Sursa foto: Pavel Rumlena/Shutterstock.com

Republica Cehă este cunoscută în întreaga lume pentru istoria bogată, arhitectura frumoasă și pentru berea incredibilă pe care o produce. Oamenilor le place să călătorească aici pentru a vedea castelele maiestuoase, clădirile fermecătoare și minunata capitală a țării, Praga. Nu există nicio îndoială că acestea ar trebui să fie principalele aspecte pe care să le ai în vedere atunci când ajungi pe meleagurile cehești, însă pentru ca experiența să fie cu adevărat completă, trebuie să acorzi atenție și mâncării locale.

În rândurile de mai jos îți prezentăm principalele mâncăruri tradiționale pe care să le încerci când vizitezi Cehia:

Gulaș. Este posibil ca acest fel de mâncare să își aibă originile în Ungaria, dar a fost adaptat pentru a deveni un preparat de bază în bucătăria cehă. Spre deosebire de gulașul unguresc, guláš – ul cehesc este preparat cu mai puține legume și conține cantități mai mari de carne.

Carnea de vită este, de obicei, folosită, iar puiul sau carnea de porc sunt folosite ca ingrediente alternative pentru a pregăti mâncarea. Vita este fiartă, completată cu o cantitate generoasă de pătrunjel și servită alături de galuște, rezultând un preparat delicios care, cu siguranță, îi va satisface pe iubitorii de carne.

Tatarák. Este carne tocată de vită proaspătă amestecată cu gălbenuș de ou și servită cu o sumedenie de condimente. Deoarece, la unele restaurante, preparatul vine deja amestecat, ar fi mai bine să îl comanzi cu ingredientele puse separat în farfurie. În acest fel, vei avea carnea în mijlocul farfuriei și usturoiul, ceapa tocată, sarea, muștarul, piperul, ardeiul, castraveții tăiați cubulețe și ketchup-ul în jurul său. Amestecă tu ingredientele și experimentează preparatul după gustul tău. Îți recomandăm, de asemenea, niște pâine prăjită alături de acest fel de mâncare.

Chlebíčky. Un preparat versatil, chlebíčky este un sandwich deschis, ce se consumă, de regulă, la micul dejun sau la prânz, pentru că se realizează relativ repede și este extrem de sățios. Este sandwich-ul tradițional al cehilor și este nelipsit din meniurile din cadrul petrecerilor și adunărilor sociale, având în componență o varietate de alimente precum oul, șunca, salamul, murăturile și castraveții.

Dacă nu ai timp să te oprești la un restaurant pentru a lua masa de dimineață sau de prânz, intră într-unul dintre numeroasele cafenele și cumpără această delicatesă. Îți va ține stomacul plin timp de cel puțin 4 ore.

Trdelník. Celebrul și deliciosul kurtos kalacs nu se găsește doar în Ungaria și în Ardeal, ci și în Republica Cehă, aici însă sub denumirea de trdelník. Făcut din aluat de drojdie rulat, care este înfășurat în jurul unui băț și prăjit la foc deschis până ajunge să prindă o nuanță de maro auriu, crocant la exterior și moale la interior, trdelník-ul este apoi uns cu unt și cu un amestec de scorțișoară, zahăr și nuci, ajungând astfel să aibă o aromă cuceritoare și un gust incredibil.

Vei găsi trdelník la toate standurile cu mâncare stradală din Praga. Cumpără, însă, de la standurile unde se și prepară, pentru a-l mânca proaspăt și fierbinte. Este ieftin și delicios, așa că îți recomandăm cât mai multe în timpul călătoriei tale.

Berea cehească. Cehii consumă cea mai multă cantitate de bere pe cap de locuitor, din toată lumea. Pilsner, o bere ușoară, de culoare aurie, este cea mai populară bere cehească și trebuie încercată de fiecare călător ce dorește să experimenteze cât mai mult gastronomia locală. Berea își primește numele de la orașul ceh Pilsen, unde se găsește faimoasa fabrică de bere Pilsner Urquell, care își livrează marfa către țările din întreaga lume.

Oferte de vacanță în Cehia ai aici!