Sursa foto: fokke baarsen/Shutterstock.com

Koln este al patrulea oraș ca mărime din Germania, cu o populație de aproximativ un milion de locuitori. Probabil cel mai vechi oraș german, fiind fondat de romani în anul 38 î. Hr., Koln se găsește în landul Renania de Nord-Westfalia, pe malurile fluviului Rin. Orașul a avut foarte mult de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având parte de mai bine de 250 de atacuri aeriene care au distrus o mare parte din clădiri și monumente. Prin urmare, foarte multe clădiri istorice mai vechi au necesitat renovări și reconstruiri pentru a semăna cu originalele. Construcția noilor clădiri a fost realizată într-un stil al anilor 1950, care nu este deosebit de remarcabil din punct de vedere arhitectural.

O clădire care, din fericire, a fost cruțată în mare parte este simbolul orașului – uimitoarea Catedrală Koln. Deși a fost lovită de 14 ori de bombe, structura acesteia a reușit să rămână în picioare, în prezent fiind restaurată complet. Catedrala, care cu turnurile ei gemene marchează orizontul orașului, a fost începută în secolul al XIII-lea și finalizată abia în 1880, când a deținut scurta distincție de a fi cea mai înaltă clădire din întreaga lume. Astăzi, fascinantul dom gotic se laudă cu titulatura de cea mai mare catedrală din Germania și din Europa de Nord și este considerat un important loc de pelerinaj datorită faptului că găzduiește moaștele Celor Trei Magi. 

Koln este cunoscut pentru cultura sa profundă, adăpostind peste 30 de muzee și sute de galerii de artă. Aici se găsesc, de asemenea, 12 biserici romanice, toate fiind văzute ca exemple marcante ale arhitecturii medievale. 11 dintre ele au fost foarte grav afectate în cel de-al Doilea Război Mondial, iar reconstituirea acestora nu a fost finalizată decât în anii ‘90.

Iată ce alte atracții și obiective turistice pot fi vizitate în Koln:

Probabil cea mai impresionantă atracție din oraș (după Dom, desigur) este Muzeul Romano-Germanic. Este unul dintre cele mai importante muzee arheologice din Germania, fiind construit în anii ‘70 în jurul cunoscutului mozaic al lui Dionysos. Mozaicul, cândva podeaua camerei principale a unei mari vile romane din secolul al III-lea, a fost descoperit în 1941, în timpul săpăturilor realizate pentru un adăpost împotriva raidurilor aeriene. Muzeul, deschis în 1974 și situat chiar lângă Domul Kolner, găzduiește o colecție uluitoare de artefacte preistorice, antice și medievale, obiecte ce oferă o perspectivă asupra vieții cotidiene, credințelor și obiceiurilor culturilor demult uitate. 

Koln este un oraș al muzicii live și al concertelor, cu artiști veniți din toate colțurile lumii, ce promovează o diversitate de stiluri muzicale. Inima ce pulsează atât de puternic cultura muzicală din Koln este Sala Filarmonică (Kolner Philharmonie), instituție ce se găsește în interiorul clădirii Muzeului Ludwig, extrem de aproape de Catedrala Koln. De la deschiderea sa in 1986, a devenit una dintre cele mai importante săli de concerte internaționale, având capacitatea de a găzdui până la 2000 de persoane. Recitalurile variază de la muzică de cameră la jazz, folk și pop, având în spate o politică de încurajare a muzicii mai puțin cunoscute, noi și neobișnuite.

Un alt loc ce merită vizitat în Koln este Primăria (Rathaus) din Alter Markt (Piața Veche). Datând din 1330, clădirea primăriei se remarcă printr-un turn impozant realizat în secolul al XV-lea și prin a sa fațadă renascentistă din secolul al XVI-lea. După ce a fost deteriorată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o parte a clădirii a fost reconstruită. Artizanii din Koln s-au concentrat, în special, pe restaurarea turnului Primăriei, a cărui clopotniță își răsună clopotele în fiecare zi, la prânz și la ora 17:00. Remarcabile în arhitectura Primăriei sunt și numeroasele statui, printre care se numără cele ale regelui Arthur și Carol cel Mare.

Unul dintre locurile preferate din Koln ale localnicilor și turiștilor este, cu siguranță, Piața Veche. Situată în inima Orașului Vechi, aceasta este înconjurată de baruri și restaurante, găzduind o varietate de evenimente pe tot parcursul anului: piața de Crăciun din sezonul festiv, Medienburgerfestival în timpul verii, etc. Piața Veche este însă cel mai mult cunoscută pentru Carnavalul care începe la 11:11 dimineața în ziua a 11-a a lunii a 11-a. Este un carnaval stradal ce durează o săptămână (numită săptămâna nebună), având loc între Weiberfastnacht și Aschermittwoch (Miercurea Cenușie). 

Multe alte locuri merită vizitate în Koln. Printre acestea menționăm Cartierul Belgian, care este un paradis al pasionaților de shopping, Muzeul Muștarului, Muzeul Ciocolatei și Schloss Augustusburg, un superb palat din secolul al XVIII-lea ce a aparținut în trecut Arhiepiscopului Koln-ului. 

Orașul stă bine și în privința locurilor de cazare. În orice zonă a Koln-ului se găsesc hoteluri cu prețuri pentru toate buzunarele. Mai multe detalii legate de acest aspect pot fi găsite în următorul link!