Sursa foto: stockcreations/Shutterstock.com

Există anumite părți ale lumii care sunt destul de cunoscute pentru gastronomia lor bogată, iar Olanda este un astfel de loc, aceasta fiind renumită atât pentru mâncărurile sale tradiționale, cât și pentru cele moderne.

Deși „Țara Morilor de Vânt” nu este la fel de populară ca Franța și Germania pentru preparatele sale culinare, există totuși câteva mâncăruri olandeze delicioase și savuroase, cu o istorie lungă și interesantă. 

Vizitând Olanda, cu siguranță nu ai voie să-i neglijezi gastronomia.

Iată o listă cu 7 dintre preparatele culinare pe care să le încerci acolo:

1. Broodje Garnalen

Este un sandwich cu creveți și sos ce poate fi găsit la mai toate standurile cu pește din Olanda. Deși, pentru unii, creveții din sandwich nu sunt foarte atrăgători, te asigurăm că gustul lor este mai mult decât delicios, astfel că vei ajunge să cumperi preparatul de fiecare dată când vei avea ocazia! Poate fi consumat atât la micul dejun, cât și la un prânz pe care vrei să-l servești în timp ce te plimbi pe stradă.

2. Kibbeling

Kibbeling este o altă gustare excelentă pe care să o iei plimbându-te pe străzile din Amsterdam sau când mergi la plajă în Noordwijk. Acest pește prăjit este popular în rândul tuturor localnicilor din Olanda și poate fi găsit la toate chioșcurile cu fish and chips din țară. Când îl vei comanda, vei fi întrebat de vânzător ce sos preferi. Noi îți recomandăm să alegi sosul tartar.

3. Rookworst

Rookworst este un cârnat format din carne tocată amestecată cu condimente și sare, fiind adesea servit în Stamppot, care este un preparat olandez tradițional făcut dintr-o combinație de piure de cartofi cu diferite legume, precum spanac, morcovi, varză sau ceapă.

Rookworst este disponibil în toate supermarketurile și măcelariile din Olanda, dar cel mai renumit loc pentru astfel de cârnați este, cu siguranță, Slagerij Vet in De Wallen.

4. Appeltaart

Știai că plăcinta cu mere este un preparat tradițional olandez? Appeltaart este, mai exact, compus din două felii de aluat dulce, cu o umplutură generoasă de felii de mere aromate cu scorțișoară, zahăr și suc de lămâie. Soiurile de mere cel mai des folosite în acest desert sunt Elstar, Gala și Goudreinet, deoarece sunt crocante și nu foarte dulci.

Cei mai mulți olandezi spun că cel mai gustos appeltaart se găsește la Winkel sau la Papeneiland, ambele în Jordaan, lângă Noorderkerk. Locurile acestea sunt atât de populare, încât vând probabil mii de astfel de plăcinte în fiecare weekend.

5. Herring crud

Cu siguranță, această delicatesă olandeză nu este pe gustul tuturor. Cu toate acestea, este extrem de populară printre localnici și turiști, găsindu-se la aproape fiecare stand cu preparate de pește din țară. Poate fi mâncată într-o chiflă, dar cel mai frecvent se mănâncă fără pâine, doar cu niște ceapă crudă și cu castraveți murați.

Acest fel de mâncare nu este destinat persoanelor care nu obișnuiesc să consume pește, dar trebuie, în mod cert, să fie încercat măcar de călătorii veniți în Olanda special pentru a-i cunoaște mai bine gastronomia.

6. Poffertjes

Olanda s-a remarcat în gastronomie cu preparate din pește delicioase și cu deserturi minunate. Unul dintre aceste deserturi este Poffertjes, care constă în niște mini clătite pufoase acoperite cu fel și fel de toppinguri.

Ideale pentru micul dejun, aceste clătituțe nu numai că sunt savuroase, dar sunt și ușor de digerat și pot fi găsite atât în restaurante, cât și la standurile cu mâncare stradală din Amsterdam și din celelalte orașe mari ale Olandei.

7. Stroopwafels

Stroopwafels sunt foarte populare în Olanda, dar pot fi găsite și în cafenele din diferite părți ale lumii, în special în cafenelele Starbucks. Sunt niște straturi subțiri de napolitană umplute cu sirop și, adesea, aromate cu caramel. Deoarece sunt puțin cam dulci, sunt completate grozav de o ceașcă de cafea.

Acum că ți-am oferit o idee bună despre mâncărurile ce merită încercate în Olanda, poate că te întrebi care ar fi cea mai bună ofertă de vacanță în această țară pitorească. Găsește acum alaturi de Dertour cele mai bune oferte de vacanță individuală.