Sursa foto: Muellek Josef/Shutterstock.com

Viena este un oraș incredibil, cu o mulțime de atracții turistice de top, restaurante și cafenele cu tradiție, piețe fermecătoare și muzee ce satisfac pofta de cunoaștere a oricărui călător. Dar Viena poate fi destul de costisitoare; prețurile camerelor de hotel sunt destul de piperate, mai ales în zona centrală, transportul public costă și el o sumă semnificativă de bani, iar majoritatea obiectivelor turistice cunoscute, cum ar fi Casa lui Mozart sau Palatul Schonbrunn, taxează vizitatorii pentru admitere. 

Cu toate acestea, capitala Austriei oferă experiențe minunate și turiștilor care nu dispun de un buget foarte generos. Dacă iei din timp cazarea, poți obține o cameră de hotel la un preț destul de bun (cum ar fi, de exemplu, ofertele de aici), iar transportul public poate fi evitat într-o mare măsură, mai ales că principalele obiective turistice sunt poziționate destul de aproape unele de celelalte. 

Mai mult decât atât, Viena are o mulțime de atracții turistice pentru care nu trebuie să plătești dacă vrei să le vizitezi. Iată câteva exemple:

Grădinile Palatului Schonbrunn. Intrarea la Palatul Schonbrunn necesită un bilet, dar grădinile din jurul impozantei clădiri pot fi vizitate în mod gratuit. Un loc minunat pentru plimbare, alergare, o întâlnire romantică sau picnic, aceste grădini pline de plante superbe, ruine romane, fântâni și statui baroce merită, cu siguranță, câteva ore din vacanța fiecărui vizitator al Vienei. În plus, dacă mergi spre Gloriette, vei obține o vedere excelentă asupra orașului. 

Sfat: trebuie să plătești pentru a intra în Labirint, Orangerie sau în Muzeul Copiilor.

Catedrala Sfântul Ștefan (Stephansdom). Unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Viena este Catedrala Sfântul Ștefan. Situată în Piața Sfântul Ștefan, grandioasa biserică gotică avea să fie, la un moment dat în istorie, cea mai înaltă clădire din Europa. Și poate fi vizitată gratuit! Cu toate acestea, dacă vrei să urci într-unul dintre cele două turnuri ale sale sau dacă vrei să vizitezi catacombele de la subsol, va trebui să plătești câte 6 Euro.

Naschmarkt. Vizitarea piețelor locale este una dintre cele mai bune modalități de a cunoaște un loc. Iar  Naschmarkt și ale sale produse alimentare oferă o perspectivă grozavă asupra modului în care vienezii preferă să mănânce. Naschmarkt datează din anii 1780 și adăpostește peste 100 de standuri, fiind astfel cea mai mare piață a orașului. În fiecare zi, mii de legume proaspete, produse animale, condimente și dulciuri se vând la tarabele istorice de aici. Deși achiziționarea unui delciu culinar din Naschmarkt necesită bani, vizitarea propriu zisă a pieței este complet gratuită. 

Ringstrasse. Un alt mod bun de a cunoaște esența Vienei este de a te plimba în jurul Ringstrasse-ului. Aceasta este o stradă care înconjoară centrul istoric al orașului și, cu siguranță, una dintre cele mai emblematice străzi ale Austriei. Plimbându-te în zonă, vei putea admira câteva dintre cele mai celebre și importante clădiri vieneze, cum ar fi Rathaus (Primăria), Palatul Parlamentului, Muzeul de Istorie Naturală (Naturhistorisches Museum) și Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum).

Volksgarten și Stadtpark. Viena este cunoscută pentru numărul mare de grădini publice și parcuri pe care le adăpostește. Una dintre ele este Volksgarten, o frumoasă grădină situată chiar în centrul orașului, cunoscută drept Grădina Oamenilor deoarece a fost primul parc deschis publicului (datează din 1825). Altă grădină superbă este Stadtpark, situată și ea tot în centrul Vienei. Aceasta a fost deschisă în 1863 și este cunoscută pentru faptul că găzduiește o celebră statuie a compozitorului austriac Johann Strauss.