Sursa foto: Boyan Georgiev Georgiev/Shutterstock.com

Sofia nu este unul dintre orașele la care pasionații de călătorii visează să ajungă cândva. Dar poate că ar trebui să fie! Cu o mulțime de situri arheologice romane, biserici ce au petrecut câteva secole din existența lor ca moschei, cu muzee, galerii de artă, parcuri verzi și mâncare tradițională delicioasă, capitala Bulgariei este o destinație cel puțin interesantă. 

Trecutul înrădăcinat în tradiția otomană și în lupta socialistă a îmbogățit patrimoniul cultural al Sofiei cu o mulțime de atracții și obiective turistice.

Iată care sunt principalele locuri pe care ar trebui să le vizitezi dacă plănuiești să petreci câteva zile în capitala Bulgariei:

Catedrala Alexandr Nevski. Este una dintre cele mai cunoscute clădiri din oraș, fiind construită în secolul al XX-lea în amintirea celor 200 000 de soldați bulgari, ruși, ucrainieni și bieloruși ce și-au pierdut viața în timpul Războiului Ruso-Turc din 1877. Este, de asemenea, una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume, având capacitatea de a găzdui 10 000 de oameni. 

Galeria Națională de Artă. Sofia are multe galerii de artă, dar doar una dintre ele este adăpostită în interiorul fostului palat regal. Colecția sa cuprinde peste 50 000 de piese de artă bulgară.

Întrucât toată arta realizată de străini a fost mutată la Galeria Națională de Artă Străină, tot ce este expus în această galerie este făcut de artiști bulgari, ceea ce face ca acest loc să fie minunat pentru a afla mai multe despre identitatea națională a Bulgariei prin istoria artei.

Alte muzee care merită vizitate în Sofia sunt Muzeul de Istorie, Muzeul Național „Pământ și Om” și Muzeul Național de Arheologie. Muzeul de Istorie este cel mai mare muzeu din Bulgaria, având o mulțime de exponate și informații despre istoria țării. Puțin mai special, Muzeul „Pământ și Om” adăpostește una dintre cele mai mari colecții de minerale din întreaga lume. Pe de altă parte, Muzeul Național de Arheologie este unul dintre cele mai interesante din Europa deoarece dezvăluie trecutul țării bucată cu bucată. Practic, în Sofia poți găsi un muzeu pentru toate gusturile.

Moscheea Banya Bashi. Bulgaria a muncit din greu pentru a uita secolele petrecute sub stăpânirea otomană și, într-adevăr, nu există multe clădiri în Sofia care reflectă acest capitol turcesc. Cu toate acestea, este imposibil să ignorăm prezența Moscheei Banya Bashi. Construită în secolul al XVI-lea, aceasta este singura moschee din oraș care a supraviețuit până în prezent. 

Biserica Boyana. Un alt lăcaș de cult ce merită vizitat în Sofia este Biserica Boyana. Este o biserică ortodoxă medievală ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și a fost construită în trei etape din secolul al X-lea până în secolul al XIX-lea. În secolul al XIII-lea au fost realizate frumoasele picturi interioare care fac ca acest lăcaș de cult să fie atât de special și interesant pentru vizitatori. Biserica se găsește la doar 20 de minute de mers cu mașina de centrul orașului, iar în imediata sa vecinătate se găsește cascada Boyana, un alt loc ce merită inclus în itinerariul de călătorie.

Bulevardul Vitosha. Bulevardul Vitosha este principala stradă comercială și locația în care se găsesc cele mai frumoase magazine posh și localuri din oraș. Se întinde din Piața Sf. Nedelya până în Parcul Sudic, fiind astfel locul perfect pentru plimbare prin centrul orașului. Strada poartă numele muntelui Vitosha, care se află în apropiere de Sofia. Când condițiile meteo sunt prielnice, poți vedea vârful muntelui în timp ce te plimbi pe strada cea mai vibrantă a Bulgariei. Bulevardul Vitosha nu este chiar cel mai bun loc pentru a mânca sau bea în Sofia, deoarece există o mulțime de opțiuni mai ieftine în jur, dar merită măcar o simplă vizită pentru a-i simți vibrațiile.

Muntele Vitosha. Muntele Vitosha nu este doar un simbol al Sofiei, ci și cel mai apropiat site pentru schi și drumeții. Acesta include, de asemenea, cel mai vechi parc național din Balcani, care este renumit pentru marea sa diversitate de păsări. Cu o înălțime maximă de peste 2000 de metri, Muntele Vitosha este locația perfectă pentru a te bucura de cele mai bune priveliști ale orașului, fiind, totodată, un loc ideal pentru plimbare în orice perioadă a anului. 

În cele din urmă, probabil că te interesează cele mai simple modalități de transport până în Sofia. Ei bine, transportul cu autocarul reprezintă cea mai buna variantă, fiind rapid, ieftin și eficient.