Sursa foto: snomedia/Shutterstock.com

Fenomenul natural aurora boreală (sau Luminile Nordice) este una dintre cele mai fascinante minuni ale naturii. Timp de mii de ani, fuioarele stranii de nori de lumină pictate în nuanțe neon de verde și roz ale aurorei au captat curiozitatea oamenilor din toate colțurile lumii. 

Luminile spectaculoase ale aurorei apar atunci când particulele încărcate electric de la soare circulă spre Pământ, ciocnindu-se de gaze în atmosfera Pământului.

Unul dintre motivele pentru care aurora boreală poate fi observată doar în nordul îndepărtat (iar aurora australis doar în extremitatea sudică) se explică prin acțiunea câmpului magnetic al Pământului de împingere a acelor particule spre poli. Prin urmare, pentru a urmări cu proprii ochi acest spectacol grandios al naturii necesită o călătorie într-un astfel de loc, călătorie ce însă te va răsplăti cu o experiență unică. 

Cea mai bună perioadă de a pleca într-o destinație în care aurora boreală își face apariția este cuprinsă între echinocțiul de toamnă și echinocțiul de primăvară, întrucât, atunci această parte a emisferei nordice se află în întuneric între orele 18:00 și 1:00, ceea ce înseamnă că acesta va fi momentul optim pentru a surprinde spectaculosul fenomen.

Dacă ești în căutarea unui loc unde să poți vedea aurora boreală în Europa, avem câteva destinații în care sunt șanse destul de mari de a surprinde luminile pictând cerul nopții:

Abisko, Suedia. În Suedia, cele mai mari șanse de a asista la spectacolul luminilor de nord le poți avea dacă te îndrepți spre Laponia suedeză între lunile septembrie și martie. Și în acest caz, cu cât călătorești mai mult spre nord, cu atât este mai mare probabilitatea de a vedea luminile.

Un loc deosebit de popular pentru călătorii ce vin în Suedia pentru a vedea luminile nordului este Parcul Național Abisko, parc ce găzduiește stația Sky Aurora. Stația este situată, mai exact, pe Muntele Nuolja, la aproximativ 900 de metri deasupra nivelului mării, într-o zonă nepoluată, astfel că nimic nu poate distrage atenția de la spectacolul ceresc.

Oferte de vacanță în Suedia ai aici!

Akureyri, Islanda. Islanda a devenit rapid o altă destinație populară pentru o vacanță în Europa în care obiectivul principal îl reprezintă luminile nordice. Nu numai că peisajul din această țară este extrem de frumos, dar din septembrie până la jumătatea lunii aprilie ai și posibilitatea de a vedea aurora boreală. Singurul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că noiembrie și februarie sunt cele mai întunecate luni ale anului, ele fiind și cele mai înnorate, așa că în această perioadă totul se reduce la noroc.

În partea de nord a Islandei se găsesc unele dintre cele mai impresionante peisaje ale planetei noastre, inclusiv cascade furtunoase, vulcani activi, fiorduri și izvoare geotermale, astfel că posibilitatea de a face câteva fotografii grozave este extrem de mare. Akureyri, în special, zona ce este considerată capitala neoficială a nordului Islandei, cu a sa populație mică și cu poluare redusă, este ideală pentru admirarea aurorei boreale. Doar asigură-te că te îmbraci bine, deoarece temperaturile de acolo pot fi destul de neprietenoase. 

Există șanse ca luminile nordului să se vadă și în Reykjavik, dar iarăși, cu cât te îndrepți mai mult spre nord, cu atât șansele tale sunt mai bune.

Oferte de vacanță în Islanda ai aici!

Alta, Norvegia. Există câteva locuri excelente de a vedea aurora boreală în Norvegia, dar Alta se găsește în topul fiecărei liste. Această destinație specială este locul primului Observator al Luminilor Nordului. Un alt motiv interesant de a vizita regiunea este pentru a vedea celebrele sculpturi de rocă din  Alta; acesta este singurul site al Patrimoniului Mondial Preistoric al Norvegiei și este format din aproximativ 6000 de sculpturi.

Când vine vorba de descoperirea aurorei boreale, cel mai bun moment de a face acest lucru în nordul Norvegiei este între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii aprilie. Desigur, ai putea avea noroc să vezi luminile nordice și în afara acestei perioade, dar ai mai puține ore de întuneric de partea ta.

Shetland, Scoția. Scoția este adesea trecută cu vederea când vine vorba de un loc în Europa în care se pot vedea luminile nordice, dar în acele luni reci și întunecate de iarnă, cerul din nordul acestei țări este la fel de spectaculos ca cel din țările de nord.

Iar cea mai bună destinație pentru a asista la un astfel de spectacol natural în Scoția sunt Insulele Shetland, un arhipelag format din peste 100 de insule, dintre care 15 sunt locuite. În plus, insulele sunt mai aproape de Norvegia decât de Scoția continentală, așa că vorbim despre o locație destul de nordică. Shetland este o destinație extrem de pitorească și liniștită, care nu numai că îți oferă posibilitatea de a vedea aurora boreală, dar îți dezvăluie, de asemenea, un patrimoniu cultural unic și o sumedenie de informații interesante despre vikingii care și-au lăsat amprenta asupra locului.