta: http://agentii.dertour.ro