budapesta-foto-ttstudio

Sursa foto: TTstudio / Shutterstock.com

Budapesta este una dintre capitalele central-europene cele mai pitoresti, laudandu-se cu un cadru romantic in care cladirile se oglindesc in Dunare, cu o gastronomie consistenta si cu bulevarde minunate.

Daca vrei sa economisesti bani in timp ce colinzi strazile si cafenelele sale tentante, iata aici o lista cu cateva obiective turistice de vizitat gratis in capitala Ungariei:

Dealul Gellért. Situat pe partea Budapestei denumita Buda, Gellért se ridica la o altitudine de 235 de metri, oferind vederi spectaculoase asupra intregului oras, fie ca este vizitat in timpul zilei sau noaptea. Incepe-ti calatoria de la Hotelul Gellért (Gellért Szálló) – de acolo vei face doar 10-15 minute pana in partea de sus a dealului, in functie de ritmul de mers pe care il ai. In varf, vei gasi Citadella si Statuia Libertatii. De acolo, nu ezita sa faci fotografii orizontului, in special daca te afli in momentul rasaritului  sau apusului de soare. Daca simti ca nu poti sa urci pe jos pana in varful dealului sau, pur si simplu, nu ai chef, ei bine poti sa ajungi acolo si cu ajutorul mijloacelor de transport in comun.

Insula Margaret. La aceasta insula se poate ajunge cu usurinta luand tramvaiul 4 sau 6 (oprire: Margit-sziget). Din moment ce aceste linii de tramvai sunt printre cele mai populare, ele circula foarte frecvent, la fiecare 2-3 minute pe timpul zilei si la fiecare 5-10 minute seara. Insula in sine are in spate o legenda frumoasa. Candva, aceasta se numea “Insula Iepurilor”, insa ulterior a fost redenumita dupa Sfanta Margareta (fiica regelui Béla al IV-lea). Daca vii aici in timpul verii, fii pregatit sa gasesti o multime de oameni stand pe iarba, band bere, razand, vorbind cu voce tare si, eventual, luand masa. Mai putin populara pe timpul iernii, insula Margaret este, cu siguranta, locul preferat al locuitorilor din Budapesta pentru picnic. De asemenea, aici vin sa se antreneze alergatorii, insula fiind inconjurata de o ruta de alergare care se intinde pe 5,3 kilometri.

Memorialul evreiesc “Pantofi de-a lungul promenadei Dunarii”. Pe malurile Dunarii, in apropiere de Parlament si de Academia Ungara de Stiinte, vei gasi un memorial dedicat evreilor impuscati in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pentru a ajunge la aceasta destinatie, ai doua variante: fie mergi pe jos de-a lungul strazii Zoltán spre Dunare, fie mergi pe jos de-a lungul malurilor fluviului de la Podul cu Lanturi catre Parlament.

Bazilica Sf. Stefan. Cel mai bine este sa o vizitezi seara sau noaptea, deoarece biserica si piata din jur pot fi destul de populate in timpul zilei. Celor mai multi vizitatori le place sa se aseze pe scarile bazilicii si sa admire restul peisajului urban, asa cum fac si turistii ce ajung in Roma, la faimoasele Scari Spaniole. Cum poti ajunge aici? Porneste de la Podul cu Lanturi si continua de-a lungul strazii Zrínyi – o strada aglomerata cu o atmosfera minunata, in care vei gasi o diversitate de restaurante si cafenele – si treci de CEU (Central European University). Pe masura ce te apropii de bazilica, vei fi complet fermecat de arhitectura de pe strazi. Este unul dintre acele locuri in care, pur si simplu, nu te poti abtine sa nu casti ochii la fiecare constructie pe langa care treci, chiar daca le-ai mai vazut de cateva ori pana atunci. Intregul traseu catre Bazilica Sfantul Stefan este realmente seducator si merita aceeasi atentie pe care o merita bazilica in sine.

Curtea Gozsdu. Tot ce este aici este gratuit, atata timp cat doar te uiti si nu atingi. Curtea, in sine, este un loc fascinant pe care sa il vizitezi si prin care sa te plimbi, dar de indata ce iti doresti sa mananci sau sa bei ceva la una dintre cafenenele sau restaurantele din acest loc, pregateste-te sa cheltui sume serioase de bani. Se spune ca, in timpul verii, curtea Gozsdu este ca un festival in interiorul unor ziduri. Nu este de mirare ca majoritatea apartamentelor din aceasta zona sunt detinute de straini. Micul cartier este situat intre strada Király, strada Dob si strada Holló, astfel ca nu te poti pierde daca pornesti de la oricare dintre aceste strazi. Este mai bine, totusi, sa pornesti de pe strada Király, deoarece acest traseu are parca mai mult farmec.

Mormantul lui Gül Baba si Gradina de Trandafiri. Construit in 1540, acest mormant continua sa fie un loc iubit si destul de frecventat de catre oamenii de afaceri musulmani care doresc sa se roage. Fiind inconjurat de o spectaculoasa gradina de trandafiri, locul mormantului lui Gül Baba a devenit destul de popular in randul doritorilor de plimbari relaxante si escapade romantice. Mormantul este situat pe asa-numitul Rózsadomb (dealul trandafirului), care este unul dintre cele mai bogate cartiere din Budapesta. Intrarea la gradina si la mormant este gratuita, cu toate acestea vei avea nevoie sa rezervi o programare in avans pentru a intra efectiv in mormant. Cel mai bun timp pentru o astfel de vizita este intre orele 10:00 si 18:00.

Strada principala din centrul orasului Budapesta. Construit in 2010, ca parte a proiectului “Inima Budapestei”, acest loc nu este doar o simpla strada veche. Este, de fapt, un complex de piete si strazi, care se intinde dincolo de centrul orasului. Nu iti face griji daca esti distras si nu mergi pe intreaga lungime a strazii principale, dar tine in vedere ca aici exista unele locuri-cheie pe care nu trebuie sa le ratezi. Trebuie sa vezi Biblioteca Szabó Ervin din Piata Kalvin, cea mai frumoasa si cea mai mare biblioteca din oras; Piata Libertatii (Szabadság tér), unde oamenii obisnuiesc sa se distreze; Piata Universitatii (Egyetem tér), care ofera o atmosfera linistitoare.

Pentru a ajunge in zona, ia metroul de pe linia 3, tramvaiul 47 sau tramvaiul 49.


 

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21.