malta-foto-konstantin-aksenov

Malta – *Sursa foto: Konstantin Aksenov / Shutterstock.com

Inconjurate de apele albastre ale Marii Mediterane si aflate la sud de Sicilia, Insulele Malteze (Malta, Gozo si Comino) au un patrimoniu fascinant.

Insulele sunt marcate de o istorie antica uimitoare si de ruine foarte vechi. Datorita pozitiei geografice aproape de Tunisia, in Malta se simte un accent puternic al Africii de Nord.

Mai mult decat atat, limba malteza este un amestec de araba cu italiana.

Sub soarele arzator, peisajul maltez conturat de palmieri este presarat cu orase pitoresti, cu porturi linistite si cu sate vechi de pescari.

Daca iti planifici sa vizitezi Malta in viitor, iata ce sa incluzi in itinerariu:

1. Viziteaza Valletta, eleganta capitala a tarii

valletta-foto-liseykina

Valletta – Malta – *Sursa foto: liseykina / Shutterstock.com

Valletta, capitala Republicii Malta, nu este doar un oras fortificat elegant, ci si un port maritim important.

Intregul oras este o marturie a maretiei Cavalerilor de Malta, nobili europeni ce s-au asezat pe aceste taramuri in 1530. Cavalerii au creat o capitala demna de statura lor aristocratica, care sa se ridice la nivelul celorlalte capitale europene.

Turistii pot explora cu usurinta acest mic oras, care este delimitat de doua porturi, Marele Port si Portul Marsamxett.

Incepe un tur al Vallettei prin vizitarea Catedralei Sfantul Ioan. Aceasta biserica din secolul al XVI-lea a fost construita la ordinele cavalerilor, avand influente arhitecturale italiene, spaniole si frantuzesti.

In continuare, viziteaza imensul Palat al Marelui Maestru, candva resedinta Cavalerilor de Malta. Acest palat se mandreste cu picturi splendide care spun povestea victoriilor militare ale cavalerilor. In interiorul Palatului Marelui Maestru,

Marea Sala de Arme afiseaza armura care a protejat cavalerii in lupte, iar in exterior, Gradina Barracca superioara, cu arcade in stil romanic, ofera vederi superbe ale portului din Valletta.

In cazul in care timpul iti permite, fa o plimbare pana la Muzeul de Arheologie pentru a arunca o privire asupra artefactelor din site-urile antice malteze ce dateaza de mai bine de 5000 de ani.

2. Mergi pe idilica insula Gozo

Insula Gozo, Malta

Insula Gozo, Malta – *Sursa foto: Steve Allen / Shutterstock.com

Dintre toate insulele malteze, Gozo este destinatia cea mai idilica.

Cu un peisaj minunat, orase linistite si cu plaje curate, aceasta mica insula este locul ideal in care sa te bucuri de o vacanta relaxanta in timp ce inca descoperi atractiile culturale ale tarii. De fapt, pe insula exista suficiente atractii care sa ii tina ocupati pe vizitatori chiar si timp de o saptamana.

Cu toate ca insula Gozo este mai putin dezvoltata decat insula Malta, ea este totusi extrem de interesanta, laudandu-se cu un oras medieval fortificat, Victoria; cu o statiune de litoral plina de viata, Marsalforn; si cu un sit arheologic de o mare importanta istorica, Templul Ggantija, care dainuie pe aceste meleaguri din anul 3500 i. Hr.

Cea mai mare parte a insulei este acoperita de dealuri presarate cu mici ferme, dealuri ce coboara pana la satele vechi de pescari si la plajele protejate de la malurile marii.

Una dintre plajele preferate ale turistilor este Ramla Bay, o plaja cu fasii intinse de nisip si cu ape blande, care sunt sigure pentru inot. Insula Gozo este accesibila cu feribotul ce poate fi luat de la Cirkewwa, pe insula Malta.

3. Exploreaza orasul medieval Mdina de pe insula Malta

Mdina, Malta

Mdina, Malta – *Sursa foto: Anibal Trejo / Shutterstock.com

Mdina este un oras feeric de basm, cufundat in istoria medievala.

Turistii trebuie sa treaca prin poarta principala pentru a intra in oras, o poarta dramatica care iti da senzatia ca te trimite in vremurile trecute. Odata ce treci de poarta, vei descoperi un oras incantator, cu strazi pietonale auto si cu cladiri vechi si frumoase construite din gresie.

Cel mai important sit din Mdina este Catedrala Sfantul Paul, o cladire in stil baroc, cu un aspect glorios, proiectata de arhitectul maltez Lorenzo Gafa. Cu o cupola magnifica si cu coloane de marmura, biserica este si mai impresionanta in interior, al carui decor bogat fascineaza prin detalii aurite si prin picturi superbe pe tavan.

Catedrala Sfantul Paul detine, de asemenea, o icoana pretioasa a Fecioarei Maria, ce dateaza din secolul al XII-lea, si cateva opere de arta renumite, semnate de celebrul pictor maltez Mattia Preti.

Pentru a intra in atmosfera glorioasa din trecutul Mdinei, turistii trebuie sa viziteze palatele istorice grandioase ale orasului. Palazzo Santa Sofia, situat pe Strada Villegaignon, langa Piata Bastionului, este cea mai bine conservata cladire medievala din oras.

Palazzo Vilhena, care se gaseste in Piata Sfantul Publius, este un monument superb care adaposteste impresionantul Muzeu de Istorie Naturala din Malta, cu a sa colectie remarcabila de exponate geologice, inclusiv fosile, insecte si animale.

Un alt palat ce trebuie vizitat in Mdina este Palazzo Falson. Situat pe strada Villegaignon, acest palat din secolul al XIII-lea a apartinut candva unei familii nobile din Malta.

Desi in prezent este muzeu, Palazzo Falson isi pastreaza superbul stil original, afisand o colectie excelenta de arta si antichitati.

4. Cunoaste tainele preistoricului Templu Tarxien din Insula Malta

Templul Tarxien,Malt

Templul Tarxien,Malta – *Sursa foto: Alizada Studios / Shutterstock.com

Templul Tarxien este cel mai mare si cel mai bine conservat sit de cult din Malta, datand din Epoca Preistorica.

Format din patru structuri megalitice si intins pe o suprafata de 5400 de metri patrati, templul a fost excavat in 1914 si ne afiseaza realizarile artistice ale misterioasei culturi preistorice din Malta, din “Perioada Templului”, perioada cuprinsa intre anii 3600 si 2500 i. Hr.

Pietrele si sculpturile care au fost descoperite aici sunt reproduse excelent pe acest sit; originalele sunt expuse in Muzeul National de Arheologie din Valletta.

5. Inoata in Laguna Albastra de pe Insula Comino

Laguna Albastra, Insula Camino

Laguna Albastra, Insula Camino – *Sursa foto: Alex_Traksel / Shutterstock.com

Laguna Albastra ne prezinta o scena fermecatoare de ape turcoaz cristaline, ce dau impresia de bazin gigantic de inot prin claritatea si calmul apelor. Minunata pentru inot si pentru lenevit la soare, laguna are o mica plaja cu umbrele si sezlonguri de inchiriat.

Daca vrei sa te bucuri si tu de frumusetea Lagunei Albastre, incearca sa ajungi aici inainte de ora 10:30 dimineata, deoarece pe la orele pranzului aceasta se va umple de turisti pana la refuz.

Descoperă gama noastră de hoteluri din Malta!