Sursa foto: YU_M/Shutterstock.com

Te gandesti sa faci o calatorie in Cuba? Imagineaza-ti apele cristaline de un albastru turcoaz, specifice Caraibelor, care se sfarsesc pe tarmurile intinse. Simte ritmul muzicii salsa si fumul de trabuc ce se strecoara in aer. Gandeste-te la localnicii prietenosi cu zambete sincere si la frumoasa arhitectura baroca ce straluceste in toate culorile pe strazile inguste ale Havanei.

Cuba are un romantism ce il depaseste pana si pe cel al Parisului. Cu toate acestea, Cuba trebuie luata in serios atunci cand intri in granitele ei, deoarece este extrem de diferita, din multe puncte de vedere, de celelalte tari ale lumii.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa iei seama daca vrei sa mergi in Cuba:

Vei avea nevoie de viza.

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in aceasta tara. Pentru un calator obisnuit, viza este valabila timp de 30 de zile si poate fi obtinuta de la ambasadele sau consulatele Cubei in strainatate, dar si de la agentiile de turism sau chiar de la companiile aeriene de la care se cumpara pachetul turistic, respectiv biletul de avion. In mod evident, calatorii au nevoie, de asemenea, de pasaport care sa fie valabil pe toata perioada sederii in Cuba.

Cea mai buna perioada in care sa mergi acolo.

Perioada cuprinsa intre luna noiembrie si luna martie este cea mai rece, uscata si aglomerata. Mai si iunie sunt luni ploioase, dar in aceasta perioada au loc cele mai interesante festivaluri si carnavaluri cubaneze. Din iulie pana in noiembrie are loc “sezonul uraganelor”, asadar exista sanse ca in acest timp sa ai parte de furtuni sau chiar de fenomene mai extreme, in special de la sfarsitul lunii august pana la inceputul lunii octombrie.

Printeaza-ti actele inainte de a pleca.

Tehnologia este un lucru cu care Cuba inca nu s-a familiarizat foarte mult, iar internetul se poate folosi acolo doar in anumite locuri (destul de putine la numar). Pentru a nu intampina niciun fel de problema, cel mai bine ar fi sa iti printezi toate documentele de calatorie, rezervarile, asigurarile si toate celelalte informatii legate de turismul din Cuba, de care ai nevoie inainte de plecare.

Ai nevoie de asigurare de calatorie.

Pentru a intra in Cuba, este necesar sa ai asigurare de calatorie. Autoritatile pot sau nu sa iti ceara dovada la aeroport, iar daca nu ai niciuna, ar putea sa iti refuze intrarea. Nu este cert ca vei fi intrebat daca ai aceasta asigurare, insa, pentru a fi sigur ca nu intampini astfel de probleme, este mai bine sa o ai la tine.

Cuba are doua valute.

Acest lucru va parea usor confuz la inceput, dar te vei obisnui rapid. In Cuba exista ca moneda atat Peso-ul National (CUP) cat si Peso Convertibil (CUC). Un CUC are aceeasi valoare ca un dolar american si este egal cu 26 CUP.

Banii pe care trebuie sa ii schimbi sunt CUC, aceasta moneda putand fi utilizata pentru aproape orice, in special in randul turistilor. Nu recomandam schimbarea banilor in CUP, deoarece este foarte probabil sa nu ii folosesti deloc. CUP se foloseste numai pentru transportul local, pentru a cumpara fructe si legume pe strada si pentru unele restaurante destinate mai mult localnicilor.

La ce sa te astepti si cum stii daca este Cuba o destinatie de calatorie potrivita pentru tine.  

Cuba este o tara complexa, dificil de rezumat in cateva paragrafe. Este frumoasa si interesanta, dar si frustranta si confuza. Si, chiar daca majoritatea imaginilor de pe internet arata ca este o destinatie frumoasa si autentica, multi calatori au o alta impresie. Toata lumea care viziteaza Cuba are parte de o experienta diferita, pentru unii fascinanta, iar pentru altii mai putin placuta.

Cel mai important este sa fii realist. Fiind obisnuit cu internet, probabil ca iti va fi mai greu sa gasesti anumite locatii. Totodata, mancarea si cazarea nu sunt intotdeauna bune, iar de multe ori pot fi destul de costisitoare. Cel mai bine este sa te cazezi la localnici si sa mananci la restaurantele numite paladare, localuri concepute pentru cubanezi, unde mancarea este traditionala si destul de gustoasa. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il ai in seama este sa te distrezi! Indiferent de impedimentele pe care le intampini, nu uita ca aceasta tara este unica si are o multime de motive pentru care merita sa fie vizitata!

Consulta ofertele Dertour in Cuba pe https://www.dertour.ro/vacante-exotice/, sau vino in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/