Sursa foto: Dreamer4787/Shutterstock.com

Zagreb este capitala unei țări legate de plaje incredibil de frumoase, insule luxuriante și, mai nou, de fanii Game of Thrones. În mod ironic, Zagreb nu are nimic din toate aceste lucruri.

Și, deși majoritatea turiștilor se înghesuie pe coasta însorită a Adriaticii, în Dubrovnik și în zona fascinantelor lacuri Plitvice, Zagreb este un loc uimitor de interesant, cu atracții culturale la tot pasul, cu un vibe boem și cu prețuri excelente. 

Mai mult, Zagreb este destinația perfectă pentru un city break. Iată de ce:

Adăpostește obiective turistice unice. 

În capitala Croației există mai multe obiective de remarcat, care oferă acel suflu fotogenic amplu pe care îl căutăm în fiecare călătorie. Biserica Sf. Marcu și al său acoperiș cu țigle colorate este probabil unul dintre cele mai recunoscute locuri din Zagreb, dar nu trebuie să ratezi nici impresionantul Turn Lotrščak, de unde poți admira de sus pitoreasca imagine a orașului, creionată de acoperișurile roșii ale clădirilor. Piața pietonală Dolac din centrul orașului merită și ea vizitată, oferind o imagine colorată a vieții de zi cu zi a localnicilor.

Are o cultură a cafelei uluitoare.

Desi mulți călători visează să bea un espresso în Milano sau să savureze tradiționala cafea la nisip în ținuturile Turciei, croații sunt, de fapt, specialiștii preparării unei cafele excelente. În Zagreb, în mod special, cultura cafelei este extrem de pregnantă, manifestandu-se nu doar prin băuturi delicioase, ci și printr-o gamă largă de cafenele frumoase, cu decoruri tare interesante. Dacă dorești să vizitezi o cafenea numai bună de imortalizat în pozele pentru contul de Instagram, mergi la JUTRO, unde vei avea parte de o atmosferă drăguță și de o cafea delicioasă. O altă variantă ar fi Velvet Cafe, un loc mai rece, dar mai rafinat, cu un design superb.

Este un oraș plin de spații verzi.

Dacă adori să te relaxezi plimbându-te pe aleile umbrite ale grădinilor publice, Zagreb este locul perfect pentru tine! În centrul orașului vei găsi o mulțime de parcuri și piețe răspândite pe o formă de U numită „Potcoava lui Lenuci” sau „Potcoava Verde”. Cumpără-ți ceva de mâncare și așează-te confortabil pe iarbă sau pe o bancă, în verdele luxuriant al parcului, urmărind localnicii. O recomandare ar fi Piața Regelui Tomislav (Trg Kralja Tomislava), situată chiar în fața gării centrale. Primăvara, sub mireasma pomilor în floare, este pur și simplu splendidă!

Mâncarea este grozavă!

În timp ce bucătăria de-a lungul coastei Croației este cunoscută pentru flerul său mediteranean și fructele de mare proaspete, ofertele culinare din Zagreb sunt puțin diferite. Scena alimentară de aici este la fel de vibrantă pe cât este de diversă și de apetisantă.

Unul dintre deliciile pe care trebuie să le guști este Štrukli din La Štruk. Această specialitate croată preparată la cuptor, din mai multe straturi de aluat cu brânză, smântână și sosuri dulci, este perfectă atât pentru micul dejun, cât și pentru masa de prânz.

Alte preparate culinare pe care ți le recomandăm sunt Sir i vrhnje (brânza de vaci), Cuspajz (tocană de carne și legume) și Knedli (găluște dulci de cartofi umplute cu prune sau cu caise, foarte asemănătoare cu gomboții românești).

Dacă te încântă ideea unui city break în capitala Croației și cauți o ofertă bună de turism către această destinație, intră pe acest link!